TTSO Aralık ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı.

thi – TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Şadan Eren yönetiminde pandemi süreci önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

YENİ YIL PASTASI KESİLDİ

2020 yılının son meclis toplantısı öncesinde gelenek olduğu üzere yeni yıl pastası kesildi. Pastayı TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu; Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özcan İlarslan ve Genel Sekreter Ali Rıza Kul eşliğinde keserken, meclis üyeleri de pasta kesimini çevrimiçi olarak izledi. Başkan Hacısalihoğlu, “Yeni yıl pastası geleneğini bozmayalım dedik ama pandemi nedeniyle bu yıl siz uzaktan izlemek zorunda kalıyorsunuz. Bütün üyelerimizin ve iş camiasının aileleriyle birlikte yeni yılını kutluyorum, sağlık, mutluluk, başarı diliyorum” dedi.

EREN: GÖREVİMİZ TÜCCARIN VE SANAYİCİNİN SESİNİ DUYURMAK

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Ülkemizde açıklanan tedbirler sonrası vaka sayılarında yaşanan düşüş bizleri sevindirmektedir. Trabzon’da da son dönemde vaka sayılarında bir azalma olduğunu görüyoruz. Rehavete kapılmadan bir süre daha ‘maske, mesafe, temizlik’ kuralına özen göstermemiz, hem kendi sağlığımız hem de yakınlarımızın sağlığı açısından bir gereklilik olmanın yanı sıra dokuz ayı aşkın bir süredir insanüstü bir mücadele veren sağlık çalışanlarımıza karşı da sorumluluğumuzdur” dedi. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşı konusunda yaşanmakta olan olumlu gelişmeler umuyoruz ki Ocak ayından itibaren vaka sayılarında önemli bir düşüşe sebep olacak ve normalleşme adına çok büyük bir eşik aşılacaktır. Devletimiz bugüne kadar mümkün olan destekleri açıklamış olsa da salgının sonuçlarının büyüklüğü sebebi ile birçok işletme ertelenmiş ödemelerini yapmakta zorlanmaktadır. Sizlerden gelen yeni talepler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yoğun gayretleri ile yetkililere iletilmektedir. Bu sebeple tüm meslek komitesi üyelerimizin, sektörlerinin sorunlarını sıklıkla takip ederek taleplerin birliğimize ulaşmasına katkı vermesi, onların sesi olması bu dönemde en önemli görevimizdir. Elbette ki tüm beklentiler karşılanamayabilir. Devletimiz taleplere cevap vermeye çalışmaktadır. Fakat talebin devamlı çoğaldığı zor bir dönemin içerisindeyiz. Bizler sorumluluğumuzun bilincinde olarak mücadele etmeli, temsilcisi olduğumuz tüccarın ve sanayicinin zor gününde yanında olmayı sürdürmeliyiz.”

Eren, sözlerini, “Bir yılı daha geride bıraktık. Yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor, bu yılın yaralarını saracağımız sağlıklı başarılı bir yıl diliyorum. Umuyorum ki kısa süre içerisinde meclis salonumuzda gerçekleştirdiğimiz toplantılara geri döneriz” ifadeleriyle noktaladı.

HACISALİHOĞLU: PANDEMİ SÜRECİNDE AYAKTA KALMAK ÜLKEMİZE KARŞI SORUMLULUĞUMUZ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “2020 yılına büyük ümitlerle girdik fakat sıkıntılı bir süreçle tamamladık. Pandemi süreci 2020 yılındaki bütün ümitlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Ama yine de mücadele sonucu iş camiası olarak ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayat devam ediyor ve ayakta kalmak zorunluluğumuz var. Bu, iş camiasının birer ferdi olarak sadece kendi sorumluluğumuz değil. Aynı zamanda şehrimizin, ülkemizin kalkınmasına, istihdamına katkı sağlamaya devam etme sorumluluğumuzdur. Her zaman ümidimizi taşıyarak geleceği planlamak zorundayız. Pandemi sürecinde sıkıntılar çekiyoruz ancak ümitsiz değiliz. 2021 yılına girerken elbette gerekli tedbirleri alarak ayakta kalmak zorundayız. Her şeyden önemlisi sağlığımızı koruyarak, gerekli tedbirleri alarak hayatta da kalmalıyız. Geleceğin planlanması adına bu süreç bize önemli tecrübeler yaşattı. Firmalarımızın ayakta kalması için her zaman kenarda bir akçenin olması zorunluluğu görülmüştür.”

“BEKLENTİMİZ PANDEMİ ETKİSİ BİTENE KADAR DESTEKLERİN SÜRMESİDİR”

Hacısalihoğlu, “Hükümetimiz, devletimiz iş camiasının taleplerini dikkate almak suretiyle sürekli tedbirler almaktadır. Geçmişte alınan tedbirlerin uzatılması sağlandı. Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılması, iş camiamızın en fazla talep ettiği konuların başındaydı. Beklentimiz pandeminin etkisinin sona erene kadar bunun devam etmesidir. Vergilerde, SGK’ya karşı olan sorumluluklarda gerekli kolaylıklar getirildi. Üyelerimizin ayakta kalması için gerekli krediler konusunda da TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu bankalarla görüşüyor ve sonuçlandırıyor. Ziraat Bankası ile Bankkart Başak Güvenli Ticaret uygulamasına gidildi. Yine Halkbankası ile yeni bir protokol imzalandı. Güvenli ticaretin yapılması için atılan adımları önemsiyoruz. Şekerbank’la da bir protokol yaparak uygun koşullarda kredi imkânı sağlandı. KGF desteğiyle KOBİ’lere yönelik bir kredi desteği de çıkarıldı. Firmalarımızın süreçte geç kalmaması adına bu gelişmeleri dikkatle takip etmesini istiyor ve üzerimize düşen görevi yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

“DEMİR İPEKYOLU GÜZERGÂHINDAKİ ÜLKELERLE TİCARETİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ticaretin yurtdışı ile gelişmesi için çalışmalarına devam ettiklerini, özellikle Rusya Federasyonu olmak üzere birçok bölge ile görüştüklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile Çin demiryolunun devreye girmesiyle önemli bir ticaret hacmine sahip oldu. Süre demiryoluyla o kadar kısaldı ki, 8 haftadan 2 haftaya indi. Çin’den sadece artık ithalat yapmıyoruz. İhracat konusunda da ilk tren seferlerimiz başladı. Sadece Çin değil, Demir İpekyolu ve buna bağlı ülkelere de dikkatimizi vermeliyiz. Bu coğrafya bizler için avantajlı. Ticaretimizin gelişmesi konusunda gayret göstermeliyiz.”

“BANKALAR KREDİLERİN KULLANDIRILMASINDA DAHA ESNEK OLMALI”

Başkan Hacısalihoğlu, bankaların kredi imkânlarının kullandırılmasının önemli olduğuna değinerek, “Firmalarımızın geçmişte ve özellikle pandemi sürecinde çekilen sıkıntılar sonucunda bankalara karşı sorumluluklarında elbette bazı aksamalar oldu. Bu aksamalar kredi kullanımında karşımıza çıkıyor. Bankaların, kredibilitesi düşük firmaların da kredi kullanması konusunda elinden gelen gayreti ve esnekliği göstermesini istiyoruz. Ertelenen kredilerin ve ötelenen devlete karşı borçlarımızın ödeme günleri gelmiştir. Bu konuda bize iletilen çözüm yeniden yapılandırma değil, bankalara olan borçlarımızın ötelenmesidir. Piyasa ve kredi faizleri yüzde 20 – 22 civarında. Bu yapılandırmalar yüzde 10 – 12 civarında yapılmıştı. Tekrar yapılandırma olduğu takdirde yüzde 22 civarında olacaktır. Bizim talebimiz geçmişte imzalanan faiz oranlarıyla birlikte ötelenerek üyelerimizin zarar etmemesinin sağlanmasıdır” diye konuştu.

“YEME – İÇME VE ULAŞIM SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR”

Hacısalihoğlu, “Belirli sektörlerde sorunlarımız fazla. Yeme – içme tesisleri, restoran ve kafeler çok zor durumda ve kapanacak duruma geldiler. Önümüzdeki normalleşme süreci uzadığı takdirde bu üyelerimizin işyerlerindeki malzemeler bile kullanılamayacak hale gelecektir. Bu firmalarımızın ayakta kalmaları doğrultusunda, kredibiliteleri bozulmuş olsa dahi gerekli kredi ve hibe desteklerinin verilmesi gerekmektedir. Otobüs firmalarımıza belirli izinler verildi ancak en ağır pandemi tedbirleri ulaşım sektöründe alındı. Ancak gerekli destek bu sektördeki firmalarımıza verilmemiştir. Turizm sektörü zaten aşırı zor durumda ve önlerini görememektedirler. İyi sektörlerimiz elbette var ancak sıkıntıda olan firmalarımızın da gerekli tedbirler alınarak ayakta kalmasının sağlanması isteğimizdir” dedi.

2021 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

TTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özcan İlarslan, 2021 yılı tahmini bütçe sunumunu gerçekleştirdi. İlarslan, “2020 yılı bütçemiz rasyonellik, iktisadilik ve verimlilik prensiplerine göre hazırlanmıştır. Gelir ve gider tahminleri yapılırken odamızın son üç yıllık fiili gelirleri göz önüne alınmıştır. 2021 yılı bütçemiz, 2020 yılına göre toplamda yüzde 11,6 oranında artış yapılarak 12 milyon 275 bin lira olarak tahmin edilmiştir. Üyelerimizin sıklıkla kullandığı faaliyet belgesi, oda sicil özetleri, ticaret gazetesi, imalat yeterlilik belgesi, kapasite raporu gibi belgelerin ücretlerinde artış yapılmamıştır. İnşaat ve müteahhitlik sektöründe kullanılan iş makilerinin tescili için de yasal artış oranı haricinde bir artışa gidilmemiştir” dedi. TTSO 2020 yılı tahmini bütçesi daha sonra oybirliğiyle kabul edildi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bütçenin kabul edilmesi nedeniyle meclis üyelerine teşekkür etti.