enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İş dünyası Bakan Muş’tan Trabzon’un Serbest Ticaret Bölgesi olmasını talep etti

18.04.2022
A+
A-

thi – Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Trabzon İş ve Ekonomi Dünyası Buluşması” toplantısında, iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi, talep ve çözüm önerilerini dinledi, soruları yanıtladı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Rusya – Ukrayna Savaşı’nın ekonomik kayıplar kadar kazançlar da getireceğini belirterek, “Rusya Federasyonu’ndan çekilen yabancı şirketlerin yerini elbette birilerinin doldurması gerekiyor. Burada bize büyük görev düşüyor. Gelişmeler Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin yapımını elzem hale getirmiştir. Trabzon’un Dubai örneğindeki gibi Serbest Ticaret Bölgesi olmasını istiyoruz” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından düzenlenen “Trabzon İş ve Ekonomi Dünyası Buluşması” TTSO’da gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Salih Cora ve Bahar Ayvazoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu, bakanlık yetkilileri, ilçe belediye başkanları, parti il başkanları, protokol üyeleri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

EREN: İŞ DÜNYASININ TALEPLERİNE KARŞI YAPICI YAKLAŞIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Toplantının açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, “Ülkemizin lokomotifi olan iş dünyamız Mart 2020 yılı sonrası ülkemizde yayılmaya başlayan pandemi krizi ile ciddi sıkıntılardan geçmiş, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerimizin sağladığı destekler ile bugünlere gelmiştir. Ticaret Bakanlığı görevine geldiğiniz Nisan 2021 tarihinden bu güne bizlerin sizlere iletmekte olduğu sorunların çözümü noktasında gösterdiğiniz duyarlılığa ve yapıcı yaklaşımınıza şahsım ve Trabzon iş dünyası adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu toplantıda şehrimiz özelindeki çalışmaları, beklentileri ve çözüm önerilerini değerli başkanlarımız detayları ile sizlere arz edecekler. Şehrimize yani memleketinize bu güne kadar göstermiş olduğunuz ilginin bundan sonra da süreceğini çok iyi biliyor, istişare toplantımıza katılımınız için teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.

HACISALİHOĞLU: SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNE VERDİĞİNİZ KATKI NEDENİYLE İŞ DÜNYASI ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon İş ve Ekonomi Dünyası Buluşması toplantısında yaptığı konuşmanın ilk bölümünde bugüne kadar iş dünyasının taleplerinin çözümüne verdiği destek nedeniyle Bakan Muş’a şükranlarını sundu. Hacısalihoğlu, “İş dünyasının sorunlarının çözümü için bugüne kadar bakanımız bize destek oldu. Bundan dolayı sayın bakanımıza şükranlarımı iletiyorum. Şehrimizde Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer başkanlarımızla sorunların ilk adımda çözümünde iyi bir diyalogla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. TOBB’da geçtiğimiz Aralık ayında düzenlenen 4.5 saatlik toplantıda Bakanımıza tüm Türkiye’den gelen oda başkanları olarak sorunlarımızı ilettik. Bunların bazıları neredeyse birkaç saat içinde çözüme kavuştu. Takdire şayan bir çalışmaydı. Size sürekli talepleri ve çözüm önerilerini iletiyoruz. Sizlere ve bürokratlarınıza bu konuda verdiğiniz destekler nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

“RUSYA – UKRAYNA SAVAŞINDA EKONOMİK KAYIPLARIMIZ VAR ANCAK KAZANÇLARIMIZIN DA OLACAĞINI GÖRMEKTEYİZ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, pandeminin ardından Rusya – Ukrayna savaşının gündeme geldiğini vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen hafta İstanbul’da Milletlerarası Ticareti Odası (ICC) ve TOBB olarak yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıya ICC Genel Sekreteri John Denton da katıldı. Türkiye’nin Rusya – Ukrayna savaşındaki konumu, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu abilikle bir garantör durumuna geldiğimiz ve diğer ülkelerin de bunu takdirle karşıladığını görmüş olduk. Bu bakımdan Türkiye çok önemli bir adım attı ve bunu da sürdürmeye devam ediyor. Diğer taraftan Türkiye’nin en önemli özelliği uluslararası hukukun dışına çıkmadan uluslararası hukukla birlikte bu işlemleri devam ettiriyor olmasıdır. Bir taraftan Rusya bir taraftan Ukrayna ile olan ilişkilerde geleceğe dönük ekonomik yönden konuları değerlendirdiğimiz zaman elbette kayıplarımız söz konusu. Ama bunun yanında da kazançlarımızın olacağını açık olarak görmekteyiz. Bu bakımdan özellikle Rusya Federasyonu’ndan çekilen yabancı şirketlerin yerini elbette birilerinin doldurması gerekiyor. Burada bize büyük görev düşüyor. Ticaretin kolaylaştırılması ve mevzuatların düzenlenmesinde sizlerin de zaten anında proaktif olarak karar aldığınızı biliyoruz.”

