enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Trabzon ile Bosna Hersek Ekonomi Odası arasında Kardeş Oda protokolü imzalandı, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi

11.12.2020
A+
A-

thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Bosna Hersek Ekonomi Odası arasında Kardeş Oda ve İşbirliği protokolü imzalandı. Ayrıca Karadeniz Bölgesi’ndeki işadamlarıyla Bosna Hersekli işadamları arasında ikili iş görüşmesi etkinliği gerçekleştirildi.

HACISALİHOĞLU: AMACIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİR İLİŞKİ OLUŞTURMAK

Türkiye – Bosna Hersek Ticaret Dostluğu İkili Görüşme Etkinliği ve Kardeş Oda Protokolü imza töreni çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Törenin açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “TTSO olarak gerek bölgede gerek Türkiye ve üçüncü ülkelerde Bosnalı işadamlarıyla birlikte ticaretin ve yatırımların geliştirilmesi konusunda adım atma kararlılığını göstermek istiyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon’un hinterlandı Türkiye’nin doğu ve güneydoğu bölgeleri, İran, Irak, Kafkas ülkeleri gibi çok geniş bir coğrafyadır. Türkiye ve dünyanın birçok yerinden 30’un üzerinde oda ile kardeşlik ve işbirliği protokollerimiz var. Odamızda ayrıca dış ticaretin geliştirilmesi için birimlerimiz bulunuyor ve elemanlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bosna Hersek Ekonomi Odası ile sürdürülebilir bir altyapı yürütmek istiyoruz. Önümüzdeki süreçte her iki tarafın gayreti ve takibiyle ilişkilerimizin gelişmesini umuyoruz. Şehrimizde yatırım yapacak yerli ve yabancı girişimcilere organize sanayi bölgelerimizde önemli teşvikler ve destekler bulunuyor. Orta ve yüksek teknoloji üretmek üzere planlanan Yatırım Adasına tüm yerli ve yabancı yatırımcıları davet ediyoruz” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, ayrıca Trabzon’daki sanayi sektörleri, yatırım fırsatları, turizm ve ticaret olanaklarıyla ilgili geniş çaplı bilgi verdi.

Bosna Hersek Ekonomi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirsad Jasarspahic ise, “Pandemi nedeniyle yaşadığımız zor günlerde bizim ve şirketlerimizin bir araya gelmesi, somut adımlar atılabilmesi adına umut verici bir toplantı. Amacımız iki ülke işadamları arasında sürdürülebilir bir işbirliği oluşturmak. Bundan her iki taraf da karlı çıkacaktır” diye konuştu.

ÇİLEK: BOSNA HERSEK’TE YATIRIMIN ÖNEMLİ AVANTAJLARI VAR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı ve Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) Başkanı Muzaffer Çilek, Türk işadamlarının Bosna Hersek’te 210 milyon euroluk yatırımını mevcut olduğunu belirterek, “Ancak diğer yatırımcı ülkeler arasında 11’inci sıradayız. Geç kaldık ama siz işadamlarımızın gayretleriyle bu yatırımlarımızı çoğaltacağız. Şu anda büyük holdinglerimizin dışında orta ölçekli 10’dan fazla ve küçük ölçekli diyebileceğimiz 100’e yakın firma Bosna Hersek’te yatırım ve ticaret yapıyor. Zaman zaman Türk işadamlarıyla görüşüyoruz. Birçoğu ikinci ve üçüncü yatırımlarını yapıyor veya planlıyor. Herkes şartlardan memnun. Tüm Türk işadamlarımızı Bosna’daki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye çağırıyoruz” dedi. Bosna Hersek’teki yatırım avantajlarından da bahseden Çilek şunları söyledi:

“Bosna Hersek ile Türkiye arasında çok kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması var. Türkiye’nin başka bir ülkeyle bu kadar geniş ve rahat bir ticaret anlaşması yok. Yurtiçinde nasıl ticaret yapıyorsanız aynısını yapabiliyorsunuz. Ayrıca Bosna Hersek’in AB ülkeleri, ABD, Kanada, Hindistan, Rusya ile özel ticaret anlaşmaları var. Bosna’da iş yaptığımızda bu anlaşmalardan da faydalanabiliyoruz. Bosna Hersek kurumlar vergisi açısından yüzde 10 ile çok avantajlı bir ülke. Bosna Hersekli işadamlarımızı da Türkiye’deki avantajları değerlendirmeye çağırıyorum. Türk ihraç ürünlerinin birçok konuda avantajı var. Avrupa kalitesindeki ürünleri Çin fiyatına almak mümkün. Turizm konusunda da işbirliği yapılabilir. Özellikle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu’na iki ülke işadamlarını bir araya getirdiği için teşekkür etmek istiyorum.”

BÜYÜKELÇİ ALAGİC YATIRIM ALANLARINI ANLATTI

Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic de ülkesindeki yatırım fırsatlarını anlattı. Alagic, “Bosna Hersek stratejik mevkii, çok kültürlü yapısı, hem doğu hem batı ile olan bağlantıları, tarihi, kültürel, eğitimsel, sanayi ve doğal kaynak bolluğu yönünden avantajlarıyla kara geçmek isteyenler için ciddi bir fırsattır. Enerji, maden ve mineral çıkarma, metal işleme, araba yan sanayi, yedek parça üretimi, savunma sanayi, bilişim, turizm, ahşap işleme, orman ürünleri, tarım ve hayvancılık sektörlerinde önemli yatırım fırsatları var. Altyapı ve inşaat sektöründe de önemli projeler bulunuyor” dedi.

Toplantıda son olarak AB ve Uluslararası Fonlar Birliği Birim Başkanı Emir Pasic, Bosna Hersek’te Yatırım Fırsatları konusunda katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi.

KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALANDI

Konuşmaların ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile Bosna Hersek Ekonomi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirsad Jasarspahic arasında Kardeş Oda Protokolü imzalandı.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Proje Koordinasyon Ofisi Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Bosna Hersek ve Trabzon’da bulunan İnşaat ve Yapı Malzemeleri, Gıda, Makine, Tekstil ve Bilgi Teknolojisi sektörlerindeki KOBİ’lere yönelik ikili iş görüşmesi etkinliği düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte Türk ve Bosnalı 58 firma iş görüşmesi gerçekleştirdi ve karşılıklı işbirliği olanaklarını değerlendirdi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır