G3 Forum Trabzon’da yapıldı
thi- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) katkılarıyla düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden biri olan, “Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum” Trabzon’ da gerçekleştirildi.
Foruma Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ile ünlü işadamları, çeşitli odaların başkan ve temsilcileri ve genç girişimcilerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.
TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Bölge Temsilcisi Tayfun Özlü ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral’ın selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu şunları söyledi:
“Genç girişimcilerin heyecanları ve yeni bilgilerle donattıkları düşünceler geleceği oluşturacak. Günümüz girişimciliğine hiç şüphesiz inovasyon denilen yenilikçi düşünceler hakimdir. Örneğin Doğu Karadeniz’in geleceği olan turizmden tutun da dünya üretim ve ticaretinin büyük kısmını elinde bulundurduğumuz fındığa kadar yenilikçi düşünceye ve girişimciliğe açık sektörler vardır. Başarılı uygulamaları ve bunların uygulayıcılarını genç girişimcilerin fikir ve idealleri ile birleştirirsek, Türkiye yakın gelecekte dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek imkan ve avantajlara sahiptir. Bu birlikteliğin sağlanması için çok çalışıp çok üreteceğiz.”
HACISALİHOĞLU: GENÇLER GELECEĞİN GÜCÜDÜR
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, toplantının asıl amacının geleceğin gücünü yaratmak olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Geleceğin gücü de gençlerle yaratılıyor. Ülkenin kalkınmasında en önemli aktörlerden biri hiç şüphesiz özel sektördür. Özel sektörün yaptığı ticari faaliyetler, istihdam, üretim, ihracat ve ülkenin kalkınması refah seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, gençlerin projelerinin değerlendirilmesi adına altyapı projeleri yürütüyoruz. Gençlere gerçek anlamda katkı sağlamak adına Teknokent kapsamında inovasyon merkezimiz mevcut. Amacımız gençlerin projelerini üretilebilir hale getirmelerine olanak sağlamak. İşe temelden başladık. Bu yıl 10. kez yapılacak olan Küçük Mucitler Proje Yarışması’yla, fırsat verildiğinde öğrencilerin de girişimciliklerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Üniversite öğrencilerine yönelik yapmakta olduğumuz Tut Elimden projesi ile de yeni teknolojilerin, yeni girişimcilerin hayat bulduğu yarışmalara ev sahipliği yapıyoruz.”
GENÇ GİRİŞİMCİLER MENTÖRLERLE BİR ARAYA GELDİ
Açılış konuşmalarının ardından 34 yuvarlak masada mentörler genç girişimcilerle bir araya geldi. Yarımşar saatlik 4 oturum halinde gerçekleşen etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen mentörler, gençlere tecrübelerini aktardı, fikirlerini dinledi.
SABANCI: “GİRİŞİMCİYE ÖNEM VERMEMİZ LAZIM”
G3 Forum’un öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumunda konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişime ve girişimcilere önem verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Hepimizin gündemi çok yoğun. Genelde bugünlerde gündem üzücü haberlerle dolu. Ama bugün buraya geldiğimde anladım ki, ben son gücüme kadar bu tür ortamlarda bulunmaya devam edeceğim. Çünkü bizim birbirimize moral vermemiz gerekiyor. Biz bu işe 2009’da başladık. Başlarken de bizim bir üst aklımız vardı. Bu üst akıl lafı da bu günlerde çok moralli laf değil. Bu üst akıl da Rıfat başkan. O dedi ki; ‘Girişimciye önem vermemiz lazım. Bu ülkede girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatmamız, hissettirmemiz lazım’. Bir sorun var, girişimciliğin kilosu yok. Bugün birkaç şey duydum, ‘Ben üniversiteyi bitirince şirket kurarak başarılı ve çok zengin olacağım’ şeklinde. Başka bir arkadaş ‘Para falan önemli değil ben meşhur olacağım’ dedi. Ben de onlara Nevzat Aydın’dan örnek verdim.”
“GİRİŞİMCİLERİN AYAĞINA GİDECEĞİZ”
Ali Sabancı, Kayseri’den sonra Anadolu’daki ikinci G3 Forumu’nu Trabzon’da yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu tür forumları yapmaya devam edeceğiz. Girişimci arkadaşların bizim ayağımıza gelmesinden çok biz onların ayağına gideceğiz. Yine İstanbul’da gelenek haline gelen bu toplantıyı Kasım ayında yapacağız. Herkese çok teşekkür ediyorum. Dış dünyaya bakıldığında bir Türkiye anlatıyorlar, bir de bizim yaşadığımız Türkiye var. Eğer 2 tane Türkiye yoksa birisi yanlış. Türkiye’de akredite yatırımcılığın artırılması gerekir. Biz diğer sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katıyoruz. 2018’de dünya girişimcilik konferansı yapıyoruz. 2.5 milyon euro para harcayacağız. Esasında yatırımcı demokrasi ve bir düzen istiyor. Gençlere de yatırım yapmamız lazım. ‘O da kazandı ben de kazandım’ dememiz lazım.”
HİSARCIKLIOĞLU: 2 MİLYON YENİ GİRİŞİMCİYE İHTİYACIMIZ VAR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise girişimciliği Anadolu’ya yaymak için yoğun çabalarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Yıllarca uğraştık ve birçok yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Zenginlik ve refaha giden tek yol olan girişimcilik ülkeler arası rekabette ve işsizlik sorununu çözme konusunda ana etkendir. Japonya’da her 100 kişiden 5’i girişimciyken, Türkiye’de bu oran yüzde 2. Ülkemizi Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Bu vizyonla, daha güçlü ve zengin bir Türkiye için girişimcilik konusunda önemli bir gündem oluşturduk. Girişimciliği ülke çapında yaymak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci kurulunu kurduk. Dünyanın 63 ülkesinden 100 girişimci ve yatırımcıyı iş kurma aşamasındaki gençlerimizle buluşturduk. Çünkü girişimciliğin gelişmesi için gerekli altyapıyı ancak ülkemizin her noktasında bu alanda bilinç oluşturarak kurabiliriz. Türkiye’nin müthiş bir genç nüfus avantajı var. Girişimci sayımızı artırabilirsek sahip olduğumuz genç nüfus avantajını zenginleşmek için kullanabiliriz. Bu nedenle girişimcilik kültürünün Anadolu’da yayılmasına büyük önem veriyoruz.”
“ÖNCE HAYAL KURMALI”
ABD’de MIT (Massachusetts Institute of Technology) mezunlarının şu ana kadar 32 bin şirket kurduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Yılda 2 trilyon dolarlık bir gelir elde eden ve 3.5 milyon kişiye imkân sağlayan bu şirketler birleşerek bağımsız bir ekonomi oluştursalardı, dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olacaktı. Çünkü sistemi girişimciliği aşılamak ve desteklemek üzerine kurarak, mezunlarını girişimci haline getirmişler. Bütün dünyada başarılı girişimcilerin 5 temel özelliği var. Öncelikle hayal kurmalı, bu hayalinizi mutlaka hedefe çevirmeli, sonra da bu hedef doğrultusunda çok ama çok çalışmalısınız. Sonrasında sırasıyla cesur, azimli ve yenilikçi olmanız gerekiyor. En sonda da gençlerimizin en çok takıldığı sermaye konusu var. Ancak sermaye de artık bizim gençliğimizdeki gibi sorun olmaktan çıktı. Yıllarca uğraştık ve birçok melek yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Gençlerimiz artık eğitimleri ve yabancı dilleri ile çok daha donanımlılar. Gençlerimiz sayesinde Türkiye’nin geleceğinden umutluyum” şeklinde konuştu.
YÖRESEL ÜRÜNLER HEDİYE EDİLDİ
Hisarcıklıoğlu’na konuşmasının ardından TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Of Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Zuhal Akyüzlü, Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral tarafından içinde yöresel ürünlerin bulunduğu sepet hediye edildi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, daha sonra fuaye alanında KTÜ ve Avrasya Üniversitesi tarafından açılan stantları ziyaret ederek genç mucitlerin buluşlarını inceledi.
PANEL YAPILDI
G3 Forum’da daha sonra Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir moderatörlüğünde Generali Sigorta Ceo’su Mine Ayhan ve Düşyeri Ceo’su Ayşe Şule Bilgiç’in katılımıyla gerçekleştirilen oturumla devam etti. Son oturumda ise TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve yemesepeti.com CEO’su Nevzat Aydın genç girişimcilerle bir araya geldi.