Tüccarların Bulunduğu Cadde Ve Sokaklar Fındıkla Doldu Taştı
thi – Toplama işleminin sahil ve orta kesimlerde büyük ölçüde tamamlanıp, yüksek kesimlerde ise devam ettiği fındıkta kurutulan fındıklar yoğun bir şekilde pazara indiriliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tahmini rekoltesi 772 bin ton olarak açıklanan 2019 ürünü fındık, Ağustos ayının son haftasından itibaren yoğun bir şekilde pazara indirilmeye başlanmıştı.
Piyasada tüccarlar ile birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Fiskobirlik (FKB) ile Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği de (TKKB) alımlarını sürdürürken, okulların açılacak olmasının yanında gurbetçilerin de dönüş yapmaya başlamalarının da etkisiyle piyasaya indirilen fındık miktarında önemli artış oluyor.
Üreticilerin büyük kısmı fındıklarını peşin olarak satarken, bir kısmı da emanet şekliyle tüccara teslim ediyor.
Piyasada TMO, FKB ve TKKB alım yapıyor olsa da, fındığın büyük kısmı üreticiler tarafından tüccara satılıyor. TMO’nun bugüne kadar 6 bin ton civarında fındık almasına karşın, bunun çok üzerinde bir miktar tüccara teslim edildi.
Piyasa ile ilgili değerlendirmeler de bulunan Trabzon Ticaret Borsası Meclis ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk üreticilerin pazara kontrolsüz bir şekilde fındık indirmesi, bir kısmın da tüm uyarılara rağmen halâ emanete fındık bırakmaya devam etmesinin fiyatlarda gevşemeye ve dolayısıyla düşüşe neden olduğuna dikkat çekerek “Piyasanın dinamikleri var. Fındığın pazara geliş miktarının çok önemli olduğu bu süreçte üreticilerin kontrollü hareket etmesi gerekiyor. Özellikle de halâ emanete ürün bırakılıyor. Bu tablo da ister istemez arz talebe göre oluşan piyasa da fındığın fiyatlandırılmasına olumlu-olumsuz etki yapıyor. Her bakımdan istikrarlı bir piyasa için üreticilerin tercihleri ve zamanlaması çok önemlidir. Kısacası piyasanın seyri üreticinin tercihlerine paralel seyredecektir. Bu arada TMO’unun da alımlarındaki hızı ve hareketliliği de arttırılmalıdır.” dedi.