TEBD PROJESİ ÇALIŞTAYI

thi – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) işbirliğinde yürütülen Türkiye – AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda KOBİ Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Ticaret İl Müdürü Yavuz Selim Aykan, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, AB iş dünyası ile Türk iş dünyasının karşılıklı diyalog içinde ilişkilerini geliştirmesi için faaliyetlerini sürdürmesi amacıyla bu projenin yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Bu toplantıların sonucunda iş ilişkilerinin başlaması en önem verdiğimiz konu. Sürdürülebilir bir ilişkinin devamında bilgilenme kaçınılmaz. Ancak daha da önemlisi AB ile ilişkilerimizin daha ileri gitmesi doğrultusunda, belli standartlarda onlarla aynı dili konuşmamız. Bunun için de söz konusu standartları bilmemiz gerekiyor. Bugün piyasaya baktığımız saman AB ile ne kadar iç içe yapımız olduğunu görüyoruz. İhracatımızın yarısı AB ülkeleriyle. Bu demektir ki ilişkilerimiz oldukça iyi seviyede ama, bu ilişkileri daha da ileri götürmemiz gerekiyor. İlişkilerimizin sürdürülebilir hale getirilmesi için karşılıklı menfaatler doğrultusunda noksanlarımızı tamamlamak lazım.”

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da, Türkiye-Avrupa Birliği İş Dünyası Diyaloğunun öneminin çok büyük  olduğuna işaret ederek şöyle dedi:

“İş dünyasının her alandaki işbirliği ve bunun da ülkemizde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ona bağlı oda ve borsalar tarafından sürdürülmesi hedefi büyük olan Türkiye-AB entegrasyonu için büyük bir fırsattır. Trabzon Ticaret Borsası olarak, fındık gibi dünya da söz sahibi olduğumuz bir tarımsal ihraç ürünümüzle ilgili, özellikle de dış ticareti konusunda üstlendiğimiz sorumluluklarımızı yerine getirmek için işbirliği kapsamında kayda değer çalışmalar yapıyoruz. Dünya ekonomisinde geleceğin enerji ve tarımda olduğu gerçeğinden hareketle, her iki konuda da sürdürülebilir ve çevresel değerleri ön plana çıkaran avantajlara sahip ülkemizin, Avrupa Birliği üyeleri ile işbirliği içinde olması her iki taraf için de önemli ve gereklidir. Sonuç olarak, Avrupa Birliği-Türkiye ekonomik ilişkileri ve işletmelerin uyumlu çalışmaları herkes için yararlı olacaktır.”

Daha sonra Proje Yardımcı Direktörü Belgin Kılıç, TEBD Projesi tanıtım sunumunu gerçekleştirdi.

Çalıştayın son bölümünde ise Kıdemli Danışman Luc Van Looveren tarafından Tarım – Gıda ürünleri için AB gereklilikleri, AB – Türkiye arasındaki Gümrük Birliği, AB rekabet kuralları ve işletmeler arasındaki anlaşmalar konularında katılımcılara geniş kapsamlı bilgi verildi.