KTÜ, Akredite Program Oranı ile Devlet Üniversiteleri Arasında 6. Sırada

thi – Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından alınan 25 Mayıs 2022 tarihli kararı ile beş yıl süreli Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ni almaya hak kazanan Üniversitemizde, program akreditasyonları için yapılan çalışmalar, birimlerimiz tarafından sürdürülmektedir.

Program akreditasyonu kavramı; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini ifade etmektedir. Türkiye’de akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirme ve tanınma faaliyetlerinden YÖKAK sorumludur.

YÖKAK tarafından Aralık 2022’de yayımlanan 2021 Yükseköğretim Değerlendirme ve Kalite Güvencesi Durum Raporu kapsamında KTÜ, akredite program oranına göre devlet üniversiteleri arasında yapılan değerlendirme sonucunda 6. sırada yer aldı.

Akredite program sayısı aynı zamanda YÖK Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans İzleme Endeksi’nde önemli bir parametre olarak yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında ise KTÜ, 20 Devlet Araştırma Üniversitesi arasında 4. sırada bulunmaktadır.

Akredite olan programlar ÖSYM tarafından YKS Tercih Kılavuzu’nda belirtilmekte olup ÖSYM’nin bu uygulaması üniversite seçiminin yanı sıra bölüm seçimi noktasında da aday öğrencilere etkin bir çözüm yöntemi sunmaktadır.

KTÜ’de akredite olan lisans programlarının sayısı, 2022 yılı sonu itibariyle 18’e ulaşmış durumdadır.

KTÜ Akreditasyon Çalışma Grubu, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI başkanlığında düzenli olarak toplanarak program akreditasyonlarına hazırlanan birimlerimizin çalışmalarını değerlendirmektedir. Aday birimlerimize de Üniversitemiz Kalite Komisyonu tarafından destek sağlanmaktadır.