enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dev Altyapı Projesinde 80 Km Mesafe Kat Edildi

15.02.2021
A+
A-

thi – Gerek bütçesi gerekse kapsamı bakımından Trabzon’un en büyük yatırımlarından biri olan Ortahisar İçme Suyu Temini Projesi kapsamında bugüne kadar 80 kilometre ilerleme kaydedildi

Trabzon’un 15,5 milyon Avro ile bugüne kadarki en büyük bütçeli yatırımlarından biri olan, ‘Trabzon Ortahisar İçme Suyu Temini Projesi’ tüm hızıyla ilerliyor. Ortahisar’ın toplam 47 mahallesini ve 565 kilometrelik bir alanı kapsayan içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hattı çalışmaları hâlihazırda Meydan bölgesi, Beşirli ve Kanuni Mahallelerinde sürüyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde daha da hız verilen çalışmalarda şu ana kadar 80.083 metre mesafe kat edildi.

ŞEHİR İÇİN TARİHİ BİR PROJE

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Türkiye’de başlı başına içme suyu dalında tek IPA2 projesi olan, Ulusal katkısı ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Fonları arasında yüzde 60,27 ile Avrupa Birliği desteğinin en yüksek olduğu Ortahisar İçme Suyu Temini Projesinin şehir için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Trabzon’da yaklaşık 40 yıl önce dönemin şartları ve teknolojik imkânlarına göre bir içme suyu altyapı çalışması yapıldığını belirten Başkan Zorluoğlu, o günden beri şehirde bu kadar büyük çaplı bir altyapı çalışması yürütülmediğine vurgu yaptı.

80 KİLOMETRELİK HAT YAPILDI

Projenin AB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü eşgüdümüyle devam ettiğini hatırlatan Başkan Murat Zorluoğlu, “Bu sadece TİSKİ’nin de işi değil. Büyükşehir tarafı da var. Doğalgaz tarafı var, elektrik tarafı var. Çok kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Tüm kurumlarımızla koordinasyonu sağladık. Neredeyse girmeyeceğimiz hiçbir cadde hiçbir sokak yok. Bugün itibariyle ekiplerimizin kat ettiği mesafe 80.083 metreye ulaştı” dedi.

ALTYAPI, ELEKTRİK, DOĞALGAZ HEPSİ BİRARADA

Proje sadece içme suyu projesi olarak bakmadıklarının altını çizen Murat Zorluoğlu, “Hazır şebeke hattı için yerleri kazmışken şehrimizin eksik yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarını da bu arada yapıyoruz. Diğer taraftan da doğalgaz ve elektrik dağıtım firmalarıyla da istişare kurduk ve onlar da hazır bu iş yapılıyorken bazı noktalarda elektrik ve doğalgaz çalışmalarını gerçekleştiriyor. Şehrin en kılcal noktalarına kadar fiber optik altyapısını oluşturacağımız kanalları da inşallah bu projeyle birlikte sağlayacağız. Trabzon önümüzdeki yıllarda akıllı durak, akıllı kavşak gibi uygulamalarda Türkiye’de örnek şehir haline gelebilecektir” diye konuştu.

DEV PROJE 2023’TE BİTİRİLECEK

Proje kapsamındaki çalışmaların pek çok bölgede birden devam ettiğini ifade eden Zorluoğlu, “Şehrin kalbi niteliğindeki Meydan bölgesi için oldukça özel bir planlama ve çalışmaya imza atıyoruz. Nisan ayı sonu itibariyle Meydan bölgesinde 5 ana caddemizdeki tüm altyapı çalışmalarımızı, projenin tamamı ise 2023 yılı içerisinde bitirerek, Trabzon’un 50 yıllık içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısını tamamlamayı hedefliyoruz. Proje sona erdiğinde şehirde hiç kimsenin altyapı ile ilgili bir sorunu kalmayacak” ifadelerini kullandı.

ZOR BİR İŞİ BAŞARIYLA YAPIYORUZ

“Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın minimum düzeyde etkilenmesi için her türlü tedbiri alıyoruz” diyen Başkan Zorluoğlu, şöyle devam etti: “Arızaya sebep olunduysa anında TİSKİ ekiplerimiz müdahale ediyor. Bir taraftan kazıyoruz diğer taraftan çalışma bölgesinde hazır bekletilen malzemeyle hemen doldurup, akabinde beton ekibi gelip bu yerlerin ulaşıma açık hale getirilmesi adına betonlama yapıyoruz. Zor bir iş, ister istemez vatandaşlarımızın günlük yaşamını etkileyecek dokunuşlar söz konusu ama neticede bu çalışma hepimiz için çok faydalı ve önemli. Vatandaşlarımızın bu çalışmalar boyunca biraz daha sabretmelerini istirham ediyorum.”

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?

Proje kapsamında; 25 bin 900 abone bağlantısı, 259 kilometre abone bağlantı borusu, 47 adet izole ölçüm bölgesi, 16 akış ölçme odası, 96 basınç düşürme vana odası, 7 bakiye klor ölçüm odası, yatay delgi ile 253 metre kara yolu geçişi, 477 metre askıda köprü geçişi ve 1312 yangın musluğu inşa edilecek. Toplamda 150.000 metre yeni kanalizasyon hattı, 73.000 metre yeni yağmursuyu hattı imal edilecek. Ayrıca 30 yeni içme suyu deposu yapılacak olup, 22 mevcut içme suyu deposu da onarılarak hizmete açılacak.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır