Doğu Karadeniz ilçelerinde eko turizm geliştiriliyor
Doğu Karadeniz’in birbirinden farklı değerleri ile öne çıkan ilçelerinde eko turizmin daha yaygın kullanılması için çalışmalar başlatıldı. Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Karadeniz kültürünün, dokusunun, yaşamının bütün değerleri ile korunması ve turizme katılması için ilçe belediyeleri ile işbirliğine adım attıklarını dile getirdi. Hacısalihoğlu, “Japonya’da küçük bir kasaba eko turizm ile milyonlarca turist ağırlıyor. Karadeniz Kültürünün yaşadığı ilçelerimizde bu turist çekim gücüne fazlasıyla sahip. Sadece eko turizme başlamamız gerekiyor.” dedi.
İLÇELERİMİZ TÜRİZM SEKTÖRÜNDE
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Doğu Karadeniz’de turizmin çeşitlendirilmesi ve tüm aylara yayılması konusunda bölge halkının daha fazla inisiyatif kullanması gerektiğini dile getirdi. Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Şalpazarı Refik Kurukız, Tonya Osman Beşel, Çarşıbaşı Çoşkun Yılmaz ile bir araya gelen TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ilçelerin turizm potansiyelinin daha aktif kullanılması konusunda işbirliğini başlattı. Toplantıya Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon Destek Ofisi Kemal Akpınar, TTSO Proje Ofisi Proje Koordinatörü Zafer Ertem’de katılarak çalışma hakkında ön bilgilendirmede bulundu.
Doğu Karadeniz’e yapılan tur programlarının büyük kentlerden planlandığını, bu programlarda bölge ilçelerinin daha az yer aldığını ifade eden Hacısalihoğlu, “ İlçelerimiz çok güçlü turizm potansiyellerine sahip. Doğu Karadeniz’de turizmi ilçelerimize yaygınlaştırmalıyız. Gerçek Karadeniz kültürünü, folklorunu, tarih ve doğasını yaşatabileceğimiz tur programlarını ilçe belediyelerimiz ile ortaya koymalıyız. ”şeklinde konuştu.
BATI İLÇE BELEDİYELERİ TURİZM DEĞERLERİNİ ÖNE ÇIKARACAK
Hacısalihoğlu Trabzon’un halihazırda doğu ilçelerinde ağırlıkla yapılan turizm faaliyetlerinin batı ilçelerin de dahil edilmesinin önem arz ettiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, batı ilçelerimiz Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Düzköy, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ilçelerinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu ilçelerin Belediye Başkanları ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda ilçelerdeki turizm potansiyelinin hareketlendirilmesi için fikir alış verişinde bulunuldu. Başkan Hacısalihoğlu Trabzon merkez de yoğunlaşan turizmin ilçelere yaygınlaştırılması konusunda işbirliğinin oda ve ilçe belediye başkanları ile koordine edileceğini aktardı. Hacısalihoğlu, “Bu ilçelerde tarih, kültür, doğa ve turizm açısından önemli olan ancak arka planda kalan bölgelerin tespit edilmesi, bu bölgeler ile ilgili destinasyon planının çıkarılması ve bu bölgelere gelecek turist misafirleri karşılayabilecek yetkili personelin bulundurulması konusu görüşülmüştür. ”dedi. Başkan Hacısalihoğlu Trabzon’un Batı bölgelerindeki ilçeler Belediye başkanları ile yapılan toplantının daha sonra da Doğu Bölgesindeki ilçe belediye Başkanları ile de yapılarak ilçelerde yeni turizm destinasyonlarının ortaya çıkartılmasına çalışıldığını dile getirdi.
TURİZMDEN NASIL EKONOMİK GİRDİ SAĞLANACAĞI ÖĞRETİLECEK
Hacısalihoğlu, bölgenin turizm sektöründe tabana yayılması gerektiğini bu konuda ilçelerimizin öne çıkarılmasının ekonomik katkıyı artıracağını sözlerine ekledi. Turizm sektöründe insan gücünün ve bölge halkının eğitim ihtiyacının karşılanması konusunda çalışmalara da atıl atılması gerektiğini kaydetti. Hacısalihoğlu, “ İlçelerimizde bölge halkımız turizmden nasıl fayda sağlayabileceği konusunda yardıma ihtiyacı var. Bu konuda hep birlikte yol göstermeliyiz. Halkımızın turizm sektörü ile küçük işletmeler halinde bağ kurmasına ön ayak olmalıyız.” şeklinde konuştu.
Hacısalihoğlu, dünyada küçük ilçelerin milyonlarca turist çekme kapasitelerine eriştiğini ifade ederek, “ Bu kapsamda Japonya’da 80 bin kişilik bir ilçenin yılda 3.5 milyon turist çektiğini gördük. Bu başarıyı Trabzon’un ilçeleri de yakalayabilecek potansiyeldedir Bunun için çalışacağız.