enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Trabzon’da istihdam seferberliği için ilk adım TTSO’da atıldı

10.02.2017
A+
A-

thi – İstihdam seferberliğinin hayata geçirilmesi konusunda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, tüm işverenleri istihdam seferberliğine katılmaya çağırarak, “İşverenlerimiz atacakları her adımı vatan eksenli atarak, bir takım fedakârlıklarda bulunarak, herkes eşit oranda elini taşın altına koyarak bu süreci birlikte başarmamıza katkı vermelidir” dedi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, “Herkese kabiliyetine göre eğitim vermeliyiz ki hem kişi başarılı olsun, hem de istihdam kalıcı hale gelsin” diye konuştu.

TTSO’DA TOPLANTI YAPILDI

TTSO’da düzenlenen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Özcelep, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Beder, SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı, İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Yavuz Selim Eker, İŞKUR Daire Başkanı Fazlı Küçük, İŞKUR Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin ve diğer ilgililer katıldı.

HACISALİHOĞLU: İSTİHDAMI EĞİTİMLE KALICI HALE GETİRMELİYİZ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, istihdam seferberliğinin başlatılmasıyla ilgili bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Bu konuyla ilgili 3 hafta önce Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR ve TOBB bir seferberlik başlattı. Bu ülkenin şu anda en büyük sorunu olarak görülen konu üzerinde tüm Türkiye seferber oldu. Amacımız kamu ve özel sektör işbirliğiyle işsizliği ortadan kaldırmak” dedi. Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koyulan hedef çok büyük.  Cumhurbaşkanımız da 2 gün önce Ankara’da Türkiye Ekonomi Şurası’nda özel sektörü dinledi, bizzat not aldı. İstihdam konusunda her işyerinin en az 1+1 elaman alması konusunda öneride bulundu. ‘Türkiye’de her işyerine nasıl ortalama olarak iki kişi koyabiliriz’ doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Kalıcı şekilde istihdamı sağlama doğrultusunda adımlar atacağız. Bir elemanı 1 yıllığına işe koyup da ‘seferberlikte başarı sağladık’ diyemeyiz. Eğitimle istihdamı kalıcı hale getireceğiz. Herkese kabiliyetine göre eğitim vermeliyiz ki hem kişi başarılı olsun, hem de istihdam kalıcı hale gelsin. Hep birlikte gayret ettiğimizde başarılı olacağımızı düşünüyorum. Hatta cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmede, ‘kaç üyeniz var?’ diye sordu. ‘8 bin 500’ dedik. ‘Kaç kişi koyacaksınız işe?’ diye sorunca ‘8 bin 500’ dedik. ‘Olmaz’ deyince, ‘10 bin olsun’ dedik. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Yok 25 bin yazıyorum’ dedi. Üzerimizde böyle bir yük var. Bu yükü hep birlikte kaldıracağız. Bu konuda cumhurbaşkanımıza örnek şehir olduğumuzu göstereceğiz.”

YILDIRIMHAN: İŞ BEĞENMEZLİĞİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan ise, terör ve ekonomik zorlukların milletin birliği sayesinde aşılabileceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu seferberliğin çıkış noktası budur. Bütün milletin işçisi, işvereni, kamu çalışanıyla dayanışmasıyla seferberlik mümkün olabilir. Bu ülkenin gelişimi adına herkesin bir nöbeti var. Trabzon 25 bin kişiyi istihdam edebilir mi? Edebilir. Burada en ciddi sorunlarımızdan biri vasıfsız elemanların işverenlerle nasıl buluşturulacağı. Bu konuda İŞKUR çok ciddi eğitim programları yapıyor. Buradan çağrıda bulunuyoruz; vasıfsız olan her işçimize biz iş bulabiliriz. Ama iş beğenmezliği ortadan kaldıracağız. Herkesin kamu kurumlarında, belediyelerde iş bulması mümkün değil. Böyle bir imkan dünyanın hiçbir yerinde yok.  Hangi mesleğe yönelmek istiyorlarsa biz onları o meslekte yetiştirmek için hazırız. O kursları açarız elemanları yetiştiririz. Meslek sahibi olan insanların da meslekleriyle ilgili işe yerleştirilmeleri konusunda çalışmalıyız.”

“SGK 75 KATRİLYON LİRALIK PRİM İNDİRİMİ YAPTI”

Yıldırımhan, sadece işverenden talepte bulunan bir devlet anlayışının artık olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aksine işverenine çok ciddi teşviklerle giden, onların ayakta kalmasını temin eden teşvikler ortaya koyan bir anlayış var. SGK’nin pirim indirimlerinden işverenlere temin edilen kaynak 75 katrilyon lira. Bu para SGK’nın normalde alması gerekirken prim indirimiyle almadığı para. Bunun yanında İŞKUR’un kaynaklarını da ortaya koyduğumuzda bu rakam 130 katrilyona çıkıyor. Bugüne kadar İŞKUR işbaşı eğitim programlarıyla işverenlere ciddi bir eleman ve finansman kaynağı temin etti. Bunu bir adım daha öteye taşıyoruz. Yeni istihdam edilecek 1.5 milyon insana iş alanında destek veriyoruz, işverenin de bu anlamdaki bütün sigorta prim ve vergilerini İŞKUR olarak üzerimize alıyoruz. Devletle işveren ciddi manada işbirliğine gidiyor. Devlet işverenlerin talebini yerine getiriyor. İşverenlerimiz de atacakları her adımı vatan eksenli atarak, bir takım fedakârlıklarda bulunarak, herkes eşit oranda elini taşın altına koyarak bu süreci birlikte başarmamıza katkı vermelidir. İşadamlarımıza çağrımız; lütfen iş ve meslek danışmanlarımızla görüşün.”

Yeni istihdam edilecek 1.5 milyon kişinin 500 bininin işbaşı programında kullanılacağını vurgulayan Yıldırımhan, “1.5 milyon insana biz iş verebiliriz. Trabzon bu imkândan ne kadar istifade edebilirse edebilir. İller kendi aralarında bir yarış başlatacaklar. En çok kim istihdam yaratırsa en çok kaynağı da o alacak. Toplum yararına proje belki özel sektörün aradığı eleman konusunda mani olmuş gibi gözüküyor ama onun da tedbirlerini almıyoruz. Toplum yararına proje temel bir iş değildir. Geçici bir iştir. Esas gayemiz toplum yararına çalışmış olanları kalıcı istihdama yöneltmektir. Onlarla ilgili de talep halinde eğitim vermeye de hazırız. Devletin kurumları bu konuda vatandaştan işverenden gelecek her türlü talebe, işbirliğine hazır” dedi.

Toplantıda diğer katılımcılar da istihdam konusundaki görüş ve önerilerini dile getirdi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır