Maraş Caddesi için ‘B’ planı devreye alınıyor

thi – TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU AÇIKLADI

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Maraş Caddesi’ndeki trafik sorununun çözümü için hazırlanan ‘B’ planını Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde kamuoyuna takdim etti. Buna göre Maraç Caddesi orta refüjle ikiye bölünüp kaldırımlar büyütülecek. Böylece caddenin her iki yakasında parklanmanın önüne geçilecek. Cadde, tek yöne iki şeritle trafik akışkanlığına kavuşturulacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı oturumlarına bugün devam edildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Şehircilik Şurası Genel Kuruluna katıldığı için Büyükşehir Belediye Meclisinin ilk günkü oturumuna katılamayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bugünkü Meclis oturumunda ilk olarak son bir aydaki çalışmalar hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Bilgi sunumunun ardından Maraş Caddesi’nin trafik sorununun çözüme kavuşturulması için hazırlanan ‘B’ planını Meclis üyelerine aktaran Gümrükçüoğlu, söz konusu projenin bir yılda hazırlandığını kaydetti. “Büyükşehir Belediye Meclisine bir yıl öncesinden beri hazırlamakta olduğumuz projenin ön takdimini yapacağız” diyerek konuyla ilgili sözlerine başlayan Gümrükçüoğlu, “Bu projenin esası Maraş Caddesi’ni tam bir düzen ve esasa kavuşturmaktır” diye konuştu. Maraş Caddesi için ‘A’ planı olarak Elektronik Denetleme Sistemi Projesini hazırladıklarını hatırlatan Gümrükçüoğlu, bu projenin uygulamaya geçirilmesinde yol alınamayacağının anlaşılması üzerine bir yıl önce ‘B’ planını hazırlamaya başladıklarını söyledi.

HERKES VAZİFESİNİ YAPSA TRAFİK SORUNU YAŞANMAZDI

Başkan Gümrükçüooğlu şunları kaydetti: “Maraş Caddesi’nde öncelikli olan bölüm olarak Palet Pastanesi ile Atatürk Alanı arasındaki trafik sorununu devamlı takip ettik. Bunun öncesini anlatmakta yarar var. 2009’un öncesinde burada hem gidiş hem geliş güzergâhları vardı. Bir tesbih tanesi gibi arka arkaya sıralanan minibüsler santim santim ilerleyerek bütün alanı işgal ediyorlardı. İlk yapılan uygulama ile Maraş Caddesi tek yönlü hale getirildi. Tek yönlü ve bütün caddenin kullanıma açılmasıyla aslında her iki tarafına parklanmalar olmayacak olsa, hiçbir şekilde trafik tıkanıklığının olmayacağı caddede, süreç içinde her iki tarafına da araç park edilmesi ve aynı zamanda da dolmuş duraklarının orada olması münasebetiyle caddenin adeta tek şeritli hale getirildiğini yaşadık. Şehrin belediye başkanı olarak bu alanda herkesin vazifesini yapmasını istedik. ‘Herkes vazifesini yapsın’ davetimiz, trafiği yönetenler, yasal olarak kaldırımın önündeki caddelerde vazifesini ifa edecek olan, trafikle sorumlu emniyet teşkilatımızın bölümüneydi. Bütün bunların zaman zaman biraz düzene yöneldiğini görsek de layüsel bırakılması nedeniyle trafiğin orada tıkanması adeta günlük yaşantımızın bir paydaşı oldu. Yaptığımız istatistikî çalışmalarda Maraş Caddesi’nin her iki tarafındaki parklanmaların ve trafiği tıkamanın, yani kuralsızlığın yüzde 70 sebebinin özel araçlar ve kargo vazifesi yapan araçlar olduğu gördük. Her ne kadar kargo araçlarının belli saatlerde oraya girmesine izin verilmemesi, bunun Trafik Şube Müdürlüğüne, Esnaf Odalarına, kargo şirketlerine bildirilmesine rağmen bu durumun devam etmesini yaşadık. Orada yüzde 30 tıkanıklığın sebebi olan dolmuşlarında, konuşlanmalarına bir araçlık izin verilmişse bile 2-3-5 araç olarak dizilmesini yaşadık. Ve neticede özel araçların, kargo araçlarının ve dolmuşların sebebiyle bir trafik tıkanıklığı yaşanmaya devam etti. Halbuki herkes vazifesini yapsa ve özel araç sahipleri, kargo araçları, dolmuşlar dahil herkes sorumlulukla hareket etse orası bugünkü trafik akışının üç misline bile cevap verebilecek bir alanı ihtiva ediyor.

MARAŞ CADDESİ’Nİ TRAFİĞE KAPATMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bunun neticesinde zaman zaman Maraş Caddesi’nin trafiğe kapatılması söylemlerini hep dinledik. Dünyanın hiçbir şehrinde bir birine paralel üç cadde trafiğe kapatılmaz. Uzunsokak ve Kunduracılar Caddesi zaten trafiğe kapalı. Maraş Caddesi’ni bugünkü koşullarla trafiğe kapatmak imkan dahilinde değildir. Böyle bir şeyi denesek orayı kullanan araçların Yavuz Selim Bulvarı (Tanjant Yolu) ve Sahil Yoluna bindirmesiyle insanlarımız araçlarını yolda bırakıp koşa koşa belediyenin önüne gelerek bize orayı trafiğe açtırır.

‘A’ PLANI ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMİYDİ

Şimdi gelelim işin diğer yanına. Burayı düzenlemek için Elektronik Düzenleme Sistemini çalıştık. Bunu çalışmaya başlayalı 3 yıl oldu. Yönetmelikler ve değişen yönetmeliklere göre uygun olan formülü hazırladık. Bu formülü en asgari standartlarda tutmaya çalıştık. Bu standartlar ise hız kontrolü, kırmızı ışık kontrolü ve yanlış parklanma kontrolüydü. Ama hazır olan bu programda paydaşımız Emniyetti ve bunda mesafe alamadık. Mesafe alamayacağımızı gördüğümüz bir yıl öncesinde sessiz sedasız bir B planı hazırladık. Bu B planı Maraş Caddesi’ni orta refüjle ikiye bölüp kaldırımları büyüterek yine tek yönlü, batıdan doğuya seyir tarzında uygulamanın yapılması esaslı olan projedir. Yani Meydan Parkı altındaki tek yönlü çalışmayı Maraş Caddesi boyunca yine iki şerit esasına dayalı yapma tarzına dayanan bir çalışmadır. Bu çalışmada dolmuş durakları sadece cep olarak bırakılmaktadır. Bu cepte iki araç varsa iki aracın sıkabileceği cep bırakılmıştır, yanından geçen yol ancak bir aracın geçeceği en genişliğinde bırakılacağından ötürü o cebe girenin önde olanı, arkadan aynı cebi kullanacak dolmuş geldiğinde mutlaka çıkmak zorundadır. Önündeki şeritte tek bir araçlık şerit olduğu için ister istemez yoluna devam etmek durumunda kalacaktır.

‘B’ PLANINA AYLARCA ÇALIŞILDI

Bu projeye aylarca çalışıldı. Bölgede bulunan otel işletmecisi ve yöneticileri ile birebir görüşülerek düşünceleri alınmıştır. Bölgede bulunan tüm bankalarla resmi yazışmalar yapılarak para transfer saatleri ve çalışma koşulları belirlenmiştir. Şehir Müzesi yöneticileri ile fikir paylaşımında bulunulmuştur. İlgili caddede gerekli araç ve debi sayımları yapılmıştır. Konu Emniyet Müdürlüğü ile şifai olarak görüşülmüştür.

HER KURUMUN KATKISINI ALACAĞIZ

Bu projenin teknik detayı şimdi size arz edilecektir. Her türlü katkınızı beklemekteyiz. Projenin tasarım örneği Belediye Meclis Üyelerimize takdim edilecektir. Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve Trafiğe, KTÜ’ye, Esnaf Odaları ve Şoförler Odasına Karayollarına, Elektrik İdaresine, doğalgaz yüklenicisine, Türk Telekom sorumlularına, STK yetkililerine proje sunulacaktır. Bütün bu kuruluşlardan aynı şekilde çalışmalara katkılarını da yazılı olarak talep etmiş olacağız. Bu çalışma sırasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ulaşım Bölümünün bize paydaş olarak katkılarını şimdi KTÜ ile görüşmeyi sürdüreceğiz. Bu yapılan çalışma bu yılsonuna kadar tamamlayacak olduğumuz ve önümüzdeki yılbaşından itibaren nihai şeklini verilip finansman kaynağı araştırılacak olan Hafif Raylı Sistem ile çelişen bir uygulama değildir.”

Başkan Gümrükçüoğlu’nun açıklamalarının ardından Büyükşehir Belediyesi Yatırım ve İnşaat Dairesi Ulaşım ve Trafik Kurulu Üyesi Abdulkerim Yıldırım proje detaylarını Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine aktardı.