Fındığı Tehdit Eden ‘Drakula’ Böceği İçin Eylem Planı Hazırlanıyor

thi – Turunçgil uzun Antenli Böceği (Drakula) için Trabzon’da Eylem Planı hazırlanıyor.

Fındık dallarını kurutan ve halk arasında ‘Drakula’ diye adlandırılan ‘Turunçgil Uzun Antenli Böceği’ ile ilgili 24 Ekim 2019 tarih ve 30928 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1961 karar ile zararlıyla mücadele çalışması başlatılmış ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan kararname ile de fındık üreticilerine tazminat verilmesi kararı alınmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Trabzon’da da Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. ‘Drakula’ ile mücadele konusunun ele alındığı toplantıya Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da katıldı.

Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit Gülbay, Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilgili yapılan çalışmaları sunu şeklinde katılımcılara aktardı.

1 Haziran 2018 tarihinde İl Müdürlüğü ve KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Demir’in aracılığı ile doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin de bulunduğu bir grup ile zararlının yoğun olduğu fındık bahçesinde elle toplanan yaklaşık 500-600 civarı ergin böceğin, biyoloji esaslı preperat geliştirmek üzere KTÜ Biyoloji Bölümü’ne teslim edildiğini vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay, 2019 yılında da İl ve İlçe Müdürlüklerinin teknik personelleri ile Maçka İlçesi ve il genelinde 2 bin 373 dekar alan ve 623 parselde zararlı sürvey çalışmalarının yapıldığını ve yapılan çalışmalar sonucunda ilave 453 dekar alanın riskli alan olarak kabul edildiğini ifade etti.

Gülbay şunları söyledi:

“Fidan üreticilerimize ve satıcılarımıza bilgilendirme yapılmış ve üretim ve bekletme alanlarında zararlı sürveyleri yapılmıştır. 2019 Yılı içerisinde yapılan sürveyler sonucunda zararlının yaygın gösterdiği bin 535,81 dekarlık Öğütlü, Günay, Esiroğlu, Bahçekaya ve Işıklar (Esiroğlu) Mahallelerine tampon bölgeler oluşturulmuş ve karantina tedbirleri alınmıştır. Bakanlığımızın girişimleri ve yapılan çalışmalar sonucunda 24 Ekim 2019 tarih ve 30928 sayılı Resmi Gazetede, 1691 karar nolu Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmıştır. Kararın telafi edici destekler ödeme başlığında yer alan 5.maddesinin 2.fıkrasına göre, ‘Yeni zararlı organizmaların bulaşmasını engellemek ve mevcut olanların yayılmasını önlemek amacıyla ilgili mevzuata uygun olarak gerekli karantina tedbirleri amacıyla söküm yapılan fındık bahçelerinde yasaklanma süresi olan 4 yıllık ürün bedelinin aynı alan için bir kereye mahsus olmak üzere kilogram başına 15 TL /kilogram tazminat ödenmesi yapılması sağlanacaktır.”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu da böceğin anavatanının Uzakdoğu olduğunu ve ilk olarak süs bitkilerinden görüldüğünü ve yabancı istilacı böceğin mutlak suretle yok edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Turunçgil Teke Böceği yabancı istilacı bir tür. Bu türlerin mutlaka üzerine gidilmesi ve kökünün toptan kazılması gerekiyor. 2016 yılında yaptığımız çalışmada birinci derecede fındığın tehdit altında olduğunu ikinci derece de de narenciye olabileceğine vurgu yaptık. Konunun bir bütünlük içerisinde ele alınması gerekiyor. Dolayısıyla fındık için oluşturduğu tehdit potansiyelini tam olarak ortaya koyabilmiş değiliz. Teknik anlamda böceğin mücadelesi ister fındık ağacı olsun, ister meyve ağacı olsun, ister orman ağacı olsun hepsine yönelik olarak yapılmalı” diye konuştu.