Mesleki ve Teknik Eğitim Trabzon’da Masaya Yatırıldı
thi – Trabzon’daki mesleki eğitimin niteliğini yükseltmek, sektör ile temsilciler arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve yürütülen çalışmaları görüşmek üzere; Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey yöneticileri ile Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, sanayici iş adamları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve meslek lisesi müdürlerinin katılımlarıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İş Birliği toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Trabzon Vali Yardımcısı Nusret ŞAHİN, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, Daire Başkanı Recep ALTIN, TTSO Başkanı M. Suat HACISALİHOĞLU, Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır AKTAŞ, iş adamları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve meslek lisesi müdürleri katıldı.
Mesleki eğitim, kurumların ihtiyaçları ve toplumun talepleri doğrultusunda yeniden şekillenecek
Açılış konuşmasını yapan Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır AKTAŞ,
“Öncelikle Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör Birliği toplantısının ilimizde yapılıyor olmasından ve bu toplantıya ev sahipliği yapıyor olmamızdan dolayı büyük bir memnuniyet ve onur duyuyoruz. Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İş Birliği Toplantısı ile ilimizde gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz mesleki eğitimdeki faaliyetlerin, kurumlarımızın ihtiyaçları, toplumumuzun talepleri de dikkate alınarak yeniden şekillendirilmesi arzu edilmektedir. Biz Trabzon olarak gerek akademik başarıda gerekse bize emanet edilen çocuklarımızın şahsiyetlerinin oluşmasına önemli katkı veren sosyal sorumluluk projelerinde, TÜBİTAK endeksli projelerde gelmiş olduğumuz noktayı ve eğitim kurumlarımızın fiziksel ortamlarının güzelleşmesi ile alakalı gelinen noktayı mesleki eğitimde atılacak adımlarla taçlandırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Devletimiz üzerine düşeni yapıyor, sıra bizde!
TTSO Başkanı M. Suat HACISALİHOĞLU ise gençlerin istihdama katılmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Bizler, maalesef iş dünyası temsilcileri olarak yetişmiş insan bulamıyoruz. Devletimiz ve Bakanlığımız bu konuda özellikle son yıllarda elinden gelenin fazlasını yapıyor. Stajyerlere bile para verecek duruma geldi devlet.
Burada ailelere de büyük görevler düşüyor. Çocuklarının kapasitelerini bilerek, onları uygun eğitim dallarına yönlendirerek onların hayata bir an önce atılmalarını sağlamalılar.” dedi.
İşverenler, istihdam edecekleri kişileri 14-15 yaşlarındayken keşfetsin ve ihtiyaçları ölçüsünde yetiştirsinler.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ,
“Bizim, mesleki eğitimi bir millet meselesi olarak görmemiz gerekiyor. Mesleki eğitimde devletin rolü koordinatörlük olmalıdır. Sektör önümüze geçsin, Sanayiciler önümüze geçsin. İstihdam edecekleri kişileri özgeçmişleri ile değil, 14-15 yaşında keşfetsin, emek sarf etsin. ” şeklinde konuştu
Trabzon Vali Yardımcısı Nusret ŞAHİN,
“Biz Trabzon olarak mesleki eğitimi önemsiyoruz. Artık aklın para ile alınıp satıldığı bir çağda yaşıyoruz. Şu gerçeği bilmek zorundayız: ‘Ürettiğimiz kadar özgürüz. Satabildiğimiz kadar zenginiz.’ Bunun yolu da mesleki ve teknik eğitimin başarısı, sektörle işbirliğindeki başarısından geçiyor. Kaliteli üretim yapıp bu dünya sistemi içerisinde hak ettiğimiz yerde olacağız.” dedi.
Toplantı okul müdürlerinin, sektör temsilcilerinin görüşleri ve soru-cevap kısmıyla devam etti ve plaket töreniyle son buldu.
Ardından Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tunalar Otomotiv ve Hekimoğlu Döküm Sanayi Nakliyat Tic. A. Ş. ve Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezi ziyaret edildi.