Baltık-Karadeniz Ekonomik Forumu ile TTSO arasında işbirliği protokolü imzalandı
thi – Ukrayna’nın Kherson kentinde düzenlenen 7. Baltık – Karadeniz Ekonomik Forumu’nda Türkiye’yi temsilen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu konuşma yaptı. Video konferansla gerçekleştirilen forumda ayrıca Baltık-Karadeniz Ekonomik Forumu ile Trabzon arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
16 ÜLKEDEN DELEGELER YER ALDI
Kherson Devlet Denizcilik Akademisi’nde düzenlenen 7. Baltık-Karadeniz Ekonomik Forumu’na Türkiye, Polonya, Türkmenistan, Gürcistan, Litvanya, Bulgaristan, Kazakistan, Sırbistan, Ürdün, Finlandiya, Hindistan, Estonya, İran, Slovakya, İngiltere ve Ukrayna temsilcileri katıldı.
“BALTIK-KARADENİZ-HAZAR ARASINDA TRABZON ÜZERİNDEN ÇOK YÖNLÜ İŞBİRLİĞİ KORİDORU OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ”
Forum Başkanvekili Volodymyr Makukha, pandemi tedbirleri nedeniyle katılımcıların büyük kısmının video konferansla katkı sağladığını belirterek, “Bu yılki toplantının ana amacı Covid-19 salgını bağlamında Baltık ve Karadeniz ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi oldu. Ekonomik güvenlik kemeri oluşturma konusunda uluslararası işbirliği, nakliye ve lojistik koridorunun oluşturulması, yükseköğretimde uluslararası işbirliği imkanları değerlendirildi. Amacımız Baltık Denizi kıyısındaki Litvanya’nın Klaipeda limanından başlayan, Belarus ve Ukrayna üzerinden Karadeniz’e, Trabzon üzerinden Gürcistan ve Hazar Denizi kıyısındaki Bakü’ye ulaşacak çok yönlü bir işbirliği koridoru oluşturmaktır. Bu projenin sadece geçeceği Baltık ve Karadeniz havzalarındaki ülkeler ve bölgeler için değil, aynı zamanda diğer Avrupa ve Asya ülkeleri için de jeopolitik öneme sahip olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmiştir” dedi.
TÜRKİYE ADINA BAŞKAN HACISALİHOĞLU KONUŞMA YAPTI
- Baltık – Karadeniz Ekonomik Forumu’nda Türkiye’yi temsilen konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Baltık ülkelerinin Trabzon ve Türkiye ile işbirliği imkânları hakkında görüşlerini açıkladı. Trabzon’un tarihi İpekyolu’ndan başlayarak ticaret tarihinden bahseden Başkan Hacısalihoğlu, “Trabzon uluslararası ticarete ve her alanda işbirliğine kapıları sonuna kadar açık bir şehirdir. Çünkü tarihimiz bize bir ticaret kenti olduğumuzu söyler” dedi.
Trabzon’un ticareti, ihracatı, deniz ve havalimanları, ulaşım ve lojistik imkânlarıyla ilgili detaylı bilgiler veren Başkan Hacısalihoğlu, ayrıca Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, şehirdeki sanayi kollarını da anlattı.
Trabzon’u uluslararası ulaşım ve transit ticaret koridorlarına bağlayacak projelerin de yürütüldüğünü vurgulayan Hacısalihoğlu, ayrıca turizm, eğitim, kültür ve sağlık alanlarında da Baltık ve Karadeniz ülkeleriyle işbirliği yapmayı istediklerini ifade etti.
Hacısalihoğlu’nun yanı sıra Litvanya eski Başbakanı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Andrius Kubilus, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasyl Bodnar, Estonya Dışişleri Temsilcisi Alar Teras, Polonya eski Ekonomi Bakanı Jacek Piechota, Ukrayna’nın Türkmenistan Tam Yetkili Büyükelçisi Toily Atayev, Litvanya’nın Genişlemeden Sorumlu Büyükelçisi Gvidas Kerushauskas, Polonya Kalkınma Ajansı Temsilcisi Dariusz Kijanka, Ukrayna’nın Kazakistan Büyükelçisi Arnur Tanbay da görüşlerini açıkladı.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Konuşmaların ardından Baltık-Karadeniz Ekonomik Forumu Başkanı Viktor Popov ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ikili işbirliğinin geliştirilmesi protokolüne imza attı.