enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Türk Telekom’dan down sendromlu gençlere “İnternetle Hayat Kolay” eğitimi

01.12.2017
A+
A-

thi – Türk Telekom’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü, İnternetle Hayat Kolay Projesi kapsamında Trabzon’daki down sendromlu gençlere internet eğitimi verildi. 50 down sendromlu genç Trabzon Sürmene Ahmet Yılmaz Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda iki gün boyunca bilgisayarın temel çalışma prensipleri, masaüstü kullanımı, bilgisayar faresini tanıma, internetle tanışma, internette arama yapma, güvenli internet kullanımı gibi temel bilgisayar ve internet becerilerini artırmaya yönelik konularda eğitim aldı.  

Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Hamdi Ateş, İnternetle Hayat Kolay projesi ile ilgili olarak “Yola çıkarken ufacık bir kar topu olan proje bugün tüm Türkiye’ye bir çığ gibi yayılmış durumda. Proje kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin 54 şehrinde 30 bin kişiye dijital dünyanın kapılarını araladık. Bu kapsamda Trabzon’da yaşayan 50 down sendromlu gencimize iki gün boyunca verdiğimiz internet eğitimleri ile onları da dijital dünya ile tanıştırdık. Bu gönüllülerimiz için de çok özel bir deneyim oldu. Canla başla down sendromlu gençlerimizin hayatına dokunmak için çalışan eğitmenlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, bugüne kadar ülke çapında 30 bin kişiyi dijital dünya ile tanıştıran İnternetle Hayat Kolay projesi kapsamında, 27 – 28 Kasım tarihlerinde Trabzon’da down sendromlu gençlere internet eğitimleri verdi. Türk Telekom’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi İnternetle Hayat Kolay eğitimleri, iki gün boyunca Trabzon Sürmene Ahmet Yılmaz Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda verildi.

Trabzon’da içlerinde öğrenme güçlüğü çeken ve zihinsel engeli de olan 50 down sendromlu genç, iki gün gerçekleştirilen İnternetle Hayat Kolay eğitimlerini alarak, güvenli internet kullanımını öğrendi. Yarısı okuma ve yazma bilen ve bilgisayarlara tanışık olan, diğer yarısı ise okuma yazma bilmeyen ve bilgisayara hiç dokunmamış olan down sendromlu gençlere, birebir eğitimler verildi ve özel gençlerin eğitimlerden büyük keyif aldığı gözlendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Hamdi Ateş, İnternetle Hayat Kolay projesinin 3 yıl önce toplumun farklı kesimleri arasında dijital uçurumu kapatmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Derneği iş birliği ile ülke çapında hayata geçirdiği bir dijital okuryazarlık hareketi olduğunun altını çizdi. Ateş “Yola çıkarken ufacık bir kar topu olan proje bugün tüm Türkiye’ye bir çığ gibi yayılmış durumda. Proje kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin 54 şehrinde 30 bin kişiye dijital dünyanın kapılarını araladık” diye konuştu. Projenin bu denli büyümesinde Türkiye’nin dört bir yanında destek veren gönüllü gençlerin emeklerinin olduğunu anlatan Ateş, “300 kişilik gönüllü eğitmen ordumuz ile internet okuryazarlığı öğretmekle kalmıyor, bilgiye erişimde Türkiye’nin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine her kesim arasında oluşabilecek fırsat eşitsizliğinin önüne geçmeye çalışıyor, Türkiye’nin geleceğine de ışık tutuyoruz. Proje bünyesinde yürekleriyle, bilgileriyle, sabırlarıyla, köy köy, hane hane dolaşarak internet okur-yazarlığı seferberliğimizde gönüllü hocalık yapan gençlere teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Ateş, İnternetle Hayat Kolay Projesi kapsamında sadece kadınlara eğitim vermekle kalmadıklarını, engelli vatandaşlara destek olmak için de var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı. Ateş, “Bu kapsamda Trabzon’da yaşayan 50 down sendromlu gencimize iki gün boyunca verdiğimiz internet eğitimleri ile onları da dijital dünya ile tanıştırdık. Bu gönüllülerimiz için de çok özel bir deneyim oldu. Canla başla down sendromlu gençlerimizin hayatına dokunmak için çalışan eğitmenlerimize tekrar teşekkür ediyorum. Habitat ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ve arkamızdaki gönüllü ordusu ile Türkiye’de internet kullanımını her geçen gün artırmak, dijitalleşen dünyanın nimetlerine her kesimin eşit derecede ulaşabilmesi için Türkiye’nin dört bir yanında hem en yüksek kalitede altyapıyı sağlamak hem de internet kullanımını bu tip eğitimlerle yaygınlaştırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Down sendromlu çocuklara İnternetle Hayat Kolay eğitimleri veren gönüllülerin hikayeleri:

Alay Sekban: “Hayatta insana verilen en güzel hediye başka bir insanın mutluluğuna sebep olmak” 

Gönüllülük hikayem hayatımda hiç tanımadığım bir insanın hayatına dokunma mutluluğunu tattığım zaman başladı. “İnternetle Hayat Kolay” projesi eğitmen eğitimine başvurmuştum. 4 gün boyunca mükemmel bir eğitim almıştım. Gerçekten ne kadar ulvi bir misyon üslendiğimin farkına vardım. İnternetle Hayat Kolay projesinin bir gönüllüsü olmak tarif edilemez bir duygu. Bu kapsamda down sendromlu öğrencilere eğitimi vermek beni çok heyecanlandırıyor.” 

Ezgi Şahin: “Kocaman bir gönüllü ailem oldu” 2 yıl önce bir aile kazanacağımı bilmeden Habitat’a girdim ve şimdi kocaman bir gönüllü ailem oldu. Aldığım eğitimlerde bilmediklerimi öğrendim, öğrendiklerimi geliştirdim ve ilk eğitimimden sonra gönüllü eğitmen oldum. İlk eğitimimi gerçekleştirdiğimde yaşadığım heyecan çok başkaydı. İnsanların öğrenmek için hevesli olduklarını görüyoruz ve biz onların hayatlarına dokunabilme, onlar için yararlı olabilme duygusunu yaşıyoruz. Habitat’ın kazandırdıkları gelecek hayatımın yönünü de belirlemiş oldu.

Enes Güner: “İnsanların kalplerine dokunarak bir şeyler öğretebilmeyi öğrendim”

Gönüllü projelerini araştırırken Habitat’ın “İnternetle Hayat Kolay” projesi eğitimini gördüm. Böyle projelerde yer almak en çok istediğim şeydi. Bize insanlara nasıl faydalı olabileceğimizi, en önemlisi de nasıl kalplerine dokunarak bir şeyler öğretebileceğimizi öğrettiler. Bu gönüllülük sayesinde onlarca dost, eğitim verdiğim kitlede onlarca mutlu insan ve en önemlisi de eğitim sonrasında bize dua eden büyüklerimizi kazanmış oldum. Bu projeye beni alan Habitat Derneği ve proje ortakları Türk Telekom ve BM Kalkınma Programı’na çok teşekkür ediyorum. Çok daha fazla insana eğitim vererek bize öğrettikleri gibi kalplerine dokunmak istiyorum.

Emrah Turan: “Manevi huzurun, saygının, sevginin ortak noktası gönüllülük”

Habitat ile 2015 senesinde tanıştım. “İnternetle Hayat Kolay” projesine başvurduğumda tanımadığım insanlara ilk defa bir şeyler öğretebilecek olmanın mutluluğu ve heyecanı vardı. İlk eğitimi tamamladığımda huzurlu ve mutluydum. Çünkü anlattıklarımla birilerinin hayatında ve anısında yer alma mutluluğu vardı. Trabzon 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi personeline Kasım ayında eğitim vermiştim. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde tekrar o okula gittiğimde eğitim verdiğim bir personelin bana “Eğitmenim sizin de öğretmenler gününüz kutlu olsun” demesi benim için en mutlu ve en özel andı. Bir projeye (aileye) dahil olmak ve bunu gönüllü olarak yapmak benim için keyifli. Manevi huzurun, saygının, sevginin ortak noktası gönüllülük. Gönüllük keyif almaktır. Bu ailede olmaktan mutluyum.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır