TRABZONLU ENERJİ ŞİRKETİNDEN, ÇORUM’A BES
thi – Trabzon’da yüzlerce insana istihdam sağlayan Oltanlar, şimdi de elektrik santrali alanında, bir ilke imza atmaya başladı.
Haber Merkezi
Trabzon’un Yomra ilçesi Kaşüstü beldesinde kurulu bulunan, Oltan-Köleoğlu Enerji Şirketi ilk elektrik santralini kurmak için çalışmalara başladı.
Çorum’un Mecitözü ilçesinde yapımına başlanan Biyokütle Enerji Santrali (BES) inşaatının bu yıl sonunda tamamlanması beklenirken, bir çevre dostu olarak bilinen söz konusu BES’nin, bir yıl sonra 2018 yılının Ocak ayında hizmete girmesi bekleniyor.
Kurulum gücü 5 MW olan, yılda 37 bin 500 MWh elektrik üretecek biyokütle santrali için, çok cüzi miktarda gerekli olacak olan su, her hangi bir akarsudan değil yer altından pompa ile çekilecek.
Doğa dostu BES
Doğaya hiçbir zararı olmayan, aksine doğadaki zararlı maddeleri elektrik üretiminde kullanan bu sistemde, kazan duvarları arasına gelecek su yoluyla, kazan içerisinde de, Biyokütle temelli atıklar değerlendirilecek. Mesela; Anız yakılması tarımsal üretimi düşürmesi ve çevreye ciddi zararlar vermesi yönüyle doğa açısından ciddi tehditler oluşturması sebebiyle, yakıt türü olarak, ayçiçek sapı, kuru mısır sapı, çeltik kavuzu, odun kesiminin artıklarının orman yangınlarına neden olmasını önleyecek olmasının yanı sıra, çevre halkına da doğrudan gelir sağlanabilecek.
Konuyla ilgili olarak Oltan-Köleoğlu Enerji Şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ertuğrul Doğan, markalarının hedefini, biyokütle enerjisinde 100 MW, güneş enerjisinde 300 MW, rüzgar enerjisinde de 200 MW kapasitelerine ulaşmak olduğunu belirterek “ Lokasyon olarak Çorum’un seçilmesinin en önemli nedeni çorum halkının projeye ve şirketimize gösterdiği tevazudur. Bunun yanında kullanılacak hammaddelere yakınlık avantajı ve hammaddelerin çiftçiler ormanlar nezdinde bölgede sorun olmaktan biyokütle enerji santrali sayesinde çıkartılacak olmasının getireceği avantajlar, Çorum’u seçmemizin nedenleri arasındadır.” dedi.
700 kişiye istihdam sağlanıyor
Yatırım bedeli yaklaşık 10 milyon dolar olan projenin yaşam ömrü de 10 yıl olup, inşaat aşamasında 700 kişinin istihdam edileceği, işletme aşamasında da 50 kişinin çalışacağı, doğrudan 10 bin kişiye buradan gelir sağlanacağı belirtilirken, anız olarak yakılması önlenecek olan tarla alanlarının da toplamda 100 bin dönüm olacağı öğrenildi.
Kesim artıklarının çevreye vereceği zararın, önleneceği orman alanının dönümü ise yaklaşık 40 bin dönüm olarak bahsedilirken, serbest piyasadaki elektrik fiyatları biyokütle enerji santralindeki hammadde maliyetlerinin bile çok altında olduğu ifade edildi.
Oltan-Köleoğlu Enerji Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ise “Ülkemizde yalnızca tarım ve orman alanlarındaki artıklardan elektrik tüketimi düşünüldüğünde, uygulanabilir ve sürdürülebilir 500 MW’lik bir kapasiteden bahsedilebilir” diyerek, “Şirket olarak biyokütle alanında kurulu güç hedefimiz 100 MW’tır. Bu yol içerisinde Çorum hariç, başka farklı bölgelerde de, Çorum-Mecitözü BES’e benzer projeler geliştirmeyi düşünmekteyiz. Güneş enerjisinde Giresun’da 4.45 MW kapasiteli GES’imizi faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Güneş enerjisi santrallerimizi (GES) diğer uygun bölgelerde de lisanslı ve lisanssız olarak devreye sokmayı da planlamaktayız. Rüzgar Enerjisinde ise bu yılın ilk üç ayında yapılmasını ve yapılan yarışmalardan ön lisans hakları elde etmeyi planlamaktayız.“ diye konuştu.