enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

TTSO Türkiye’nin otomobili imza töreninde

02.11.2017
A+
A-

thi – Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Törene katılan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, tarihi imzalara şahitlik ederken, Türk özel sektörünün çok başarılı olacağına inandıklarını dile getirdiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililerin katılımıyla gerçekleşen törende, Türkiye’nin otomobilini yapacak Ortak Girişim Grubu’nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding’in bulunduğu açıklandı.

ERDOĞAN: İLK OTOMOBİLİN TALİPLİSİ BENİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin otomobili için elini taşın altına koyan babayiğitlerin ilan edileceği toplantının ülkeye, millete, sektöre ve girişim grubunu oluşturan şirketlere hayırlı olmasını diledi.

Girişim grubunun oluşturulması safhasına gelene kadar projede emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, “Merhum Muhammed Ali, ‘hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur’ diyor. Bizim de bugün ortak girişim grubunun tanıtımı için bir araya geldiğimiz markası Türk, tasarımı Türk, mühendisliği Türk, teknolojisi Türk, üretimi Türk, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Aslında bu bizimle birlikte milletimizin de hayalidir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman kaybına tahammülün bulunmadığının altını çizerek, “Mademki bu babayiğit arkadaşlarımız çıkıp ellerini taşın altına soktular, bize de onlara gereken her yerde omuz vermek, destek vermek düşer. Şimdiden ilan ediyorum, piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim” dedi.

YILDIRIM: 5 BABAYİĞİTE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Başbakan Binali Yıldırım da önemli bir proje için bir araya geldiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin potansiyelini, gücünü en iyi şekilde değerlendirecek yerli marka otomobil için artık vaktin geldiğini söylemesiyle bu süreci resmen başlatıldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, “Yok mu bir babayiğit’ çağrısına cevap veren 5 babayiğide de burada teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı’na da teşekkür ediyorum. TOBB koordinasyonundaki beşli ortaklığın ülkemize ve taraflara hayırlı uğurlu olmasını Mevlamdan niyaz ediyorum” ifadesini kullandı.

ÖZLÜ: ÇITAMIZ YÜKSEK, HEDEFİMİZ BÜYÜK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli marka otomobilin otomotiv sanayisindeki bütün yeniliklere, dijitalleşmeye, dönüşüme, yazılımlara, taleplere ve trendlere cevap verir nitelikte olacağını belirterek, “Türkiye’nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Çıtamız yüksek, hedefimiz büyük. Sadece iç pazarda değil, dış pazarlarda da göz dolduran, farkındalık oluşturan bir marka ve küresel bir başarı hedefliyoruz” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: GİRİŞİMCİLERİMİZ ÖVÜNÇ KAYNAĞIMIZ

Çok büyük bir hayali gerçekleştirmek için yola çıktıklarını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’nin otomobilini üretmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine çağrı yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Biz de elimizi taşın altına koyduk. Yaklaşık beş aydır 100’e yakın toplantı yaptık, bu sürecin planlamasını gerçekleştirdik. Ben her zaman söylüyorum; bir ülkenin müteşebbisi ne kadar güçlüye, cesaretliyse o ülke de o kadar güçlü olur. Girişimcilerimiz bizim övünç kaynağımız. Türkiye’nin artık muazzam bir birikimi var. Ülkemiz tarımsal toplum yapısını kırmış ve sanayi toplumu haline gelmiştir. Bizler ülkemizin müteşebbisleri olarak bugün 200 ülkeye mal satıyoruz. Avrupa’da tüketilen her üç beyaz eşyadan birisini üretiyoruz. Sibirya’nın -40 derece soğuğunda toplu konut, Fas’ın 40 derece sıcağında rafineri yapıyoruz. Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul’da biz inşa ediyoruz. Bombay’da, Macaristan’da havaalanı işletiyoruz. Katar’da, Tunus’ta, Makedonya’da havaalanı inşa ediyoruz. Küresel piyasalarda milyar dolarlık satın almalar yapıyoruz. Ülkemizin ürettiklerini dünyanın dört bir köşesine taşıyoruz. Öte yandan Türk profesyonellerimiz, küresel şirketleri, uluslararası kuruluşları yönetiyor. Global Türk yöneticiler arasında adeta bir bayrak yarışı yaşanıyor.”

“TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİNİN TAM ZAMANIDIR”

Hisarcıklıoğlu, artık Türkiye’nin küresel devlerle rekabet edecek teknolojiyi geliştirme zamanının geldiğini dile getirerek, “Burada devletimizin öncülüğü bu ürün setinin genişlemesi için son derece önemlidir. Büyük bir vizyon işidir, yeni bir ekonomik kalkınma modelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türkiye’nin Otomobili bu hedeflerden biri haline geldi. 100 yıldır yollarda arabaların olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin bu teknolojiyi üretme noktasında geride kaldığının da farkındayız. Ama bugün küresel otomotiv sektörü çok ciddi bir dönüşümün içinden geçmektedir. 100 yıllık otomotiv devleri yeni nesil otomobil teknolojilerini yakalayabilmek için birbirleriyle yarışıyor. TESLA gibi yeni bir şirket 100 yıllık devlere kafa tutabiliyor. İşte bu yüzden Türkiye’nin Otomobili’nin tam zamanıdır. Türkiye, kendi markasıyla, kendi tasarımıyla, kendi teknolojisiyle bu sektörde yer alacaksa, bu dönüşüm sürecini yakalamalıdır. Ve inanıyorum ki yakalayacaktır” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, ortak girişim grubu imzasının bir başlangıç olduğunu kaydederek, “3-4 ay çok yoğun çalışacağız. Alternatif teknolojileri, fonlama imkanlarını analiz edeceğiz. Bu projeye ilişkin devlet desteklerimizi Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda hükümetimizle, bakanlığımızla birlikte tasarlayacağız ve 2018’in ilk aylarında inşallah şirketimizi de kuracağız” dedi.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır