enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Asansör sektöründe rekabet edebilen güçlü markalar oluşturmalıyız

29.04.2021
A+
A-

thi – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Şaban Bülbül, asansör sektöründe uluslararası firmalarla rekabet edebilecek kurumsal yapısı güçlü yerli firmalar kurulması gerektiğini belirterek, “Sektör, sonunda uluslararası firmalara teslim edilmeden, tedbirler alınarak rekabete dayanıklı güçlü, marka firmaların oluşmasına zemin hazırlanmalıdır” dedi.

TTSO’nun 23. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Şaban Bülbül, meslek komitesinde yer alan asansör sektöründeki firmaların sorun ve talepleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Asansör montaj ve bakım firması kurmanın devlet tarafından bir planlamaya tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Şaban Bülbül, şunları söyledi:

“Önüne gelen herkes bir tabela astırarak asansör bakım ve montaj firması kurmamalıdır. Bu durumun yarattığı aşırı rekabet, asansör firmalarının kurumsallaşmasını ve gelişimini engellemektedir: Bu durum birçok tavizi zorlamakta olup standartlar ve kalite adına kayıplara sebep olmaktadır. Çok tehlikeli iş kapsamında olan asansör sektörü hala hak ettiği standartlara kavuşamamıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında çok tehlikeli iş kabul edilen sektörde en yüksek SGK prim tutarları tarafımızdan ödenmektedir. Ancak, çok tehlikeli iş kapsamındaki sektörün piyasada gördüğü değer çok altlardadır. Sürekli firma sayısının çoğalması sebebiyle yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmaktadır.”

“ULUSLARARASI FİRMALARLA REKABET EDEBİLECEK FİRMALAR KURULMALI”

TTSO Meclis Üyesi Şaban Bülbül, 5 ila 10 kişiden oluşan küçük firmaların sektörü oluşturduğunu vurgulayarak, “Bir müddet sonra bazı firmalar kapatıp, yenileri açılmaktadır. Bu durum asansör piyasasında istikrarsızlığa yol açmaktadır. Kurumsal yapılanma olumsuz etkilenmektedir. Ulusal ve uluslararası alanda güçlü firmalar oluşamamaktadır. Uluslararası firmalar iç pazarda baskı oluşturmaktadır. Sektördeki büyük işleri veya işin kaymağını oluşturacak projeleri bu firmalar almaktadır. Bunun da sebebi iç piyasada kurumsallaşarak ulusal ve uluslararası firmalar oluşturulamamasıdır. Müşteri doğal olarak marka tercihini uluslararası firmalardan yana kullanmaktadır. Bu uluslararası firmalarla montaj ve bakımda da rekabetimiz mümkün değildir. Uluslararası firmaların yaptığı işlerin ilerleyen günlerde bakımını başka firmalar devralamamaktadır. Sonuç olarak, sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yıllık periyodik denetimlere kadar, geçmişe göre yapılan pek çok iyileştirmeyi önemsiyoruz ve destekliyoruz. Ancak sektör sonunda uluslararası firmalara teslim edilmeden, tedbirler alınarak rekabete dayanıklı güçlü, marka firmaların oluşmasına zemin hazırlanmalıdır” ifadesini kullandı.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır