TTSO Mart ve Nisan ayları meclis toplantıları video konferansla yapıldı
thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) korona virüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen Mart ayı meclis toplantısıyla Nisan ayı meclis toplantısı birleştirilerek video konferans sistemiyle gerçekleştirildi.
EREN: SAĞLIK YÖNÜNDEN HAYATTA, EKONOMİK YÖNDEN AYAKTA KALMALIYIZ
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında yapılan Mart – Nisan meclis toplantısının başlangıcında, odanın iki aylık faaliyetlerinin yer aldığı film izlendi.
Daha sonra meclis üyelerine hitap eden Meclis Başkanı M. Şadan Eren, ‘Odamızın kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte ilk defa bir meclis toplantısını telekonferans üzerinden yapmamızı gerektiren tarihi günleri yaşıyoruz’ dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:
‘İnsanlık tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüse karşı savaş veriyor. Başta Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımız günlerdir insanüstü bir mücadele ile bu salgının olumsuz sonuçlarını minimize etmeye çalışıyor. Kendilerine şahsım ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası meclisi adına minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Bu süreçte bizler de imkanların elverdiği maksimum ölçüde evde kalmalı, sağlık çalışanlarımızın emeklerine destek olmalıyız. Koronavirüs nedeniyle bugüne kadar yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavi görenlere acil şifalar diliyorum. Cuma günü başlayan mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılış tarihi olan 23 Nisan’ın 100’üncü yıldönümünde, herkesin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. Sağlığımız için evde daha fazla vakit geçirirken, bu salgının bir ekonomik boyutu olduğu gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Bu süreçte sağlık yönünden hayatta kalmaya çalışırken ekonomik yönden de ayakta kalmalıyız. İş dünyamız oldukça sıkıntılı günlerden geçmektedir. Şehrimizin büyük beklenti içerisinde olduğu turizm sektörü büyük darbe yemiş, pek çok masa hizmeti veren kafe, restoran gibi işletmeler kapanmış durumdadır. Seyahatler kısıtlanmıştır. Böyle bir ortamda devletimizin desteği olmadan ayakta kalmak oldukça zordur. Bu noktada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun gayretli çalışmaları ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla pek çok destek açıklanmış ve açıklanmaya devam etmektedir. Bu destekler için başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Sizlerden ricam sürekli güncellenen destekleri, odamız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin internet sayfasından güncel olarak takip etmeniz, sektörünüzde yaşadığınız sorunları Odalar Birliğine ve bakanlarımıza iletilmek üzere bizlere ulaştırmanızdır. Gün birlik olma, el birliği ile bu sorunları aşma günüdür. Birlik içerisinde olduğumuzda neleri başardığımız tarihin sayfalarında mevcuttur. Bu kötü günlerin geçeceğine ve yine güzel günlerde odamız meclis salonunda buluşacağımıza inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize selamlarımı sunuyorum, Allah yardımcımız olsun.’
HACISALİHOĞLU: ÜZERİMİZE DÜŞEN TEDBİRLERİ HARFİYEN UYGULAMAKTIR
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da meclis üyelerine hitap ederken, ‘Tüm dünyada başlayıp ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle son iki ayın meclis toplantımızı video konferansla yapmak zorundayız. Bunun ne kadar süreceğini de bilmiyoruz. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Özellikle sağlık çalışanlarımıza başta Sağlık Bakanımız olmak üzere koronavirüsle mücadelede emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 100. yılının gurur ve mutluluğunu evlerimizde de olsa coşkuyla kutladık. 11 ayın sultanı Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ayı olarak toplumda birlik ve beraberliğimize katkı sağlamasını diliyoruz’ dedi.
‘BU SÜRECİ EL BİRLİĞİYLE AŞACAĞIZ’
Koronavirüs olayına sağlık ve ekonomik yönden bakmamız gerektiğini belirten Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Sağlık yönünden tüm dünya hazırlıksız yakalandı. Böyle bir durumu daha önce kimse yaşamamıştı. Virüste gerekli tedbirin alınması için zamana ihtiyaç var. Bu da ilaç veya aşının bulunmasıdır. Virüs salgını konusunda hepimizin üzerine düşen görev; hükümetinizin, bakanlığın aldığı pandemi tedbirlerini harfiyen uygulamaktır. İşin ekonomik boyutunda ise; bu süreç ne kadar uzun olursa ekonomik kaybın o kadar fazla olacağı aşikardır. Bunun aza indirilmesi bizim uygulayacağımız tedbirlere bağlıdır. Ekonomik yönden daha az zarar görmemiz adına gerekli tedbirleri almamızda yarar vardır. Salgın başladığında anında hükümetimiz bu konuya müdahil oldu. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, 365 oda ve borsa ile gerekli ilişkiyi kurdu. Bizler de aynı şekilde tabanda bütün üyelerimizden ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini toparladık. ilk etapta 75 çeşit sorun ve çözüm önerisi geldi. Bunlar TOBB kanalıyla bakanlarımıza bildirildi, gerekli çalışmalar hemen yapıldı. Yeni sorunlar gelmeye devam etti. Proaktif çalışarak üyelerimizin talepleri ve çözüm önerilerini iletmeye devam ettik. Uygulamadan kaynaklanan sorunları da iletmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 98 çeşit sorun ve çözüm önerisi bize iletilmiş, bunların önemli bir kısmı çözülmüştür. Üyelerimizin özellikle meclis üyelerimizin sektörlerinin sorunlarının bize iletilmesi konusunda gerekli çalışmayı yapmaları en büyük arzumuzdur. Bu süreci hep birlikte aşmaya çalışacağız, sorunları hep birlikte çözeceğiz.’
‘MEVCUT FİRMALARIMIZI AYAKTA TUTMAK ZORUNDAYIZ’
Başkan Hacısalihoğlu, ‘En büyük şanslarımızdan biri de banka kredilerinin açık olmasıdır. Kredilerin üyelerimize hızlı şekilde ulaştırılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Bunda KGF’nin büyük etkisi olduğunu görmekteyiz. Üyelerimiz bankalarla ilgili yaşadığı sorunları bize iletmeye devam etsinler’ dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Limitlerinizi belli ölçüde zorlayarak nakitte kalmanızın gelecekte yaşanacak sorunların azaltılması ve atılacak ticari adımlarda rahatlık açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan firmalarımızın en azından kredilerini kullanarak likitte kalmaları önemlidir. Şu andaki faiz oranları hükümetimizin aldığı kararlarla özellikle Berat Albayrak bakanımızın proaktif çalışmasıyla yüzde 7.5 olarak belirlenmiştir. Bu oldukça düşük bir faiz oranıdır. Üretim, ihracat ve hizmet sektörlerinde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Mevcut firmalarımızı ne yapıp edip ayakta tutmak zorundayız. Yeni süreç içinde yeni firma kurmak ve geleneksel üretim içinde yer bulmak çok zor olduğu için önemli olan mevcut firmaların ayakta kalmasıdır. Geçen yıl iç ve dış turizmden gelen 1 milyar doların bu yıl şehrimize gelmeyecek olması elbette hepimizi etkileyecektir. Bunun yanında arzumuz kısa zamanda virüsün etkilerinin azalıp, bakanlığımızın açıkladığı şekilde iç turizmde adım adım bir şeyler yapmaktır. Özellikle korona virüs bulaşmayan ülkelerin vatandaşlarının ülkemize ve şehrimize çekilmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün dünyada en az kayıp olan ülke Türkiye’dir. Bu da bakanlığımız ve hükümetimizin gerekli tedbirleri aldığını çok iyi göstermektedir.’
‘NEFES KREDİSİ VE CAN SUYU KREDİSİ UYGULAMAYA KOYULDU’
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, son olarak 27 Nisan itibarıyla iş dünyasına yönelik iki destek çıktığını belirterek, ‘Bir tanesi Can Suyu Kredisi. Halk Bankası gerçek kişi (şahıs) işletmelerine 25 bin lira kredi desteği vermektedir. Yüzde 7,5 faiz, 6 ay ödemesiz, 3 yıl vadeli bir kredi. Bu en azından küçük firmalarımızı biraz rahatlatacaktır. Nefes Kredisi de bugün açıklandı. İlk etapta Denizbank’tan 100 bin lira, yüzde 7,5 faizle, 2020 yıl ödemesiz, 2021 yılında 12 taksitli kredi hayata geçmiştir. Maddi yönden hükümetimiz gerekli tedbirleri aldı ve almaya devam ediyor. Koronavirüsün yayılmaması konusunda da bizlere büyük görev düşüyor. Bir taraftan gerekli tedbirleri alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz, bir taraftan da dikkat edeceğiz. Bundan sonra da şirket olarak, ülke olarak bu tür salgınlara hazırlıklı olalım. Korona virüsün farklı versiyonları da gündeme gelebilir önümüzdeki süreçte. Bu nedenle her yönden hazırlıklı olmamızda fayda vardır. Meclisimize ve üyelerimize bir kez daha hatırlatmak istiyorum; el atılmayan konu varsa bize lütfen iletin ki biz bu sorunların altından kısa zamanda kalkalım’ dedi.