enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hacısalihoğlu Mesleki eğitim konusunda velilere büyük görev düşüyor

28.02.2017
A+
A-

thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’de iş arayanların yüzde 35’inin niteliksiz elemanlar olduğuna dikkat çekerek, “Hiçbir özelliği olmayan insanı istihdam etmek zor. Bu nedenle anne babalara büyük iş düşüyor. Velilerimizin çocuklarını özelliklerine göre ilgili okullara göndermesi, ileride işsiz kalmamaları açısından atacakları çok önemli bir adımdır. Mesleki eğitim bu noktada çok önemli” dedi.

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği” başlığıyla düzenlenen Trabzon 1. Mesleki Eğitim Kongresi, Akçaabat Şehit Samet Uslu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Salonu’nda yapıldı. Kongrenin açılışına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Yusuf Çidem, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Akçaabat Kaymakamı Soner Şener, eğitimciler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş ve MEB Daire Başkanı Yusuf Çidem, bakanlığın mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için yaptıkları çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgi verdi.

“İŞ ARAYANLARIN YÜZDE 35’İ NİTELİKSİZ ELEMAN”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, yetenekli iş gücü için atılan adımları ülke için çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Üretim, istihdam ve ülkenin kalkınıp gelişmesidir. İstihdam seferberliği konusunda yapmış olduğumuz çalışmalar çok anlamlıdır. Ülke olarak bu seferberlik için hepimiz gayret ediyoruz. İş arayanlara baktığımız zaman yaklaşık yüzde 35’i hiçbir mesleği olmayan niteliksiz elemanlardır. Geriye kalanların yüzde 17’si üniversite mezunudur. Maalesef tablo böyle. Tedbiri başta almamız gerekirdi. Yıllarca sürekli yeni denemeler peşinde oluyoruz ama karşımıza bu problemler çıkıyor. Eğitimcilerimizin ellerinden gelenin fazlasını yaptıklarına inanıyorum. Esas sorun galiba bizde. Çocuklarımızı meslek sahibi yaparken kendi düşüncelerimiz doğrultusunda, onların kabiliyetlerine bakmadan bir mesleğe yönlendirmeye çalışıyoruz. ‘En azından bir üniversite bitirsin. Nasıl olsa bir devlet kurumuna koyarız’ düşüncesi var. Geçmişte böyleydi ama günümüzde böyle değil. Hiçbir özelliği olmayan insanı istihdam etmek zor. O yaştan sonra eğitmek de çok daha zor.”

“MESLEĞİ EĞİTİM KONUSUNDA VELİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, anne – babalara bu noktada önemli görevler düştüğünü de vurgulayarak şunları söyledi:

“Özellikle velilere seslenmek istiyorum; velilerimizin çocuklarını özelliklerine göre ilgili okullara göndermesi, ileride işsiz kalmamaları açısından atacakları çok önemli bir adımdır. Gazetelerde okudunuz. Şehrimizde 3 bin 500 kişinin alınacağı iş için 30 binin üzerinde insan başvuruda bulundu. Bunların çoğu da hiçbir niteliği olmayan elemanlar. Özellikle velilerimizin çok düşünmesi gerek. Gelişmiş ülkelerde örnekleri çok fazla Almanya ve Avusturya’da çok güzel örnekleri var. Oraları incelemek lazım. Almanya’da gençler bir meslek sahibi olarak iş gücü piyasasına atılıyor. Okul biter bitmez işe başlıyor. Çünkü eğitimleri sırasında tesislerde de eğitiliyorlar ve okulun ardından orada hemen işbaşı yapıyorlar. Bir çocuk okulu bitirmeden alacak olduğu maaşı bile biliyor. Bu kadar ileri seviyeler varken ülkemizde de bu adımların atılması gerekiyor. Zaman içinde güzel adımlar atıldı ancak bir yerlerde aksıyor. Bunun eğitmenlerden olduğunu düşünmüyorum. Hocalarımız artık dünyayı tanıyor, çok büyük gayret içindeler, öğrencilerle yakın ilişki kuruyorlar. Aksayan tarafları bulup çıkarmalı ve gerekli tedbirleri almalıyız. Bugün konuşulacak çözüm önerilerinin kağıt üzerinde kalmaması gerekir. Bakanlığımızda sonuç odaklı çalışmaların yapılmasını diliyoruz.”

Hacısalihoğlu, “İş camiası olarak bizler, nitelikli iş gücü sayısının yükseltilmesini ve işyerlerinde verimliliğin artırılmasını arzuluyoruz. Verimli çalışmayan hiçbir işyeri ayakta kalamaz. Her şey eğitimle başlıyor” dedi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da, 80 milyon nüfusa ulaşan Türkiye’de 45 milyona varan genç ve dinamik bir nüfus bulunduğunu belirterek, “Devlet kadroları şişti. Devletin istihdam kapısı olarak görülmesinin zamanı geçti. Artık çalışan, üreten ve ortaya bir şeyler koyanların para kazanacağı bir döneme geldiğimizi millet olarak farkedeceğiz. Mesleki ve teknik eğitim bu noktada çok önemli. Bedel ve kol gücüne beyin gücünü de katarak çalışan bir nesli yetiştirmeliyiz” diye konuştu.

Mesleği Eğitim Kongresi’nin öğleden sonraki oturumunda ise, özel ve kamu sektörü temsilcileriyle eğitimcilerin katıldığı paneller düzenlendi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır