TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Toplandı

thi – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konseyi Toplantısı Ankara’da yapıldı. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte borsa başkanları katıldı.

Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada üretimin, tarımın ve ticaretin nasıl artırılacağına yönelik istişarelerde bulunacaklarını ifade ederek, tarım ve hayvancılığın ihmal edilmemesi gereken bir alan olduğunu, dünyada orta gelir grubunun büyümeye devam ettiğini ve tüketimin giderek daha çok arttığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, tarımda ve hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürmek için mutlaka birlikte üretim modeli uygulanması gerektiğine işaret ederek, sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Lisanslı depoculuğun çıkmasını sağladıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bunun daha da gelişmesi için devletin de yatırım, kira, lojistik ve analiz destekleri temin ettiğini söyledi. Hem Ticaret Borsaları hem de girişimcilerin gayretleriyle lisanslı depoculuk yatırımlarının hızla arttığını belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Türk tarımının 50 yıllık rüyası, benim de 15 yıllık rüyam gerçekleşti. Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın da desteğiyle Ürün İhtisas Borsasının kuruluşunu tamamladık. Lisanslı depodan alınan ürün senetleri, Ürün İhtisas Borsasında artık alınıp satılabiliyor. TOBB ve Türkiye’nin dört bir yanındaki 113 Ticaret Borsamız, tarım ve hayvancılık sektörünü daha da geliştirecek projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Dünyadaki dijital dönüşüme paralel olarak Ticaret Borsalarını geliştiriyoruz. Hazırladığımız tescil yazılımı sayesinde, Ticaret Borsalarını ilgili pek çok kurumla entegre hale getiriyoruz.”

Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretler konusunda da odalar ve borsaların Türkiye’de en aktif çalışan kuruluşlar olduğunu ifade ederek, “Şu an coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ının tescili oda ve borsalarımız tarafından yapıldı. 3 coğrafi işaretli ürünümüzün Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısının Avrupa’da tescillenmesini sağladık. Avrupa’da birçok ürünümüz tescil sırasında beklemektedir. Ayrıca, coğrafi işaretli ürünlerin üretiminin, ticaretinin ve tüketiminin artması için de ülke genelinde uğraşıyoruz. Ticaret Borsalarımızla birlikte, tarım ve hayvancılıktaki dönüşümün gerçekleşmesi için çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de tarımın siyasete alet edilecek bir konu olmadığını, Türkiye’nin bu alandaki nüfusun azalmasına rağmen tarımda istikrarlı şekilde büyümesini sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Tükettiğimiz yiyecekleri günlük siyasete alet etmememiz gerekiyor. Ne yazık ki süregelen buğday ve saman tartışmalarını trajikomik buluyorum. Her yerden bir lafın veya bir matematiğin sadece bir tarafı cımbızla çekilerek, ‘Türkiye ne halde’ deniyor ve ne yazık ki üreticimizi bu işten yıldırmaya çalışıyorlar. Türkiye, bu alandaki nüfusun azalmasına rağmen tarımda istikrarlı şekilde büyümesini sürdürüyor. İstikrarlı şekilde büyüyen sektör olarak tarım kendisini göstermiş durumda.” 

Pakdemirli, lisanslı depoculuk çalışmalarını tarımda başarı olarak gördüğünü vurgulayarak şöyle devam etti:

“Tarımdaki gelişim alanlarından bir tanesi de ürünün tarladan sonraki süreçlerinin iyi idare edilmesidir. Bu süreçlerin iyi idare edilmesindeki koşullardan biri de lojistiğin, saklama koşullarının ve fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Bu anlamda, Ürün İhtisas Borsaları, lisanslı depoculuk, gelir garantili ürün sigortalarının çiftçilerle tanıştırılması söz konusu olacaktır. Yeter ki ürün ihtisas borsalarımız yeterli derinliğe kavuşsun. Bundan böyle artık üreticilerimiz, daha ekimini yaparken kaç liraya ürünü satacağını yarına yönelik biliyor olacaklar. Bunu son derece önemsiyorum. Bu, geleceğe daha güvenle bakan üreticiler anlamına geliyor.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ihracatta rekorlar kırdıklarını gerek hayvancılık ve tarım ticaretinde gerekse ihracatta Ticaret Borsalarının yerelde yapmış oldukları çalışmaların bunda son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’ın da katıldığı Borsalar Konsey Toplantısı’nda Fındıkta Kahverengi Kokarca Tehdidi, Fındıkta desteğin üretime verilmesi, Süt ve Süt Mamulleri üretimi, balıkçılık sektöründeki sorunlar, İŞKUR İstihdam destekleri ve Çay Kanunu’nun çıkarılması gibi konular rapor halinde sunuldu.