enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Otuz Yıldır Çektiği Varis Hastalığından, KTÜ Farabi Hastanesi’nde Uygulanan Operasyon ile Kurtuldu

06.08.2022
A+
A-

thi – Altmış sekiz yaşında Y.T. isimli, 30 yıldan uzun süredir varisleri olan ve birçok kez damarlarında flebit (enfeksiyon) ve damar içi pıhtılaşma gelişen hasta, KTÜ Farabi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’ne başvurdu. Doç. Dr. Zerrin PULATHAN tarafından hastaya yapılan muayene ve tetkikler sonucunda, hastanın varis ameliyatı olmasına karar verildi. Gerekli ameliyat hazırlıkları yapıldıktan sonra hasta, Doç. Dr. PULATHAN ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Operasyon başarı ile sonuçlandı. Hasta takip amacıyla servise alındı.

Operasyon sonrası “30 yıldır varis nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamış olan hastamızı ameliyat ettik. Böylece hem tekrarlayan enfeksiyonlardan hem de varis hastalığından kurtuldu.” diyen Dr. PULATHAN, varis hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

Varis; bacaklardaki yüzeysel venlerin yani kirli kanı ayaklardan kalbe taşıyan toplardamarların uzaması, kalınlaşması ve kıvrılması olarak tanımlanan bir damar hastalığıdır. Aslında son yıllarda izole bir varis hastalığından bahsetmek yerine “Kronik Venöz Yetmezlik” adını kullanıyoruz. Her 100 kişiden 20-60’ında, çeşitli formlarda venöz görüldüğü bilinmektedir. Kadınlarda, erkeklerden 2 kat daha fazla görülür. Yaş, şişmanlık ve aile öyküsünün olması, geçirilmiş toplardamar tıkanıklıkları, travmalar, gebelik, hormon tedavileri ve uzun süreli ayakta durmak, en önemli risk faktörleridir.

Son Evrede, Varis Ülserli Hastalarda Plastik Cerrahi ve Girişimsel Radyoloji Bölümleri ile Birlikte Çalışıyoruz

Çok farklı varis çeşitleri vardır. Bunlardan kılcal ya da örümcek varis dediğimiz cinsi daha çok kadınlarda görülür, ailevidir ve kozmetik problem yaratır. Bunun dışındakiler kıvrımlı, ellendiğinde şişlik şeklinde hissedilen ve bacakta boylu boyunca veya belli yerlerde şişmiş mavi damarlanmalar, ayak ve bacak şişlikleri yani ödem, ayak bileklerinde kahverengi renk değişiklikleri ve ince mavi-mor damarlanmalar şeklinde görülebilir. Venöz yetmezliğinin en ağır hali, ayak bileklerinde iyileşmeyen yaralar açılmasıdır. Bu düzeye gelen hastalarda tedavi süreci uzun ve zordur, yaşam kalitesi önemli derecede bozulur. Hastanemizde venöz yetmezliğinin her türünün tedavisini yapıyoruz. Son evredeki ülserli hastalarda olduğu gibi bazen Plastik Cerrahi Bölümü ile bazen de Girişimsel Radyoloji Bölümü ile birlikte çalışıyoruz.

Hastalarımız Genellikle Bacaklarda Şişlik, Mavi Mor Damarların Verdiği Görüntü Bozukluğu ile Bize Başvuruyor

Hastalarımız genellikle bacaklarda şişlik, mavi mor damarların verdiği görüntü bozukluğu şikâyetleriyle geliyorlar. Bacaklarda ağırlık hissi, yanma, ağrı, karıncalanma gibi sübjektif yakınmalar da olabiliyor. Tedavi edilmediğinde hastalık ilerleyebiliyor. Varisli damar içinde pıhtılaşma ve akciğer embolisi, bu hastada olduğu gibi tekrarlayan enfeksiyonlar; tromboflebit, sellülit gibi komplikasyonlar görülebiliyor. Bazen de çok yüzeysel ve ince duvarlı damarlarda küçük travmalarla deri altına veya dışarıya kanamalar olabiliyor.

Tedaviye Başlamadan Önce Hastanın Tanısı Kesinleştirilmelidir

Tedaviden önce kesin tanı koyulması, hastalığın evrelendirilmesi gerekir. Tanı; iyi bir muayene ve Doppler Ultrasonografi incelemeleriyle koyulur. Varisin ya da kronik venöz yetmezliğin, doğuştan gelen damar yumaklarından, atardamar ya da lenfatik damar hastalıklarından veya bacaktaki farklı dokulardan kaynaklanan hastalıklardan ayırt edilmesi gerekir. Gerektiğinde Anjiyografi ya da MR gibi daha ileri düzeyde incelemeler de yapılabilir. Baş-boyun ve kol bölgesinde, varis gibi görülen damarlanmaların çoğu daha farklı hastalıklara bağlıdır. Bunların da ayırıcı tanılarının yapılması gerekir.

Tedavi; hastalığın klinik şiddetine, evresine ve hastanın beklentilerine göre hastayla birlikte planlanır. Skleroterapi dediğimiz köpük tedavisinden, lazer ya da radyofrekans tedavisine, yapıştırıcı ile damarı kapatmaktan kapalı veya yarı kapalı cerrahi uygulamalara kadar çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bazen aynı hastada, birkaç yöntem birlikte uygulanabilir. Derin damar yetmezliği (iç varis) olan hastalarda, kapakçık tamiri ya da geçirilmiş toplardamar tıkanıklığına bağlı darlık durumlarında, damarın balonla genişletmesi gibi yöntemler de kullanıyoruz. Tedavinin amacı; hastanın şikâyetlerini gidermek, kozmetik iyileşme sağlamak, hastayı olası komplikasyonlardan korumak ve hastalığın ileri devrelere ulaşmasını önlemektir.

Bir süredir Sağlık Turizmi ile özellikle Gürcistan’dan varisli hastalarımız geliyor. Tüm hastalarımız, KTÜ Farabi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda varis hastalığının en güncel yöntemlerle tanı ve tedavisini rahatça olabilmektedir.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır