COĞRAFİ ÜRÜNLERİN MARKALAŞMASI

thi – Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, coğrafi işaretleri ürünleri arttırmanın kırsal kalkınma ve zenginleşmede önemli bir araç olduğunu söyledi.

Borsamızın  “3T Tarım-Ticaret-Turizm” sloganı ile “12X12 Karadeniz Toplantıları” kapsamında Doğ Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile ortaklaşa düzenlediği “Coğrafi Ürünlerde Kooperatifçilik Stratejisi” konulu panel Çok Amaçla Salon’da yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Habib Asan, Türkiye’nin miktar olarak 100 milyon tona tekabül eden yıllık ihracatından ortalama 150 milyar dolar döviz sağlandığını, bunun da birim başına 1,5 dolar demek olduğunu vurgulayarak, “Bu da ihracatımızda katma değerimizi arttırmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat hedefine varmak için birim değerimiz yükselmelidir. Buna da coğrafi işaretli ürünlerin katkısı büyük olacaktır” dedi.

TPMK Başkanı Prof. Asan, “Birçok medeniyete, dolayısı ile kültüre ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasında binlerce on binlerce geleneksel ürün bulunmakta, bize has sanatlar yer almaktadır. Bunları uluslararası arenada yer alacak şekilde tescil ettirerek, kalkınmamıza katkı sağlamalıyız. Coğrafi ürünler kırsal kalkınma ve zenginleşme aracı olarak önemli bir parametredir. Bu ürünleri markalaştırarak katma değeri yüksek olarak uluslararası piyasalarda yer almalıyız”diye konuştu.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da, coğrafi ürünler noktasında sayısal olarak düşük kalındığına işaret ederek şunları söyledi:

“Son yıllarda bu konuda hem patent kurumu, hem de bu ürünlerin bulunduğu yöredeki müteşebbisler olarak iyi bir çaba gösteriyoruz. Ama bizim 20’de birimiz kadar bile olmayan ülkelerdeki coğrafi işaretli ürün sayısının fazlalığını göz önüne getirirsek, bizim çok daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiği anlaşılacaktır. Köyü, ili, bölgesi ve ülkesi ile özdeşleşmiş ürünlerimizi, sanatımızı mutlaka uluslararası arenada gerek duyulan tescile ve işaretlendirmeye kavuşturmalıyız. Özellikle ekonomide acımasız bir rekabetin yaşandığı günümüz koşullarında ülke olarak sahip olduğumuz tüm avantajları en verimli şekilde değerlendirmeliyiz”

DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ise, Doğu Karadeniz’de şimdiye kadar 25 ürünün coğrafi işaret aldığını hatırlatarak, önümüzdeki dönemde sayının daha da artması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan da konuşmasında Tonya Tereyağı, Vakfıkebir Ekmeği, Akçaabat Köftesi, Trabzon Telkaresi gibi çok sayıda coğrafi işaret gören ürüne sahip olduklarını vurgulayarak, “Bu ürünlerin dış ticaretimizde önemli bir getiri aracı olabileceğini hatırımızdan çıkarmadan, bilinçli ve örgütlü hareket etmeliyiz” dedi.

Açış konuşmalarından sonra coğrafi işaret alan Sürmene Bıçağının belgesi Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Hamsiköy Sütlacının ki ise Maçka Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Konak’a, Prof. Dr. Habib Asan tarafından takdim edildi.

Toplantıda daha sonra konu ile ilgili olarak mevzuat, üretim, pazarlama ve işbirliği ile ilgili olarak California Üniversitesi’nden Arş. Gör. Fatih Tatari, TPMK uzmanı Gonca Ilıcalı ve Doka Uzmanı Ahmet Doğan tarafından bilgiler verildi, sorular cevaplandırıldı.