enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Trabzon’da organik tarım meyvelerini vermeye başladı

07.10.2017
A+
A-

thi – Trabzon Büyükşehir Belediyesinin, Ortahisar, Akçaabat ve Yomra ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan Atasu Barajı’nın tarımsal kirleticilerle kirlenmesini önlemek için 2014 yılından itibaren desteklediği “Atasu Baraj Havzasında Organik Tarım Projesi” meyvelerini vermeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalar havzada örgütlenmiş olan Galyan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile eşgüdümlü olarak sürdürülüyor.

Havzada bulunan ve tarımla iştigal eden çiftçileri organik tarıma teşvik etmek amacıyla, organik solucan gübresi, tarım kireci ve ücretsiz toprak tahlili gibi çiftçilere ait girdiler Büyükşehir Belediyesince destekleniyor. Ayrıca organik tarım yapmayı kabul eden çiftçilerin Organik Tarım Sertifika ücretleri de yine Büyükşehir Belediyesi ile TİSKİ tarafından karşılanıyor.

Büyükşehir Belediyesinin desteği ile sürdürülen Organik Tarım Projesi çalışmalarının sonuçları ciddi şekilde ortaya çıkmaya başladı. Bu yıl baraj havzasında 72 bin 500 kg “organik fındık” ve 102 bin 600 kg “organik fındık geçiş süreci ürünü” elde edildi. Yine havzada organik fındığın yanı sıra bin 650 kg organik ligarba, bin kg organik fasulye ve 27 bin 700 kg organik mısır üretildi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: ORGANİK TARIMI

DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde Atasu Barajı bölgesinde organik tarımı desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Barajı kimyasal kirleticilerden korumak için bölgede kimyasal ürünlerin kullanılmasının yasak olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, “Bu durumda bölgedeki üreticilerimizin zarar etmemesi, hatta daha da kar etmeleri için bölgede 2014 yılında organik tarımı desteklemeye başladık. Kimyasal gübre kullanmayan üreticilerimizin organik tarımla birlikte verimlerini daha da arttırdıklarını görmek bizleri ziyadesi ile mutlu etmektedir. Organik tarımda geçiş süreçleri vardır. İlk 3 yıl geçiş süreci olarak kabul edilir ve 4 yılda elde edilen ürün organik ürün olur. Bu doğrultuda dört yıldır bu projenin uygulandığı bölgelerde ortaya çıkan sonuç son derece sevindiricidir. Baraj bölgesindeki çiftçilerimizin organik tarım yapmamasını desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır