14. TESİD YENİLİKÇİLİK YARATICILIK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
TESİD’İN YENİ ‘YÖNETİM KURULU BAŞKANI’PROF. DR. SIDDIK YARMAN OLDU
BİNALİ YILDIRIM:
“ÜLKEMİZ İNSANININ ORTAYA ÇIKARDIĞI YENİLİKÇİ ÜRÜNLER TEŞVİK EDİLMELİ”
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından bu yıl 14.’sü düzenlenen “TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri”, FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
FMV Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık YARMAN, TESİD’in yeni ‘Yönetim Kurulu Başkanı’ olarak seçildi.
BİNALİ YILDIRIM:
“ÜLKEMİZ İNSANININ ORTAYA ÇIKARDIĞI YENİLİKÇİ ÜRÜNLER TEŞVİK EDİLMELİ”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, TESİD başkanlık seçimi ve ödül törenine özel olarak ilettiği mesajında; “Dünyanın bilişim çağına girdiği bu dönemde, fikri mülkiyet sahipliği ve yenilikçiliğin son derece önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Yaşanan bu süreçte ülkemizin de bu alanlarda söz sahibi olması, dünyada yaşanan gelişmelerden geri kalmaması ile birlikte katma değeri yüksek ürünlerin ve patent gelişmelerinin en yoğun yaşandığı elektronik sanayinde ülkemiz insanının ortaya çıkardığı yenilikçi ürünleri ödüllendirerek teşvik etmenizi takdirle karşılıyorum. Bu etkinliği organize edenleri, katılan tüm davetlileri, katılımcı firmaları ve ödüle layık görülen başarılı kurumları kutluyor, saygı ve selamlarımı iletiyorum” dedi.
Ödül töreninin açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sıddık YARMAN, TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri’nin artık gelenekselleştiğini ve sektör adına önemli bir teşvik unsuru olduğunu belirterek tüm katılımcıları kutladı
“SENDROMDAN KURTULMANIN ÇARESİ
İLERİ TEKNOLOJİLERDE KATMA DEĞER ÜRETMEKTİR”
Prof. Dr. Sıddık YARMAN; “TESİD’de Savronik firmasının bir temsilcisi olarak bulunuyordum. Uzun yıllar yönetim kurulunda görev aldım, başkan vekilliği yaptım. Bugün yapılan seçimle de TESİD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildim. Sektörü, bu güzide topluluk içerisinde temsil etmekten ve sektöre emek veren bir emekçi olmaktan memnuniyet duyuyorum.Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), ülkemizin en güzide sivil toplum örgütlerinin başında geliyor. Özellikle günümüz ileri teknolojilerini hem ülkemizde, hem de dünyada geliştiren- üreten şirketleri bünyesinde bulunduruyor. Ülkemizin orta gelir sendromundan kurtulmasının en temel prensibi; ileri teknolojilerde katma değer üretmektir. Bu konularda katma değer sağlamak ise ciddi ürünler tasarlayıp,araştırmalar yapıpve bu tasarımların prototiplerini ortaya koyup dünyaya tanıtmakla, bunların seri üretimini gerçekleştirmekle vedünya pazarlarına bu ürünleri satmakla olur.”
“DÜNYADA SÜREKLİLİĞİ SAĞLAYABİLMEK İÇİN
SİYASİ-EKONOMİK-ASKERİ GÜÇ”
“Dünya pazarlarında tutunmak sadece girişimcinin yapabileceği bir iş değil. Bu atılımı sağlayabilmek için üç temel ayağımızı sağlamlaştırmak gerekiyor. Bu ayaklar; siyasi, finansal ve askeri güç noktalarıdır. Ülkemizdeki siyasi istikrar, Türkiye’deki elektronik sanayicilerinin dünyadaçok daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Çünkü üretici, araştırmacı ve geliştiricilerin önünü açan, onlara yeni pazarlar sağlayan ve güç veren siyasi anlaşmalardır. Diğer bir unsur ise ekonomidir. Düzgün finansı olmayan bir altyapı veya sağlıklı finansal yapıdan uzak araştırma birimlerinin nitelikli teknoloji üretebilmesi mümkün değildir. Dünyaya açılabilmek için yeni ekonomik işbirlikleri ile sektörün desteklenmesi gerekmektedir. Uluslararası arenalarda sağlıklı adımlar atabilmek, dış pazarlarda uzun vadeli süreçlerde etkili olabilmek için bu iki unsur kaçınılmazdır. Üçüncü unsur ‘Askeri Yapı’dır. Bu üçayağın yere sağlam basması, siyasi-ekonomik ve askeri güçlerin eşgüdümlü hareket etmesi gerekir. Siyasi, ekonomik ve askeri istikrar; güç kavramını oluşturur. Bu üç unsurda istikrarı eşzamanlı ortaya koyarak bölgemizde varlığımızı sürdürmeli, gücümüzü ortaya koymalıyız. Dünya dinamikleri her zaman bu şekilde çalışmaktadır. Dünyanın bir parçası olabilmek için bahsettiğimiz bu unsurların sürekliliğini sağlamalıyız.”
“TÜRKİYE’DEKİ KATMA DEĞERİ YÜKSEKLERE ÇEKMEK,
DÜNYAYA YAYILMAK ZORUNDAYIZ”
“TESİD olarak Türkiye’deki katma değeri yükseklere çekmek, dünyaya yayılmak zorundayız. Özellikle beyaz eşya konusunda dünya pazarlarında söz sahibi firmalarımız var. Bunlardan Vestel veya Arçelik, yurtiçinde olduğu gibi dış pazarda da söz sahibi. Askeri alandaise hem yurt içinde, hem de yurtdışı pazarlarında ciddi yatırımları olan, ürünleri olan Aselsan ve Savronik var.”
“TÜM KITALARDA TÜRK VARLIĞINI SÜRDÜRMEK İÇİN
MÜCADELE ETMELİYİZ”
“Türkiye’deki elektronik sektörünün başarısını artırmak için büyük gayretler sarf etmemiz gerekiyor. Şirketlerimizi üretkenliklerini artırmak için gerekli desteği sağlamamız çok önemli. Tüm kıtalarda Türk varlığını sürdürmek için mücadele etmeliyiz. TESİD olarak görevimiz; ülkemizdeki ileri teknoloji üreten şirketlerin menfaatlerini gerek devlet nezdinde, gerekse uluslararası platformlarda en iyi şekilde korumaktır.”
“SANAYİCİLERLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞABİLİRSEK, BAŞARILI
MEZUNLAR YETİŞTİRECEĞİMİZE İNANIYORUZ”
Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin TEKİNAY konuşmasında; “TESİD etkinliğine evsahipliği yapmaktan çok mutluyum.Mühendisliğin diğer disiplinlere çok daha fazla yaklaştığı günler yaşıyoruz. Son yıllarda dünya çapında; bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik olmak üzere çok disiplinli bir yaklaşım ortaya çıktı.Biz elektronik mühendisleri olarak yaratıcılığa ne kadar önem verirsek, endüstriyel, elektronik ve yönetim tasarımını kucaklarsak; başarılı çözümler üretebileceğiz. Bir eğitim kurumu olarak sanayicilerle işbirliği içerisinde çalışabilirsek, başarılı mezunlar yetiştireceğimize inanıyoruz” dedi.
- TESİD YENİLİKÇİLİK YARATICILIK ÖDÜLLERİ
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
Firma: KAREL
Ürün: VIA-100G Entegre GPS / INS Sistemi
KOBİ DALINDA VERİLEN ÖDÜLLER
KOBİ Dalında Yenilikçi Ürün Ödülü
Firma: VEMUS
Ürün: NFC Özellikli 12 Tuşlu Elektronik Dolap Kilidi
KOBİ Dalında Ürün Geliştirme Süreci Ödülü
Firma: ESEN
Ürün: Geniş Alan Gözetleme Sistemi
KOBİ Dalında Yenilikçiliğin Ticarileştirilmesi Ödülü
Firma: MAKELSAN
Ürün: MPC Serisi Yeni Nesil, Yüksek Hızlı Statik Voltaj Regülatörü
BÜYÜK FİRMA DALINDA VERİLEN ÖDÜLLER
Büyük Firma Dalında Yenilikçi Ürün Ödülü
Firma: ASELSAN
Ürün: Aselsan HZR Suüstü Gemileri İçin Torpido Karşı Tedbir Sistemi
Büyük Firma Dalında Ürün Geliştirme Süreci Ödülü
Firma: ARÇELİK
Ürün: BEKO 300TR Yazar Kasa
Büyük Firma Dalında Yenilikçiliğin Ticarileştirilmesi Ödülü
Firma: NETAŞ
Ürün: Nova MSP Medya Güvenlik Platformu
Editöre Not:
TESİD
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği TESİD, Türkiye’de elektronik sanayi, bilgi teknolojileri ve bunlarla ilgili hizmet sektöründe ARGE ve/veya üretim yapan kuruluşların derneğidir. 1989 yılında kurulan TESİD’in, 80 ayrı sanayi kuruluşuna mensup 160 üyesi bulunuyor. Dernek, kamu kesimi dahil Elektronik Sanayi, Bilgi Teknolojileri ve bunlarla ilgili hizmet sektörünün tüm sanayici, meslek, bilim ve işadamlarının bir araya gelmesini hedefliyor. Aynı zamanda, sektörün sürekli rekabet edebilirliğinin sağlanması, ülke ekonomisi ve kişilere katkısının arttırılması teşvik ediliyor.