enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

TTSO bayramlaşma töreninde Arap turizmi değerlendirildi

16.06.2018
A+
A-

thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası bayramlaşma töreninde Trabzon ve bölge turizmi değerlendirildi. Döviz kurlarındaki hareketlilik ve Amerika ve Çin’in ticaret alanında anlaşmaya gitmesinin iş hayatına etkileri tartışıldı.

TTSO Meclis Başkanı M.Şadan Eren oda meclis üyelerinin bir bayramda daha bir araya geldiğini anımsatarak bütün meclis üyelerinin ramazan bayramlarını canı gönülden kutladığını ifade etti. Eren yeni meclis üyelerine yaptığı bilgilendirmede “Bu toplantılarımız daha çok sohbet havasındadır. Meclis üyelerimiz hem mesleki dertlerini, hem de konuşmak istediği söylemek istediği konuları burada sohbet havasında anlatabilirler. ” dedi.

TTSO’nun güzel bir geleneği olan bayramlaşma töreninin bundan sonra da devam edeceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ise “Birbirimizi bayramda da görmek ayrı bir haz veriyor bizlere. Bayramların coşkulu ve neşe içerisinde olmasını arzu ediyoruz. Bizler için büyük bir moral bulma kaynağı oluyor. Bütün arkadaşlarımızın ramazan bayramlarını kutluyorum. ”şeklinde konuştu.

Tabii döviz kurlarındaki hareketliliğin piyasalara yansımasını da değerlendiren Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, sadece Türkiye’ye bakmanın doğru olmadığını, dışarıda Avrupa ve Amerika’nın da ekonomik yönden bir sıklaştırmaya gittiğini belirterek, “Bu kaçınılmaz bir olay. Bizde ekonomideki bu gelişmeleri takip ediyoruz. ”dedi. Hacısalihoğlu, “Bunun yanı sıra Amerika ve Çin’in ticarette işbirliğine gitmesinin ilk etkileyeceği ülkelerin başında bizim gibi gelişmekte olan ülkeler. İnanıyoruz ki hükümetimizin ekonomi kurmayları gerekli tedbirleri alıyorlardır. Etkilenecek isek de en az şekilde etkilenmeliyiz. Bu şu demektir, her zaman tetikte olup ani tedbirler ile kendi iç tedbirlerimizi almamız en uygunudur. Bu bakımdan herkesin gözü kulağı açık olması gerekir.”

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu turizm sektörünün Trabzon, bölge ve ülke ekonomisi için büyük bir önem kazandığını, bayram sonrası yeni sezonun da başlayacağını belirterek “ Trabzon için Arap turizmi haliyle şehir ekonomisine büyük değer katıyor. Bir günde 7 uçak körfez ülkelerinden şehrimize iniyor. İnşallah bir terslik olmaz. Bizlere düşen bu sektörün önünü açmak, katkı vermek ve gerekli sorunları çözmektir. Şehrimizin şu andaki gündemi turizmdir. “dedi.

  1. Suat Hacısalihoğlu gelen turistlerin başımızın tacı olduğunu, düşük gelirli Arap turistin Avrupa’dan gelen turiste oranla daha fazla harcama yaptığının tespit edildiğini belirterek, “ Her şeye rağmen turizmi çeşitlendirme gayretlerimiz devam edecektir. Özellikle kültür ve eko turizm alanında ilimizde yüksek bir potansiyel vardır. Burada doğal ortamında turistler kültürü, tarihi ve doğayı yaşamak istiyorlar. Bu turizmi ön plana çıkararak devam etmemiz gerekiyor. Geçmişte 10 bin Japon geliyordu. Bölgemizin kültürüne ve tarihine geliyordu. Bunu yeniden canlandırmamız gerekiyor. Eko turizm için altyapımız oluşmalıdır. “

Bayramlaşma töreninde TTSO meclis başkan yardımcısı İbrahim Nalbant, yönetim kurulu muhasip üye Özcan İlaslan, yönetim kurulu üyesi Kadem Çakıroğlu, meclis üyeleri Cem Eyüboğlu, Bahattin Çelik, Ahmet Kazaz, Mehmet Çelebi, Saim Adanur turizm sektörüne yönelik düşüncelerini dile getirdiler.

Meclis Üyesi Cem Eyüboğlu geçen sezona göre bu yıl yapılan rezervasyonlarda yüzde 30’a yaklaşan bir azalma olduğunu, bunun biraz Türkiye’deki secime biraz da Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye bakışına bağladığını vurguladı.

Meclis üyesi Ahmet Kazaz KOBİ’leri gelişen bir alan oluşturduğunda, belirli bir ticari hacme ulaştığında, global şirketlerin tamamı oradaki pastaya hızlı bir şekilde yöneldiğini ifade etti. Bu durumun sektöre yatırım yapan KOBİ’lerin küçülmesine neden olduğunu kaydetti. Kazaz, şöyle konuştu: “ Birde buna kayıt dışı uygulayıcılar katıldığı zaman ciddi sorunlar çıkıyor. Trabzon’da turizm noktasında çok sayıda kayıt dışı firma olduğunu tahmin ediliyor. Bu kontrolsüzlük olduğu müddetçe orta ölçekli firmalar yaptıkları yatırımlarla belirli bir süreç sonra kazanç değil, kaybeden oluyorlar.”

Yönetim kurulu üyesi Kadem Çakıroğlu şehrimizdeki büyük firmaların global firmalarla ciddi bir rekabet yaptıklarını belirterek, “Ama her şeye rağmen pastanın bölünmesi engellenemiyor. Birileri sürekli kan kaybediyor. Bizler nasıl buna ekonomik tedbirler alabiliriz konusunda düşünmemiz gerekiyor.” dedi. Çakıroğlu, “Bu sistem ne kadar kalıcı olacaktır belli değil. Oteller, araç kiralama ve inşaat sektöründe ciddi yatarımlar yapılıyor. Bu yatırımların biraz daha bilinçle yapılması, biraz daha geleceğe bakılmalıdır. Bu şu anda Trabzon’un kanayan yarasıdır. Fizibilitesi yapılmadan yatırımlar yapılıyor. Kulak dolgunluğu ile yatırım yapılır oldu.”

Yönetim kurulu muhasip üye Özcan İlarslan Trabzon’da 60’a yakın belgeli otel olduğunu, 350’ye yakın da belediye belgeli otel bulunduğunu anımsattı. İlarslan “Bunlara ilave olarak turizm sektöründe kullanılan evler ve apart konaklama tesisleri bulunuyor Şunda otellerdeki doluluk oranları 35-40 bandında seyrederken evlerdeki doluluk oranları çok daha yukarı seviyelerde olduğu görülüyor. Turizm il müdürlüğü yetkilileri şehre çok turist girişi olduğunu söylüyorlar. Ama bunun otellere yansımadığı görülüyor. Bu konaklamalar kaçak tabir edilen ev ve aparatlarda yapılıyor. ”dedi.

Meclis Üyesi Bahattin Çelik Arap turistlerin ucuza yöneldiğini ve her konuda kaynağa ulaşmaya çalıştığını kaydederek, “ Turizmde şehrimizde maliyetler sürekli değişiyor. Ama karlarımız hiç yukarı yönlü  gitmiyor. Bu ileride bir tıkanmaya gidebilir.” şeklinde konuştu.

Meclis Üyesi Saim Adanur turizm sektöründe çeşitlendirme yapılması için yeni pazarlara açılım yapılabileceğini vurguladı.

Meclis başkan yardımcısı İbrahim Nalbant Arap turistlerin şehrimizde daha çok Yomra ilçesinde yoğunlaştığını ifade ederek, “ Yomra ilçemizde yapımı süren alt geçidin süratle tamamlanması gerekiyor. 2 yıldır devam ediyor ve bu yıl turizm sezonuna girdik. Ayrıca şehrimizde genel olarak bir trafik sorunu  yaşanmaktadır. Turizm sezonunda turistlerin şehir merkezine girişlerinde sorun vardır. Şehir girişlerinin rahatlatılması için trafiğin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç vardır. ”dedi.

Meclis Üyesi Mehmet Çelebi de, Trabzon şehir merkezindeki İmperial Özel Hastanesinin otopark sorununun çözümü için sona yaklaşıldığını ifade ederek, “ Hastane bitişiğindeki okul bahçesinin otopark olarak kullanılması konusunda yapılan proje bütün makamlara sunulmuştur. Bu konuda seçimlerden sonra ticaret ve sanayi odamızın da desteğini bekliyoruz ”dedi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır