Dışa açılımda e-ticaret büyük bir avantaj

thi – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen, girişimcilerin ve KOBİ’lerin dijital dünyada iş yapabilme kapasitesinin artırılmasını amaçlayan Dijital Dönüşüm, E-Ticaret ve E-İhracat Eğitimi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

“GENÇ GİRİŞİMCİLER E-TİCARETE AĞIRLIK VERMELİ”

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Ticaretin gelişmesi, firmalarımızın ve girişimcilerimizin dışa açılımı konusunda e-ticaret büyük bir avantaj ve bunu iyi değerlendirmeliyiz. Toplantının düzenlenmesinde büyük katkıları bulunan TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. 81 ilde devem eden bu etkinlik gerçekten ülke adına önemli bir program. Tüm bakanlıkların olduğu gibi TOBB’un da dışa açılım politikası var. E-ticareti bilmemizin yanı sıra kullanmamız önemli. Özellikle genç girişimcilerin, genç firma sahiplerinin bu konuya ağırlık vermesini çok önemli görüyoruz. Şehrimizde önemli bir potansiyel var. Yıllardır Trabzon’da e-ticaret konusunda toplantılar yapıyoruz, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sayılara bakınca önemli bir noktaya geldiğimizi de görüyoruz. Piyasada herkes iş peşinde. Kamu eleman alımına başladığında büyük talep oluyor. Hepsi de üniversite mezunu. E-ticareti herkes kendi evinden bile yapabilecek durumda olduğuna göre mutlaka devlet dairesine girmeye gerek yok. Bu ülkenin girişimcilere de ihtiyacı var. Bu eğitimlerin girişimcilerimizi e-ticaret kapasitesini artırmaları açısından çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

“AKIL TERİ DÖNEMİ BAŞLADI”

Eğitim programında daha sonra ekonomi programı sunucusu Sami Altınkaya, dünyadaki e-ticaret uygulamaları konusunda “Dijital Dönüşüm – Endüstri 4.0” konulu bir sunum yaptı. Olaylara farklı bakılması gerektiğini vurgulayan Altınkaya, “Sorunu görüp o soruna çözüm bulursanız para kazanmak aslında kolay hale geliyor. Yeni bir şey bulamıyorsak yapılan işi geliştirecek veya hızlandıracağız. İşi ehline vermek önemli. Dijital dönemde kazanmak için çocuklarımıza matematik ve fen eğitimini iyi vermemiz gerekiyor. Ekonomi güçlü olursa kimse seni yıkamaz. Üretimin fazla alıcının az olduğu günümüzde kişiye özel üretimler önemli hale geldi. Yazılım artık en önemli şey. Alın teri dönemli bitti, akıl teri dönemi başladı. Bugün Çin’in 2,3 trilyon dolarlık ticaretinin yüzde 23’ünü e-ticaret oluşturuyor. Bizde ise bu rakam hala yüzde 2’lerde. Sonuç olarak gelişen dünyada e-ticaretin dışında kalamayız” diye konuştu.

“GİRİŞİMCİ SAYISI ARTMADIKÇA TOPLUM ZENGİNLEŞMEZ”

3GEN Teknoloji CEO’su Engin Özgen ise, girişimcilere üretimden vazgeçmemeleri, küreselleşmeye önem vermeleri ve mutlaka dışa açılmaları gerektiğini tavsiye ederek, “Ticarete planlama ve bütçelemeye iyi yaparak girin. Girişimci sayısı artmadıkça toplum zenginleşmez. Kooperatifleşme de bu anlamda çok önemli” dedi. Özgen, e-ticaretin önemli noktaları, e-ticaret nasıl başlanması gerektiği, ihtiyaçların belirlenmesi, ürün seçimi, hedef kitle seçimi, altyapının oluşturulması, tema ve mobil arayüz seçimi, nasıl satış yapılacağı konularında katılımcılara örneklerle bilgi verdi.

Eğitim seminerinin öğleden sonraki bölümünde ise E-Ticaret Merkezi Direktörü Mehmet Erdemi ve Eres Medya CEO’su Yılmaz Eres, e-ticarette pazarlama ve dijital reklam yönetimi, sosyal medya pazarlama ve içerik yönetimi, e-uygulamalar ve bulut sistemleri, dijital ürün bilgisi oluşturma ve ertegrasyonları, e-ticaret saha operasyonu, depo ve iptal-iade yönetimi, ödeme sistemleri konularında bilgiler sundu.

Avrupa İşletmeler Ağı desteğiyle düzenlenen programın sonunda TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, eğitimcilere günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.