Toprağınızı getirin tahlil edelim
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’daki fındık üreticilerine seslenerek Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan toprak laboratuarında toprak tahlili yaptırmalarını ve analiz sonuçlarına göre arazilerini gübrelemelerini istedi.
SEMBOLİK ÜCRET KARŞILIĞINDA ANALİZ YAPIYORUZ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak, tarıma ve çiftçilere en iyi hizmeti vermek amacıyla toprak laboratuarını Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmete aldıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, toprak laboratuarının altı aydan beri faaliyetini sürdürdüğünü ve 10 TL gibi sembolik bir ücret karşılığında toprak numunelerini tahlil ettiklerini belirtti.
FINDIK ARAZİLERİMİZDE ORGANİK MADDE EKSİKLİĞİ VAR
Büyükşehir Belediyesi Toprak Laboratuarı’nda son altı ayda yapılan analizlerin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Gümrükçüoğlu, “Yapılan tahliller neticesinde ilimizin en önemli tarımsal geçim kaynağı olan fındık arazilerinde önemli ölçüde organik madde eksikliği bulunduğu görüyoruz. Çiftçilerimizin toprak analizi yaptırmadan gübre uygulaması gerçekleştirmesi doğru değildir” dedi.
YANLIŞ GÜBRELEME ARAZİLERİMİZİ ÇORAKLAŞTIRIYOR
Toprak analizi yapılmadan gerçekleştirilen gübreleme uygulamalarının ciddi sakıncaları olduğuna dikkat çeken Gümrükçüoğlu, “Toprakta eksik olan bitki besin elementleri bilinmeden yapılan gübreleme hiçbir fayda getirmediği gibi çiftçilerimiz gereksiz harcamalarda bulunmaktadır ve tarım arazileri de yanlış gübre kullanımı neticesinde çoraklaşmaktadır. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için tüm çiftçilerimizin arazilerinden alacakları numuneleri Büyükşehir Belediyesi Toprak Laboratuarı’nda tahlil ettirmelerini ve bu tahlil neticesinde ortaya çıkan sonuca göre arazilerinde gübre uygulaması gerçekleştirmelerini istiyoruz” diye konuştu.
TOPRAK NUMUNESİ ALIRKEN BU HUSASLARA DİKKAT EDİN
Büyükşehir Belediyesi Toprak Laboratuarı’na getirilecek olan toprak numunelerin doğru alınması hususunda da vatandaşları uyaran Gümrükçüoğlu sözlerini özetle şu şekilde tamamladı: “Numunelerin doğru alınmaması sonuçları olumsuz etkilemekte, doğru sonuçların ortaya çıkmasına mani olmaktadır. Çiftçilerimiz alacağı toprak numunesinin araziyi çok iyi temsil edebilmesi için, her parsel için birkaç numune alınması, sonrasında bu numunelerin iyice karıştırılarak, içerisinden 1 kg kuru toprağın alınarak laboratuara ulaştırılması gerekiyor. Bununla birlikte bir diğer önemli konu ise; arazi sınırları, yol kenarları, arazi içinde daha önce kireç ve gübre yığını biriktirilmiş yerler, tümsek ve çukur kısımlar, hayvanların yattıkları, bitki artıklarının yakıldığı yerlerden toprak örneklemesinin alınmaması gerekmektedir.”