“GELİŞMELER YATIRIM ADASI ENDÜSTRİ BÖLGESİNİ ELZEM HALE GETİRMİŞTİR”

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un hinterlandında Rusya Federasyonu, Türki Cumhuriyetler, Kafkaslar ve İran’ın olduğunu ifade ederek, “Bu hinterlanda baktığınız zaman en güvenilir yatırım yerinin Trabzon olduğunu belirtmekte yarar var. Lojistiği ve uluslararası tecrübesi açsından Trabzon böyle önemli bir konumda. Bu bakımdan üretimle ilgili konuda Trabzon’daki Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin bundan sonraki süreçte ne kadar acil ve elzem olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

“TRABZON SERBEST TİCARET BÖLGESİ OLMALIDIR”

Hacısalihoğlu, Trabzon’un ticaret ve lojistik imkânlarının olduğunu ifade ederek, “Dış ticaretin gelişmesi konusunda lojistik açısından şehrimizde limanımız var. Genişleme kapasitesine sahip. Serbest bölgemize büyük görev düşecek. Rusya’ya uygulanan ambargoların kısa süreli olmadığını hepimiz biliyoruz. Trabzon’un Serbest Ticaret Bölgesi olması konusunda çalışma yapılabilirse geleceğe dönük Dubai örneğinin şehrimizde olacağını belirtmek istiyorum” diye konuştu.

“DİJİTALLEŞME KONUSUNDA ÖNEMLİ PROJELER YÜRÜTÜYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bakanlığın da dijitalleşme konusunda ön planda tuttuğu çalışmalara bağlı olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Odamızda Sicil Dijital Arşiv Sistemi oluşturduk ve tüm kayıtlarımızı dijital olarak arşivledik. Odamız ayrıca Sicil Randevu Sistemiyle çalışmaya başladı. Zaman kaybını ortadan kaldırdık. Dijital Kütüphane oluşturduk. Her türlü kitabın bulunacağı bir kütüphanenin yanı sıra kurumsal hafızanın saklanması konusunda önemli bir adım olarak görüyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin pazarlanması konusunda yaptığımız bir portal da faaliyete geçmiş durumda. Bu portalın Karadeniz Bölgesinden başlayarak coğrafi işaretli ürünlerin dünya pazarına çıkması konusunda önemli bir e-ticaret sistemi olacağına inanıyoruz. Akreditasyonla ilgili çalışmaları da dijital ortama taşıyoruz.”

“ÜYELERİMİZİN DÜNYAYA AÇILMASINA DESTEK VERİYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında üyelerinin dünyaya açılması konusunda fırsatlar sunduklarını da vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bakanlığımızla yürüttüğümüz UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projesi çalışmaları var. Kuyumculukla ilgili UR-GE projesi başlatmıştık. Bu çalışmalar sonucunda Kuyumcukent kurulmaya başlandı. Bundan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Gemi inşaatıyla ilgili UR-GE projesini bakanlığımızla yürüttük. Çamburnu’ndaki hemşerilerimizin çalışmalarını biliyorsunuz. UR-GE projemizin burada ne kadar başarılı olduğunu görüyorsunuz. Diğer taraftan yine bakanlığımızla yürüttüğümüz su ürünleri konusunda UR-GE projemiz vardı. Balıkçılarımızla Avrupa ve Japonya’ya kadar yaptığımız çalışmalarla şehrimizde üretim ve ihracat arttı ve artık somon balığı yumurta tesisi kuracak duruma geldik. Turizmle ilgili başlattığımız kümelenme projesiyle birlikte bugün şehrimizde turizmin tek elden yürütülmesi doğrultusunda alınmış bir karar var. Başta Sayın Valimiz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bunu da son şekle getirdik ve artık şehrimizde turizm tek elden yönetilmeye başlandı. Şu aşamada inşaat ve yapı malzemeleri konusunda bir UR-GE projesi başvurusunda bulunduk. Önümüzdeki süreçte de bunu sizlerin izni olursa devam ettireceğiz. Bünyemizdeki Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi de önemli miktarda projeyi hayata geçirdi. Bugüne kadar yapılan 40 milyon Euro değerindeki projeler sonucunda yaklaşık 1800 kişiye istihdam sağlandı. Ülkemizin dış ticarette gelişmesi konusunda Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurarak eğitimlere başladık. Bu eğitimlerle firmalarımızın elemanlarını veya yeni işe başlayacakları yetiştirmek suretiyle dış ticaret alanında çalışmaları veya girişimci olmalarına fırsat tanıyoruz. Odamızın Konsept İnovasyon Ağı isimli uluslararası ARGE ve inovasyon çalışmalarını yürüttüğü bir projesi bulunuyor.”

“KONGRE MERKEZİ İLE BİYOTEKNOLOJİ, İNOVASYON VE YAZILIM MERKEZİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Hacısalihoğlu, Trabzon’da kongre turizminin gelişmesi ve Trabzon’un bir kongre şehri olması adına ihtiyacı olan kongre merkezinin yapılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü de belirterek, “Yomra ilçesi sınırları içinde inşaat sürmektedir. Başkanlığını Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız yürütmektedir” dedi. Hacısalihoğlu ayrıca TTSO’nun çalışmalarını yürüttüğü Biyoteknoloji, İnovasyon ve Yazılım Merkezi projesinin de devam ettiğini vurgulayarak, “Şehrimizde ve bölgemizde bilindiği üzere endemik bitkilerin zaman zaman çalınmak suretiyle götürüldüğünü biliyoruz. Bu doğrultuda bizler de üzerimize bir sorumluluk alarak şehrimizde bir üretim ve proje merkezi kurulması konusunda çalışmalar başlattık. Şu anda bu merkezde Avusturya İlaç Enstitüsüyle ve Japonya Tokyo Üniversitesi ile yapmış olduğumuz işbirlikleriyle çalışmalarımız devam ediyor. İnovasyon ve yazılım merkeziyle ilgili çalışmalar da sürüyor” dedi.

TİCARET BAKANI MUŞ: RUSYA – UKRAYNA ARASINDAKİ KRİZ ETKİLERİNİ CİDDİ ŞEKİLDE HİSSETTİRİYOR

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon İş ve Ekonomi Dünyası Buluşması toplantısında yaptığı konuşmada, koronavirüs sürecinin hem ticareti hem finans yapılarını, insanların yaşam ve ticaret yapma şekillerini etkilediğini belirterek, “Tam pandemi gündemden çıkıyordu dünya yeni krizle karşı karşıya kaldı” dedi. Bakan Muş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz ciddi şekilde etkilerini hissettiriyor. Rusya ve Ukrayna emtia başta olmak üzere üretici ihracatçı iki ülke. Başta enerji olmak üzere. Bu krizle beraber emtia fiyatlarında yükseliş, enerji fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Dolayısıyla bu bütün dünyada pandemi sürecindeki parasal değişimle beraber değerlendirildiğinde dünya 1970’den beri en yüksek enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya.”

“E-TİCARET KONUSUNDA YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

Dış ticaret rakamlarına da değinen Bakan Muş, hedefin üstüne çıkmak istediklerini vurgulayarak, “Trabzon’un geçen yılki rakamı 1,2 milyar dolardı. Bunun da üzerine çıkacağını ümit ediyorum. Teknolojinin gelişmesiyle elektronik ticaret artık hayatın parçası. E-ticaret gelişecek, hayatın diğer alanlarına da sirayet edecek gibi gözüküyor. Önemli olan doğru yapılması, piyasada yeteri kadar aktörün çıkabileceği ekosistemin oluşmasına imkan verecek bir yasal düzenlemenin olması. Burada da TBMM’deki milletvekillerimize büyük görev düşüyor. Türkiye’nin böyle bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE YAT SERBEST BÖLGELERİ AÇMAK İSTİYORUZ”

Sürmene ilçesi Çamburnu mevkisinde eskiden beri tekne, ufak kayık tarzı üretimler yapıldığını kaydeden Muş, şunları söyledi:

“Yat, gemi inşaat sanayi bizim yakın takip ettiğimiz alan. Türkiye yat üretiminde dünyada 2. sırada. Hatta bizim hemşerilerimiz var, çeşitli yerlerde üretim yapan. Hakikaten göğsümüzü kabartıyorlar. Yat üretimi yapılan serbest bölgelerde yer bulmak imkansız. Biz bu yat serbest bölgelerinin sayısını artırmak istiyoruz. Buradaki durumu analiz etmek istiyoruz. Burada yat sanayisini geliştirebilirsek hem toplam katma değeri yüksek. Serbest bölgenin avantajı ne oluyor? İhracata odaklanıyorlar. Türkiye’nin farklı bölgelerinde açmayı düşünüyoruz. Bu bölgede kümelenme oluşturabilirsek, yat inşaatı çok daha ciddi katma değer sağlayabilir.”

ERGAN: FINDIKTA ALAN BAZLI YERİNE ÜRÜN BAZLI DESTEK SAĞLANMALIDIR

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da borsa olarak başta en önemli tarımsal ve ülkemize net döviz kazandırmada ilk sırada yer alan fındık olmak üzere, zirai ürünler ve bunların ticaretini geliştirmek için projeler uyguladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bunların başında da hiç şüphesiz son yılların ortalaması ile ülkemize yılda 2.5 milyar dolar döviz kazandıran ve dünyada söz sahibi olduğumuz fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için 20 yıl önce başlattığımız çalışmalar geliyor. Bugün sektörde hemen hemen herkesin örnek alarak uygulamaya koyduğu fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarına artık devletimizin de gerekli yasal düzenlemeleri teşviklerle birlikte yaparak destek olması gerekiyor. Çünkü biz diyoruz ki; çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanarak fındıktan ülkemize yılda 2.5 milyar dolar değil, 5 milyar dolar döviz girdisi sağlayalım. Fındıkta verim ve üretimi arttırmak için devletin alan bazlı desteğinin, ürün bazlı hale getirilmesi olduğunu bir kere daha ifade etmek istiyoruz. Bu noktada bir de tarım alanlarının miras yolu ile bölünmesinin önüne geçilmesi, ya da bu alanların toplulaştırılarak değerlendirilmesi için gereken yasal düzenlemelerin de acilen yapılmasını dile getirmek isterim.”

GÜRDOĞAN: TRABZON’UN İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR

DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan da toplantıda yaptığı konuşmada Trabzon’un 1 milyar dolar ve üstünde ihracat gerçekleştiren 18 il arasında olduğunu belirterek, “Trabzon son yirmi yılda ihracatını 20 kat artırdı. Bakanlığımızın sağladığı desteklerle beraber 1 milyar 200 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Desteklerinizle beraber Trabzon’un ihracatını 2 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Şu anda olan 303 ihracatçı sayımız sürekli artmaktadır. Trabzon’un önemi özellikle Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle artmış, bu savaş bölgemiz için fırsatlar yaratmıştır. Ulaşım hatları ile Trabzon ve bölgemiz ülkelerin tedarik zincirinde önemli bir merkez olmuştur. İhracatçımıza verdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BAKAN MUŞ İŞ İNSANLARININ SORULARINI YANITLADI

Toplantıda daha sonra Ticaret Bakanı Mehmet Muş, katılımcı iş insanlarının taleplerini ve çözüm önerilerini dinledi, sorularını yanıtladı.

İŞ DÜNYASI İLE İFTARDA BULUŞTU

Bakan Mehmet Muş, toplantının ardından iş dünyası temsilcileriyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ev sahipliğinde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır