Borsada işlem hacmi arttı
thi – 1926 yılında kurulan ve Türkiye’nin en eski borsalarından olan Trabzon Ticaret Borsası’nda (TTB) geride bıraktığımız 2020 yılındaki işlem hacmi bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 32 oranında artış gösterdi.
TTB’den yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz yıl borsada toplamda 5 milyar 476 milyon 860 bin TL’lik ürün işlem gördü. 2019 yılında ise bu rakam 4 milyar 156 milyon 104 bin TL olarak gerçekleşmişti. 2020 yılındaki işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 31.77 oranında artış göstermiş oldu.
Borsada geçtiğimiz yıl işlem gören ürünlerin 3 milyar 432 milyon 262 bin TL’lik kısmını yaklaşık yüzde 63’lik bir pay ile fındık teşkil etti.
Fındığı 1 milyar 746 milyon 302 bin TL ile içinde yaş çay yaprağı alımlarının da yer aldığı çeşitli gıda maddeleri-nebati yağ ve margarinler izlerken, hububat ve mamulleri ile bakliyatlar ise 244 milyon 749 bin TL ile üçüncü sırada yer aldı. Borsada işlem gören ürünlerin geri kalan kısmını ise canlı hayvan, ham deri ve bağırsaklar ile çeşitli maddeler oluşturdu.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Trabzon’un tarihten gelen bir ticaret merkezi olduğunu ve İpek Yolu Güzergahı üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Trabzon günümüzde de ticaretteki önceliğini sürdürmektedir. Ancak sanayi ve başta fındık ve çay olmak üzere tarımdaki üretimi de giderek artmaktadır” dedi.
Borsa olarak, her işin başının üretmek olduğu gerçeğinden hareketle, üretim ile ticaretin birlikteliğini sağlayacak politikaları çeşitli projelerle teşvik ettiklerine dikkat çeken Ergan şunları söyledi:
“Trabzon fındıkta dış ticaretin yüzde 50’ye yakın kısmını gerçekleştiriyor. Üretimdeki payı ise yüzde 9 civarında bulunuyor. Biz bu gerçekten yola çıkarak 2003’den beri fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için projeler uyguluyoruz. Örnek bahçeler oluşturma sistemi ile kurduğumuz bu projeler bugün Türkiye’de fındık üretilen her ilinde hayata geçirilmiştir. Fındıktaki hedefimiz yaşlı bahçelerin, farklı sistemlerle dikilerek yenilenmesidir. Böylelikle daha çok ve kaliteli üretim yapıp, daha çok dış satım gerçekleştirip, yıllık 2 milyar dolar civarında olan ihracat gelirini katlamaktır.”
Kalkınmayı bir bütün olarak ele aldıklarını ve bunun içinde önceliği üyelere vererek eğitim faaliyetlerine ağırlık verdiklerini de vurgulayan Eyyüp Ergan, “Fındık, çay ve hayvancılıkta üretim yapanlar ile bunların ticaretini gerçekleştiren üyelerimizi finansal olarak da teşvik edici çalışmalar yapıyoruz. Pandemi sürecinde yaşadıkları mali sıkıntılara çare olmak üzere finans kuruluşları ile işbirliği yaparak, destek olmayı sürdürüyoruz” dedi.