enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Becerilerin ölçülmesi verimli istihdam için çok önemli

27.06.2019
A+
A-

thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ülkelerin kalkınmasında verimli istihdamın önemli yer tuttuğunu ifade ederek, “Kişilerin becerilerinin ölçülmesi de verimli istihdam için çok önemli” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonunca yürütülen ve 35 ülkeye açık olan EaSI Programı, “Upskilling Pathways” teklif çağrısı altında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ortaklığıyla hazırlanan, destekçileri arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu “Online Beceri Değerlendirme Aracı Projesi”nin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, AB Komisyonu Program Yöneticisi Alexia Samuel, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve diğer ilgililer katıldı.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, projenin ülkemizde istihdamı ve istihdamda verimliliği artırma açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ülkelerin kalkınmasında verimlilik önemli yer tutuyor. Beceri eğitimlerine geçmeden önce becerilerin ölçülmesinde ciddi adımlar atılmasında fayda var. Aslında proje online olarak beceri değerlendirme projesi. Dünya ölçülebilen becerilerin istihdama uyarlanmasının ne kadar önemli olduğunun farkında. Bizim de bu konuda çalışmalar yapmamız gelecek için çok umut vericidir. Bu projelerin sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Ölçülebilir değerlendirmelerin piyasaya yansıması noktasında odalarımızla işbirliği yapılması gerekir. Eleman alınırken, beceri değerlendirmeden geçtikten sonra kendilerine hangi işlerin uygun olacağının belirlenmesi en büyük arzumuzdur. Becerilerin ölçülmesi verimli istihdam için çok önemli.”

USTAOĞLU: DİJİTAL DÖNÜŞÜM İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMELİYİZ

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, AB Komisyonu İstihdam ve Sosyal Yenilik Programı’nın, yetenek geliştirme yolları çağrısı kapsamında, Türkiye’den ilk kez bir projenin Trabzon’dan kurumların iş birliğiyle uygulanacak olmasından memnuniyet duyduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Dijital çağ ya da bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyıldaki teknolojik gelişmeler baş döndürücü şekilde devam ediyor. Bu dönüşüm ihtiyaçlarına cevap verebilmek için yenilikçi birtakım uygulamalar da ortaya çıkıyor. 2023 vizyonundaki önemli hedeflerden bazıları da hayat boyu öğrenme programlarına yönelik nitelik ve erişimin artırılması, dijital içerik ve becerilerin geliştirilmesi hedefleridir” dedi. Ustaoğlu, devletin çizmiş olduğu bu üst politikalara yerelde başta kalkınma ajansları, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon İŞKUR, Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle katkıda bulunulmasının, Valilik açısından da kendilerini memnun ettiğini aktardı.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de uluslararası rekabetin artarak devam ettiği günümüzde küresel ekonomide söz sahibi olmak için yegane kaynağın insan olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bizim ülke olarak ne bir petrolümüz ne bir altın madenimiz ne de başka çok devasa kaynaklarımız var. İnsanımız var. Biz de bu günümüzün gereği koşullara, yenilikçi, inovasyon, küresel ekonominin bu dijitalleşen ihtiyaçlarına dönük insanımızı eğitmek, yönlendirmek noktasında elimizden gelen çabayı gerek ulusal bazda gerekse ajanslarımız eliyle yerine getirmeye çalışıyoruz. DOKA kuruluşundan bu yana doğrudan teknik destek ya da dolaylı desteklerle kendi öz kaynaklarıyla 7,5 milyon lirayı bu alana vakfetti. Bu vesileyle 20 bine yakın insanı da değişik düzeylerde, sürelerde ve konularda eğitime tabi tuttu.

AB Komisyonu Program Yöneticisi Alexia Samuel, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ve DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman’ın açılış konuşmalarının ardından projeyle ilgili bilgiler verildi. Online Beceri Değerlendirme Projesi’nin amacının, düşük düzeyde yeterlilik ve beceri sahibi yetişkinlerin veya ülkeler tarafından tespit edilen öncelikli hedef grupların okuryazarlık, sayısal okuryazarlık ve dijital okuryazarlık becerilerinin değerlendirilmesine yönelik web tabanlı bir değerlendirme aracının geliştirilmesi olduğunu vurgulandı.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır