Hacısalihoğlu Firmalarımız yurtdışına açılmalı

thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ağustos ayı meclis toplantısı yapıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Oturup kendi kaderimize küsecek halimiz yok. Mademki yurtdışından gelen bu siyasi baskılar ekonomimizi ve bizleri etkiliyor, kendi imkânlarımızla ve devletin de yarattığı imkânları da dikkate alarak tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz. Oturarak fırtınanın geçmesini beklemek yerine, fırtınanın bize zarar vermemesi için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Ekonomik dalgalanmanın etkilerini daha az hissetmek için firmalarımızın yurtdışına açılması birinci derecede önemlidir” dedi.

HACISALİHOĞLU: ALINACAK TEDBİRLER ÜLKEMİZİ KORUYACAKTIR

TTSO’nun Temmuz ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin gösteriminin ardından meclis üyelerine hitap eden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Öncelikle büyük zaferin 96’ncı yılında başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatan uğruna canını veren tüm şehitlerimizi rahmetli anıyorum” ifadesini kullandı. Bugünlerde herkesin gözünün döviz kurlarında olduğunu belirten Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomide müthiş bir dalgalanma devam ediyor. Bu belirsizlik sonucunda ne olacağı konusunda bir tedirginlik var. Globalleşen dünyada ülkelerin ekonomileri o kadar iç içe girmiş ki bir tarafta olan hareket her tarafı etkiliyor. Dünyada şu anda borçlanma hacminin 240 trilyon dolara ulaştığından bahsediliyor. Bu kadar borçlanmayla ülkeler büyürken, parasal bir daralmanın bizim gibi ülkeleri etkileyeceği açıktır. Bunu yöneten ülke de belli. Ülkelerin ekonomilerindeki gidişat artık kendi kontrollerinden çıkmaya başladı. Doğal afetler olduğunda onları değiştirecek gücümüz olmamasına rağmen kendimizi koruyacak tedbirler alabileceğimiz gibi, yöneticilerimizin alacağı tedbirler de bu ekonomik dalgalanmada ülkemizi koruyacaktır.”

“KADERİMİZE KÜSECEK HALİMİZ YOK”

Ekonominin düzelmesi konusunda ilgili bakanlıkların tedbirleri almaya devam ettiğini de vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 16 maddelik bir bildiri yayınladı ve bununla ilgili sonuçları önümüzdeki günlerde bekliyoruz. Bunlar alınacak kısa vadeli tedbirlerdir. Uzun vadeli tedbirlerin çalışmaları da devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı ve BDDK’ya bildirilen çalışmada, firmalarımızın borçlarının yapılandırılması konusu var. Oturup kendi kaderimize küsecek halimiz yok. Mademki yurtdışından gelen bu siyasi baskılar ekonomimizi ve bizleri etkiliyor, kendi imkânlarımızla ve devletin de yarattığı imkânları da dikkate alarak tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz. Oturarak fırtınanın geçmesini beklemek yerine, fırtınanın bize zarar vermemesi için çaba sarf etmemiz gerekiyor” dedi.

“FİRMALARIMIZ YURTDIŞINA AÇILMALI”

Ekonomik dalgalanmanın etkilerini daha az hissetmek için firmalarımızın yurtdışına açılmasının birinci derecede önemli olduğunun da altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri kapsamında yurtdışına ihracata hazırlanacak firmalara 300 bin liraya kadar destek söz konusudur. İç piyasa daralıyorsa dış piyasaya dönmek zorundayız. Türkiye üzerinde TL’nin değer kaybının artması noktasında bizi zor duruma düşürecek çalışmalar yürütülüyor. TL’nin değer kaybının sadece bize zararı yok. Türkiye’ye ihracat yapan ülkelere de büyük zararı olduğu aşikardır. Bizim paramızın değer kaybı alım gücümüzü zayıflatacak, alım gücümüzün zayıf olması da o ülkenin bize satacağı makine teçhizatta veya ürünlerde piyasanın daralmasına yol açacaktır. Bizim üzerimize gelerek bizleri zayıflatacaklarını sananların aksine kendilerini de zayıflattıklarının farkında olduklarını düşünüyoruz. Eninde sonunda bu kriz geçecektir. Yıllardan beri hepimiz bu piyasadayız. Bunları hep yaşadık ve geçti. Elbette bir miktar zarar gördük. Ama Türk iş dünyası böyle durumlarda müthiş bir mücadeleyle her zaman çare bulmuştur.”

“ŞEHİR OLARAK GÜZEL BİR YAZ DÖNEMİ GEÇİRDİK”

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un ekonomide şehir olarak güzel bir yaz dönemi geçirdiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle turizmde müthiş bir hareketlilik oldu. Bu hareketlilik ekonomik krizin etkilerini çok hissettirmedi. Turizm sezonunun bitmesiyle geleceğe dönük fındık piyasası devreye giriyor. Ayrıca şehrimizde 60 bin üniversite öğrencisi var. Onların da ekonomik hareketliliği şehrimizin ekonomisini rahatlatacaktır.”

“PES ETMEK HİÇBİRİMİZE YAKIŞMAZ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iş dünyasının kendi tedbirlerini de uygulamaya koyması gerektiğini sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:

“Borçlarımızın vadesini faiz oranlarına bakmaksızın uzatabildiğimiz kadar uzatıp, mevcut şartları daha iyi duruma getirerek çare bulmaya çalışmalıyız. Yoksa pes etmek hiçbirimize yakışmaz. Gelecek planlarımızı şimdiden hayata geçirmeli ve yurtdışı açılımlarımızı da iyi bir şekilde planlamalıyız. Alınan tedbirler kapsamında gayrimenkul konusunda başlatılan kampanyanın da amacına ulaşmasını diliyoruz. Burada amaç yastık altında bulunan paranın ekonomiye katılmasıdır. Devletimize katkı sağlamak adına bir taraftan gayrimenkul konusunu desteklemek diğer taraftan da matrah artırımını yapmak durumundayız. Hepimiz bu dönem devletimize katkıda bulunacağız. Devlet bize hibelerle, desteklerle her zaman yardımda bulunuyor. Biz bir bütünüz ve bu bütünlük doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

EREN: ÖZEL SEKTÖR SIKINTILI SÜREÇTE DE GEREĞİNİ YAPACAKTIR

Meclis Başkanı M. Şadan Eren ise, “30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, aziz hatırları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün ülke ekonomisi olarak zor günlerden geçmekteyiz. Ülkemiz ekonomisi dış kaynaklı saldırılarla birlikte önemli bir sınav veriyor. Türk sanayicisine, Türk tüccarına büyük sorumluluklar düşen günleri yaşamaktayız. Elbette ki piyasaları rahatlatacak, güven ortamını sağlayacak gerekli tedbirlerin de uygulamaya konulmasının beklentisi içerisindeyiz. Nitekim bu anlamda atılan adımları da takdirle takip ediyoruz. Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden olumlu çerçeveye oturtulması, tasarruf tedbirleri içeren maliye politikasının belirlenmesi, reel sektörün üretim ve istihdam kapasitesini koruyacak destek ve tedbirlerin açıklanması ile temellerini sağlam gördüğümüz Türkiye ekonomisinin bu sıkıntılı süreci atlatacağına inanıyoruz. Türkiye’nin son yıllardaki gelişiminde lokomotif olan özel sektör, bu dönemde de gereğini yapacaktır. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.