enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Başkan Genç’in projeleri STK’ları heyecanlandırdı

10.02.2017
A+
A-

thi – Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, “Kim olursa, ne olursa olsun, bu şehre bir çivi çakan herkesten Allah razı olsun. Biz devraldığımız bu şehri daha yukarılara çıkararak devretmek misyonunda ve azmindeyiz. Siyasi görüşü ne olursa herkesi dinleyip, herkesin eleştiri ve görüşlerini dikkate alarak ve bunlardan yararlanarak ortak akılla hareket edip, şehrimizi sizlerle birlikte yöneteceğiz.” dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile ‘Kent Paydaşları İstişare Toplantısı’nda bir araya geldi. Başta Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, TMMOB, KTÜ; Avrasya Üniversitesi,  DKİB, TTB. Ak Parti, CHP, MHP İl ve İlçe Başkanları ile birlikte  toplamda 69 sivil toplum örgütünün katıldığı toplantıda Başkan Genç, belediyenin projeleri ile ilgili STK temsilcilerini bilgilendirerek, onların eleştiri ve görüşlerini dinledi.

KOLEKTİF BİLİNÇLE HAREKET EDİYORUZ

Katılımcı belediyecilik anlayışının bir gereği olarak bu toplantıyı icra ettiklerini belirten Başkan Genç, “Ortahisar belediyesinin kurucu belediye başkanı olarak hep şiar edindiğimiz millete efendilik yoktur, millete hizmet vardır, anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu görevi sürdürürken toplumumuzun bütün kesimleriyle beraber kolektif bir iradeyi yönetimimize yansıtmak istedik.” dedi.

Yeni kurulun bir belediye olarak kurumsallaşma sürecinin halen devam ettiğini belirten Genç, “Amaçlarımız doğrultusunda emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Söz verdiğimiz projeleri hayata geçirmek çok büyük çaba sarf ediyoruz. İnsan dostu, çevre dostu ve katılımcı belediyecilik anlayışımız doğrultusunda şehrimizi daha müreffeh bir hale getirmek için yola çıktık. Halkımızın bütün kesimlerinin taleplerini, düşüncelerini, hayallerini hayata geçirmek için birinci ilkemiz katılımcılı belediyecilik olmuştur. Bunun için de STK’lar, siyasi partiler, muhtarlar, üniversiteler ile sürekli istişare halinde olduk. Meclisimizde bütün kararlarımızı ittifak ile aldık. Bu da büyük bir mutluluk vesilesidir. Mesai arkadaşımız gördüğümüz muhtarlarımızla 12 defa toplantı yaptık.”

YEŞİL ALANLARI ARTIRMAK LAZIM

“Katılımcı belediyecilik ilkemizin yanı sıra kültürel belediyeciliği de önemli bir ilke olarak gördük. Çünkü tarih, kültür ve sanat şehrindeyiz. Bizim ilimizi diğer şehirlerinden ayıran özellikler tarih, kültür ve sanat şehri olmasıdır. Bundan dolayı bu şehir bir markadır. 4000 bin yıllık kadim bir şehir olan Trabzon’da bütün medeniyetlerin bıraktığı eserleri yaşatmak lazım. Sizlerin fikirleri de bize bu konuda her zaman yol gösterecektir. Sosyal belediyecilik anlayışı da önemli bir ilkemizdir. Belediye başkanları vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar bütün sorunlarıyla muhatap olan kişidir. Büyükşehir yapılanmasından dolayı bir takım eksiklerimiz de olabilir. Diğer bir ilkemiz bütün vatandaşlarımızın en temiz çevrede yaşamasını temin etmektir. Temiz içme suyu konusunda Atasu Barajı ve Karakaya Barajlarıyla bunu sağlıyoruz. Ama temiz hava konusunda da bu kadar iyimser konuşamıyorum. Bu doğalgaz meselesini bir şekilde halletmiş olmamız lazım. Bütün halkımızın en temiz havada yaşamasını temin etmek bizim en temel görevimiz. Bunun da Ortahisar Belediyesi olarak takibatını sürdürmekteyiz. Yeşiliyle doğasıyla meşhur olan şehrimizde düzensiz yapılaşmanın getirdiği bir durum olarak merkezimizde pek fazla yeşil alan kalmadı. Mahallerimizde çocuklarımızın oynayacağı parklar yapmak gerekiyor. Yeşil alan miktarını şehir merkezimizde artırmak zorundayız.” diye konuştu.

Ortahisar Belediyesi’nin proje ve hizmetlerini yürütmek için 11 milyon TL yatırımla makine parkı kurduklarını belirten Başkan Genç, “Asfalt plentimizi, konkasör şantiyesini ve beton santralini kurduk. Ortahisar Belediyemizin görev alanında 1800 km’lik yol ağı var. Görev süremiz tamamlanıncaya kadar beton ya da asfalt olarak bütün yollarımızı standartlara uygun hale getireceğiz. Bu bizim taahhüdümüzdür.” dedi.

Ortahisar Belediyesi’nin inşasına başladığı ve başlayacağı projelerden de bahseden Başkan Genç, ilk olarak Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi’ne değindi.  Pelitli’yi çarpık yapılaşmadan kurtararak, yeşil alanlarıyla, turistik alanlarıyla, sosyal donatı alanlarıyla çağdaş bir yerleşim alanı haline getireceklerini söyledi. Pelitli’de 41 adet ticari alanın inşasının sürdüğünü kaydeden Genç, projeyi, 15 ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini belirtti.

EKOPARK, YAZIN AÇILACAK

Beşirli sahilinde yapımı devam eden Ekopark’ın her kesime hitap edebilecek örnek bir proje olacağını ifade eden Genç, “Beşirli’de, Karayolları’ndan 12 dönümlük alanı devraldık. Parkın içinde, dinlenme alanları, yürüyüş parkurları, gölet ve çok sayıda bitki türü yer alacak. Ekolojik özellikleri üst seviyede olan bir parkı şehrimize kazandırmak istiyoruz. Çocukların eğlenebileceği ve dinlenebileceği bir park olacak. Yaz döneminde bitirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

YIKMAKLA UĞRAŞIYORUZ

Ortahisar’ı çarpık yapılaşmadan kurtarmak için kentsel dönüşüm projelerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Genç, “Şehrimizde ciddi kentsel dönüşüm projeleri yürütülmekte. Çarpık yapılaşmadan dolayı şehrimizde yıkmakla uğraşıyoruz. Bütün samimiyetimle ifade etmek isterim ki; bu çarpık yapılaşmayı yıktıktan sonra yerine bir şey yapmasak bile çok güzel alanlar ortaya çıkıyor. Bu alanlar şehrimizin daha müreffeh bir hale gelmesi için çok önemlidir. Kaymakamlık ve Belediye hizmet binalarımızın bulunacağı alanı TOKİ’den satın aldık. Burada kent kimliğini ortaya çıkaracağız. Bir meydan da bu alanda oluşturacağız. Zağnos Deresini yüzeye çıkaracağız.  Ticari alanlar, donatı alanları  ve konut alanlarını ortaya çıkaracağız. Adımlarımızın son aşamasına geldik. Kaymakamlık binamızın ihalesi yapıldı. Belediyemizin binası da ihale edilecek. Paralelinde Tabakhane Projesi de Büyükşehir tarafından eş zamanlı olarak devam ettiriliyor.” diye konuştu.

TURİST, ŞEHİR İÇİNDE KALACAK

Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin Trabzon’a çok cazip bir turizm destinasyon alanı kazandıracağını belirten Genç şunları aktardı: “Kemeraltı, en nadide alanlarımızdan bir tanesi. Çarşı kültürünün bulunduğu ve yaşatıldığı bir alan. Bu projelerimizde turizmi canlandırmayı hedefliyoruz. Şehrimize turistler geldiği zaman, onları şehrin merkezine sokmayı amaçladık. Böylece turistler şehir merkezindeki tarihi alanlarda daha fazla kalarak daha çok para harcayacak. Meydan Parkı’ndan başlayan, Kalepark’tan Atapark’a uzanan bir turizm aksı oluşturacağız. Bu alanı daha da açarak, sağlıklı bir yapıya kavuşturacağız. Kemeraltı, Osmanlı döneminde Sultan Çarşısı anlamına gelen Suk-i Sultani diye adlandırılıyordu.  Projeyle birlikte Bedesten ve Alacahan’ın önemi daha da artacak. Kültür Bakanlığı da  bu projenin devamını yapacak. Ve Kemeraltı çok daha estetik bir hale gelecek. Bu projemiz, Tünel Akvaryum ile birleştirerek çok cazip bir turizm alanı ortaya çıkaracak.  Turistlerimizin bu şehirde kalması için çeşitlilik arz eden projeler yapmak istiyoruz. Bütün deniz canlıları bu akvaryum içerisinde sergilenecek. Çok cazip bir projeyi hayata geçireceğiz. TOKİ de bu projemizi destekledi. Süleyman Soylu da bu projemize çok destek verdi. Karadeniz’de tek olacak.

FARKLI BİR TURİZM KONSEPTİ

Ortahisar Belediyesi’nin turizme dönük yürüttüğü bir diğer proje olan Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi’nin turizmin bütün türlerine hitap eden konsept bir proje olduğunu dile getiren Genç, “Şehrimizin tamamına en hakim noktalarından bir tanesi. Burada da bir turizm destinasyon alanı oluşturacağız. Bu kadar doğal güzelliği olan bu alanda, dinlenme ve  piknik alanları, spor köyü inşa edeceğiz. Ve DOKA aracılığıyla buraya yatırım yapacak girişimcilerin olduğunu öğrendik. Buranın tahsisi için valimiz, bakanımız, milletvekillerimizin yoğun gayreti var. 600 dönümlük bir alanı kaplayan bu alanın tahsisi için bakanlığımıza gerekli başvuruları yaptık. Onama sürecinden sonra burayı ayrı bir turizm destinasyon alanı olarak kazandırmak istiyoruz.” dedi.

TARİH MÜZESİ, AÇILDI 

Tarihi çok eskilere dayanan Trabzon’da gelmiş geçmiş bütün medeniyetlere  ait eserleri gün ışığına çıkarmak için Tarih Müzesi’ni hizmete soktuklarını ifade eden Genç, “Her zaman Trabzon’un tarih şehri olduğunu söylüyoruz. Geçmiş dönemlerde farklı medeniyetler bu şehirden geçti. Son olarak Osmanlı geçti. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in üç kez ziyaret ettiği bir şehiriz. Böyle bir şehirde Tarih Müzesi’nin olması elzemdi. Bir şehrin geleceğini yapmak isteyenler de yıkmak isteyenlerde işe ilk önce müzelerden başlarmış. Bunun, Suriye’de örneklerini gördük. Bu tarihi mirası geleceğin emanetçisi olarak gelecek nesillere taşımak istedik. Bundan dolayı da Tarih Müzesi’ni hizmete soktuk. İçinde 7088 adet tarihi materyal bulunan çok zengin bir müze… Öğrencilerimiz eğitim alırken, tarihi yerinde öğrenmeleri adına ilçe milli eğitim müdürlüğümüz ile bir protokol imzaladık. Müzemizi, Kenan Oltan Bey’in ciddi katkısıyla beraber şehrimize kazandırdık. Ona da çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK

Konferansta bir konuşma Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu ise Trabzon’un Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarih kenti olduğunu belirtti. Şehrin turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Hatipoğlu, “Trabzon’un 4000 yıllık bir tarihi var. Milletimizin en güzel hasletlerini bünyesinde barındırıyor. Çepni kültürü dahil olmak üzere pek çok kültür var. Trabzon, tarihi mirasın üzerinde bulunuyor. Napolyon, Mısır seferine çıktığı zaman yanında 300 tarihçiyi beraberinde götürüyor. Bu bir anlayışın göstergesidir. Hiyeroglif yazılarını da bu tarihçiler çözüyor. Biz bulunduğumuz her minvalde bu tarihi mirasın korunması ve ortaya çıkarılması konusunda her zaman destek olmaya hazırız. Trabzon turizm potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyel önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Biz ortak aklı ve ortak karar alma sürecini ortaya çıkarak, şehrimizi yönetmek zorundayız.” diye konuştu.

STK TEMSİLCİLERİNİN SORULARINA CEVAP VERDİ

Toplantının son bölümünde STK temsilcilerinin sorularını cevaplandıran Başkan Genç, işadamı Hasan Melek’in çocuklar için minyatür bir hayvanat bahçesi kurulması önerisine, “Hayvanat bahçesi projesini Mağmat Projemizin içinde düzenleyebiliriz” diye cevap verdi. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın İpekyolu Müzesi kurulmasıyla ilgili sorusuna ise, “İpekyolu müzesi sözde kalmamalı, Alacahan’da, Bedesten’de veya Zağnos Projesi’nin içinde turistik satış yerlerinin yanında böyle bir müze de kurulabilir.” diye cevap verdi. TTSO Başkanı Suat Hacisalihoğlu’nun, Suriçi’nin restore edilerek UNESCO kültür mirası listesine alınması ile ilgili sorusuna, “UNESCO’ya girecek değerlerimiz var. Yukarıhisar, Ortahisar, Aşağıhisar ve Sümela gibi… Kültür Bakanlığı nezdinde konuyu düşünmek lazım. Büyükşehir belediyemiz üniversitemizle beraber buranın üzerinde çalışıyor. Burası ortaya çıkarıldığı zaman, Sümela gibi bir alan olacak. Eski yapıların ortaya çıkarılması çok çok önemli.” şeklinde cevaplandırdı. Başkan Genç, Emlakçılar ve İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan’ın turistlerin havalimanında profesyonel rehberler tarafından karşılanması ve suistimallere karşı turistlerin korunmasıyla ilgili sorusuna ise, “Şehrimize gelen turistlerimize profesyonel davranışlarımız yok. Her geçen yıl artan turist sayımızı iyi değerlendirmemiz lazım. Onlara profesyonel davranmamız gerekiyor. Dolmuşçusuna da, taksicisine de esnafına da görev düşüyor. Bu şehirde, yatırım yapılmak için güvenilir algısını oluşturmamız lazım. Bunları da önümüzdeki süreçte yapacağımızı düşünüyorum. Kolektif bir bilinçle hareket etmeliyiz. Park, pansiyon ve otel denetimlerini yapıyoruz.” cümleleriyle cevaplandırdı. Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav’ın Kadınlar Hali’nin eski halinin korunmasıyla ilgili sorusuna ise, alanın Büyükşehir tarafından yapıldığını belirterek, Kadınlar Hali’nin eski dokusunun ve canlılığının korunacağını söyledi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır