enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kendi çayımızı toplamanın yararı

23.06.2020
A+
A-

thi – Korona salgını nedeniyle bu yılki ürününü kendisi toplamak zorunda kalan çay üreticisi, dolaylı olarak son 10 yılın en kaliteli siyah kuru çayının da ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Doğu Karadeniz’de yaş çay toplama işleminde başta Gürcüler olmak üzere büyük bölümü dışarıdan getirilen işçilerin gelişinin koronovirüs için alınan tedbirler yüzünden engellenince Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’daki yaş çay bahçelerine üreticiler kendi imkanları ile oluşturdukları ekiplerle toplama işlemine giriştiler.

Çayın önemli kısmının hasat edildiği birinci sürgün döneminde de toplama işleminde en küçük bir aksama olmadı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, Gürcü işçilerin gelemeyişlerinin başlangıçta az da olsa üreticinin rahatını kaçırdığını, ancak yörede ikamet eden bin civarında Afgan, Azeri ve Suriyeli işçilerin de katkısıyla üreticinin kendi işini kendisinin görmede başarılı olduğunu söyledi.

Mustafa Yılmaz Kar şunları söyledi:

“Bu yılki rekoltenin bir önceki yıla eşdeğer olabileceği ve toplamda yaklaşık 1 milyon 500 bin ton yaş çay toplanacağı gözüküyor. 2009 yılında satın alma gücü olarak 67 sent olan çay fiyatı 2020 yılında 51 sente düşmüş olsa da, TL bazında 3.40 kuruş fiyat müstahsil tarafından makul bulunmuştur. Genel müstahsil nezdindeki sezonla genel görüşe gelecek olursak; rahat bir sezon geçirilmektedir. Birinci sürgünde dalda yaprak kalmamıştır. Temiz bir işçilikle çay ağaçları önceki yıllara göre daha da korunmuştur.”

-Yerli işçi istihdamı kaliteli hammaddeye sebep oldu…

Mustafa Yılmaz Kar, bu yıl bahçelerde yabancı işçi olmaması sebebiyle müstahsilin yerli işçiden yararlandığını, yabancılara giden paranın daha fazlasını ödemesine rağmen bundan da gocunmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

“Üretici çay hasadında senede 100 milyon dolar işçilik ücretini dışarıya ödüyordu.  Bu yıl yerli işçi istihdam edip, daha yüksek ücret ödemesine rağmen şikayet etmedi. Yerli işçi, yurtdışına çıkan parayı hem kendi cebine koydu, hem kaliteli hammadde üretmiş oldu. Hem de üreticinin memnun olmasına vesile oldu.”

-Müstahsilin ayağına gidildi..

Kar, ÇAYKUR’un bu yıl makine kullanımını reddettiği için bu alanda da sahada azalma olduğuna dikkat çekerek, “Özel sektör bu yıl pandemi dolayısıyla müstahsilden çay alımını çok dikkatli davranarak, her türlü hijyenik tedbiri alarak, müstahsilin ayağına kadar giderek hammaddeyi de inceleyerek alım yaptı. ÇAYKUR da bu alanda gereken dikkati gösterdi. Ancak müstahsilin yoğun ilgisi sebebiyle zaman zaman zorluklar da yaşadı” dedi.

Doğu Karadeniz’de yaklaşık 840 bin dekar alanda 210 bin civarında müstahsil çay tarımı yapıyor.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır