Trabzon’da 1. Gastronomi Çalıştayı düzenlendi.

thi – Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) himayesinde Trabzon Turizm Konseyi işbirliği ile 1. Gastronomi Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştayın açılışına Trabzon valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye Aşçılar Birliği Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, belediye başkanları, öğretim üyeleri, uzmanlar ve sektörün değişik kesimlerinden temsilciler katıldı.

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türk mutfağının dünyanın en iyi mutafı olduğunu belirterek, “Ancak dünya sıralamasında 44. sırada görünüyor. Daha üst sıralara çıkması için el birliğiyle çalışmalarımızı sürdürmemiz gerek. Bu anlamda Trabzon’da yapılan gastronomi çalıştayı da önemli. Trabzon neden İspanya’daki San Sebastian gibi olmasın” dedi.

HACISALİHOĞLU: RESTORANLARIMIZA VE USTALARIMIZA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 1. Gastronomi Çalıştayında yaptığı konuşmada, “Yemeklerimizi kültürle birleştirerek sağlıklı yiyeceklerle pişirme ve sunma sanatı olarak bahsettiğimiz gastronomide bütün şehirlerimiz yarış halinde. Şehirlerimiz marka olarak restoran ve aşçılarımızın isimleriyle ön plana çıkmaya başladı. Bu konuda derli toplu çalışmalar yaparak belli standartlar haline getirmek önemli. Şehirlerin tanıtımının bu standart üzerinden yapılması gerekir. Şehirlerimizde yeme içme altyapısı mevcut ancak henüz belli standartlara ulaşılamamıştır. Ticaret ve Sanayi odalarımız ile belediyelerimiz, belirli tanımlar yaparak tarifelerle standartları belli noktaya getirmeye çalışıyoruz. Birçok yemeğimiz kaybolmaya yüz tuttu ve sadece belirli restoranlarda bulunabiliyor. Turizme ve ekonomiye önemli katkı sağlamak adına atılacak adımların, hazırlanacak eylem planının hazırlığı bugün yapılacak. Önümüzdeki süreçte restoranlarımıza ve ustalarımıza büyük görev düşüyor. Standartların uygulanması ve sunum sanatı açısından ustalarımız önemli bir noktada bulunuyor. Sayın valimizle somon lezzetleri festivali yapmıştık. Ustalarımızın ne kadar önemli olduğunu gördük” dedi.

Hacısalihoğlu, “Şehrin ekonomisine katkı sağlama adına da önemli bir adım atılmış olacak. Gastronomiyi sadece şehrimizde yeme içme olarak görmemek lazım. E-ticaretle başta coğrafi işaretli ürünlerimiz olmak üzere yerel ürünlerin dünya ile buluşturulması önemli. Bunun da denetimle ve standart içinde yapılmasını gerekiyor. Bu çalıştayın uluslararası piyasalarda ürünlerin ekonomiye katılması konusunda da önemli adımların atılmasına vesile olacağını belirtmek istiyorum” diye konuştu.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, gastronomiyi önemsediklerini ve üniversite olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, “Bölgemizde önemli yemek türleri var. İnsanlar organik ürünlere yöneliyor. Bu konuya özen gösterilmesi gerekir” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, dünyada gastronominin büyük bir ekonomi olduğunu belirterek, “Türkiye bu büyük ekonomiden hak ettiği payı almaktan çok uzakta. Bu çalıştayla Trabzon’un gastronomi alanında güçlü yönlerinin ortaya çıkarılmasını arzu ediyoruz. Ülkemizin gastronomisine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Bu çalıştayda; ülkemizde ve dünyadaki gastronomi şehirleri ve örnek uygulamaları konusunda alanında uzmanların bilgilerinin paylaşımı sağlanacak, böylece şehrimiz adına yaptıklarımız ve yapmamız gerekenler daha net ortaya koyulacaktır” dedi.

4 MASADA TRABZON GASTRONOMİSİ GÖRÜŞÜLDÜ

1.Gastronomi Çalıştayının açılış töreninin ardından Trabzon’da Gastronomi Çalışmaları, Gastronomide Yerel Mutfağın Sürdürülebilirliği ve Yerel Markalar, Türkiye’de ve Dünyada Gastronomi Şehirleri ve Örnek Uygulamaları, Gastronomide Coğrafi İşaretlerin Önemi başlıklı oturumlarda uzmanlar ve sektör temsilcileri çalıştaya katkı sundu.