Cumhurbaşkanı Erdoğan TTSO’da

thi – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek işadamlarına hitap etti. Erdoğan, “Biz Trabzon’dan çok daha fazlasını bekliyoruz. Türkiye’de ekonomi 1 ileriye gidiyorsa Trabzon’un 2, 3, 4 ileriye gitmesi lazım. Bunu bekliyoruz. Çünkü potansiyel buna müsait. Türkiye yürürken Trabzon yerinde durursa olmaz. Beraber koşmamız lazım” dedi.

Toplantıya Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve diğer protokol üyeleriyle işadamları katıldı.

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Trabzon’u geliştirecek projelere verdiği destek nedeniyle teşekkür ederken, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, “Projelerimizden ilgisini hiçbir zaman esirgeyemeyen ve özellikle Endüstri Bölgesi için çıkarılan kanunla bu dev projenin önünün açılmasına vesile olan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, TTSO’nun önemli projeleri yürüttüğünü ve kendilerine her zaman destek olacaklarını vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KARADENİZ’İ SEVEMEYENİN GÖNÜL PINARI KURUMUŞTUR

Erdoğan, cumartesi gecesinden beri atayurdunda, Karadeniz’de hem vatandaşlarla kucaklaştığını hem de yatırımları bizzat yerinde görüp gelişmeleri takip ettiğini söyledi.
Önceki günlerde gerçekleşen Rize ve Artvin programlarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, “Bugün de programımıza Beşikdağı’nda başladık ve Beşikdüzü Belediyemizin yapmakta olduğu teleferik çalışmalarını şöyle yerinde bir inceleyelim istedik. Maşallah ciddi bir mesafe alınmış, bunu gördüm ve bu çalışmalar kısa zamanda bitince de inanıyorum Beşikdüzü’nde çok daha farklı bir çekim alanı oluşturacak” diye konuştu.
Karadeniz’in güzel tabiatının, güzel insanlarıyla her gelişinde kendisi için adeta bir motivasyon, bir enerji kaynağı olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Nice doktorlara bedel yaylalarıyla, ancak kendisine aşkla bağlı olanların dilini anlayabildiği deniziyle, hepsinden önemlisi eşi benzeri bulunmaz insanlarıyla Karadeniz’i sevemeyenin gönül pınarı kurumuş demektir. Biz Karadeniz’i seviyoruz. Biz 81 vilayetiyle tabii ki tüm Türkiye’yi seviyoruz. Biz mazlumları, mağdurları, garipleriyle bölgemizin tamamını seviyoruz. Biz tüm insanları seviyoruz. Onun için de yönetim felsefimizi ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ifadesiyle müşahhas hale getiriyoruz.”

“ŞİMDİ ÇOK DAHA BÜYÜK HEDEFLERE YÜRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokraside ve ekonomide attıkları her adımın, insanların hayat kalitesini yükseltme, özgürlük alanını genişletme, geleceğini güvence altına alma amacı taşıdığına işaret ederek, “Geçtiğimiz 15 yılda hamdolsun bu doğrultuda çok önemli mesafeler katettik. Şimdi çok daha büyük hedeflere yürüyoruz. 2011 yılında partimizin programına dercettiğimiz, bir süre sonra hükümetimiz aracılığıyla devletimizin resmi kalkınma programı haline getirdiğimiz 2023 hedefleri işte bu amaca yöneliktir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine doğru ilerlemesinde en büyük katkının inşallah Karadeniz’den geleceğine inanıyorum” dedi.

“TÜRKİYE 1 İLERİ GİDİYORSA, TRABZON 2, 3, 4 İLERİ GİTMELİDİR”
Trabzon’un, ticareti, sanayisi, sosyal yapısı ve beşeri zenginliğiyle bölgesine liderlik, ülkesine katkı yapma konusunda oldukça eskilere dayanan birikim sahibi bir şehir olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en eski ticaret ve sanayi odası İstanbul’da. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ise İstanbul’dan sadece 2 yıl sonra 1884’te kuruldu. Mazi önemli bir derinlik, önemli bir zenginliktir. Bu kadar eski ve önemli ticaret sanayi geçmişi olmasına karşın Trabzon nüfusunun 3’te 2’sinin tarım ve hayvancılıkla uğraşmasını doğrusu ben biraz manidar buluyorum. Böyle tarihi birikimi ve böyle önemli bir potansiyeli harekete geçirmekte zorlandığımıza göre burada bir sıkıntı var demektir. Şehrimizin geçtiğimiz yıl ihracatına bakıyorum 1 milyar 341 milyon dolar. Bu rakam Trabzon’a yakışır mı? Yakışmaz değil mi? Şimdi o zaman yakışanını yapmamız lazım. Hani bir işin aslından arta kalan kısmı manasında ‘elinin kiri’ derler ya, bu ihracat rakamı da Trabzon’un elinin kiri bile değildir. Biz Trabzon’dan çok daha fazlasını bekliyoruz. Türkiye’de ekonomi 1 ileriye gidiyorsa Trabzon’un 2, 3, 4 ileriye gitmesi lazım. Bunu bekliyoruz. Çünkü potansiyel buna müsait. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının taleplerine bakıyorum, endüstri bölgesi yatırım projesi istiyorsunuz, şehir ve üniversite hastanelerinin ikincisini istiyorsunuz, havalimanınızın genişletilmesini ve modernize edilmesini istiyorsunuz. Güney çevre yolunun eksik kısımlarının tamamlanmasını istiyorsunuz, turizm destinasyonlarının artırılmasını istiyorsunuz. Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Biz bunları yapmaya varız ama şimdi soruyorum; peki siz bu talepler karşılığında bize ne taahhüt ediyorsunuz?”

“El ele vererek, dayanışma halinde olarak bunu başaracağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte kısa bir süre önceydi, bir emiri Enerji Bakanımla aldık helikoptere, tam kar mevsimi, şöyle tüm bu dağları onunla dolaştık. ‘Ya’ dedi ‘buralarda bir şey yapamaz mıyız?’. Dedim ‘Gel beraber yapalım işte. Kayak mayak tesisleri, ne istiyorsan yapalım, oteller, şu, bu yapalım.’ Tabii lafını yaptık. İşin icraat safhası var, o ayrı. Temenni ederim, icraatı da olur çünkü bunlar bu işe müsait”.

İş adamlarına, “İhracatı 5 milyar dolara çıkarmayı taahhüt ediyor musunuz?” diye soran Erdoğan, “Şehrimizin 2,6 milyar dolarlık vergi gelirini 2-3 katına çıkarmayı taahhüt ediyor musunuz? Sosyal güvenlik sisteminde kayıtlı 187 bin çalışan sayısını katlayarak artırmayı taahhüt ediyor musunuz? Elbette devletten yatırım beklemek de hakkınızdır. Hem bunu yapacağız hem yatırımları yapacağız. Niye? Türkiye 81 vilayetiyle bir anda büyümek durumundadır, büyüyecek. Şehir olarak bölgemize ve ülkemize nasıl katkıda bulunduğumuza da bakmamız lazım. Türkiye yürürken Trabzon yerinde durursa olmaz, tam tersine, beraber koşmamız lazım” diye konuştu.

Gelecek dönemlere dair öncü ekonomik göstergelerin oldukça olumlu bir seyir ortaya koyduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Hükümetimiz tarafından hayata geçirilen birçok teşvik paketleriyle genç girişimcilerimiz, esnaf ve sanatkârlarımıza işini büyüterek istihdam üretmesi noktasında heyecan veriyoruz ve ticaret erbabından uluslararası yatırımcılara kadar her kesime çok önemli destekler verdik, vereceğiz. Bu teşvikler aynı zamanda piyasada nakit sıkışıklığının azaltılmasına da önemli katkıda bulunuyor. Tabi piyasaya asıl finans desteği sağlaması gereken kurumlar kimler, bankalar ama bankalar rahat durmuyor. Niye? Bakıyorsunuz hala biz ‘Faizler düşmesi lazım.’ diyoruz, bankalar ise vatandaşın oraya yatırdığı paraları kendisi için adeta bir soyup soğana çevirme aracı olarak kullanıyor. Kendi parası değil, vatandaşın oraya emanet ettiği para ve o bunu kalkıyor kendisi acımasızca yüksek faizle kendisine bir rant aracı haline çeviriyor ama ben inanıyorum ki gerek Merkez Bankamız, devlet bankalarımız bu konuda kararlı adım atmak suretiyle inşallah bu işi aşağı çekeceklerdir.”
Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2,9 büyürken bankalar yüzde 40 civarında kar artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üstelik bu yıl bankaların kar oranlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor, bu bir felaket ve bu para bunların cebinden çıkmıyor, kendi öz sermayeleri değil. Biz kimseden zararına bir iş yapmasını istemiyoruz ancak bankalardan kredi şartlarını ve faiz oranlarını makul seviyelerde tutarak ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlamalarını beklemek de hakkımızdır diye düşünüyorum. Parayı değerli kılan bankaların kasasında yatması değil esnafın, sanatkarın, girişimcinin tezgahında bulunmasıdır. Şayet bankacılık sektörü piyasayı fonlama konusunda biraz daha cesaretli olursa ekonomideki yükselişimiz ne yapacaktır, hızlanacaktır. En azından tüm göstergelerin olumlu yönde seyrettiği şu dönemde bankacılık sektöründen bu yönde güzel haberler beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Yarın gazeteler bunu yazar.”

Erdoğan, Trabzon’dan da tüm güzel gelişmelere uygun bir büyüme performansı beklediğini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN’A HEDİYE TAKDİM EDİLDİ

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından hediye takdim edildi.

İPEKYOLU MÜZESİ’Nİ GEZDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TTSO’dan ayrılmadan önce Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek tarihi eserler hakkında bilgi aldı, müze şeref defterini imzaladı.