enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Trabzon’da AB Mali Yardımları Çalıştayı gerçekleştirildi

27.02.2017
A+
A-

thi – Avrupa Birliği (AB) Mali Yardımları Çalıştayı Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Trabzon’da gerçekleştirildi. Çalıştayda Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta ve Ayşe Sula Köseoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, AB Bakanlığı proje uzman ve danışmanları, TTB, DOKA ve ilgili diğer kurumların temsilcileri hazır bulundu.

Programda katılımcılara seslenen Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Trabzon’da 2002’den 2016 yılına kadar 590 proje uygulandığını ve bu projelere AB kaynaklarından 72 milyon avro aktarıldığını belirterek, “Diğer şehirlerimizle kıyasladığımızda bu ciddi bir başarıyı ortaya koyuyor. Ancak bu başarıyı valilik bağlamında, sivil toplum örgütlerimizin ortaya koyduğu performansın aynısını, Büyükşehir Belediyemizi bunun dışında tutmak lazım, belediyelerimiz ve kaymakamlıklarımızda göremiyoruz. Bugün buradaki toplantımızın en önemli amacı bu konuda zayıf kalmış kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizi aynı seviyeye, o üst performans noktasına nasıl taşıyabiliriz? Bunun sorularını sorup, cevaplarını vermeye çalışacağız” dedi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: BU BİRLİKTELİĞİN

MUTLAKAÇOK PROJEYE DÖNMESİ LAZIM

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğ da konuşmasında AB fonlarından en iyi şekilde yararlanılması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine 2005 yılında başladığını hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “2005 tarihinde ülkemiz Avrupa Birliği müzakere sürecine girdi. O dönemde Sağlık Bakanlığı müsteşarı idim. 44. Gümrük Birliği Ortaklık Konseyi Toplantısına Cumhurbaşkanlığı heyeti ile katıldım. O zaman AB müktesebatı çerçevesinde “veri imtiyazı” diye tercüme etiğimiz konularda pazarlık ve tartışmaları yürüttüm. O dönemden sonra AB tam üyelik için müracaatımızı kabul etti. O süreç zarfında bizim yeterince bu fonlardan istifade edilecek çalışmaları yapamadığımız görülüyor. Benim gözlemlediğim bu. Ülkemiz bu konuda kendi üstüne düşen finansal katkısını her zaman yapıyor. Bu konuda yerel yönetimler çok önemli çünkü bu müktesebatın yaklaşık yüzde 60’ı yerel yönetimlere hitap ediyor. Bu nedenle yerel yönetimler fonlardan yararlanmakta bir adım önde. Büyükşehir Belediyemizin AB fonları ile yürüttüğü projelerimiz var ancak bu birlikteliğin mutlaka çok projeye dönmesi lazım. O nedenle bu toplantı bizler için çok önemli. Burada fonlardan en iyi şekilde nasıl yararlanabilirizi masaya yatıracağız” diye konuştu.

AK Parti MKYK Üyesi Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ise değerlendirmesinde toplantının Trabzon’a önemli katkı sağlayacağını kaydederek, “Avrupa Birliği projelerinden yararlanma anlamında Trabzon’umuz aslında sayısal anlamda kötü değil. 589 projeyle yaklaşık 72 milyon avroluk bir katkı almış ama dağılıma ve detaya bakıldığında Trabzon’umuzda yerel yönetimlerin, projelerden yararlanma anlamında yeterli düzeylerde olmadığını özellikle görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda; kaymakamlık, belediye ve diğer ilgili kurumların, AB mali yardımlarından daha etkin yararlanma yolları uzmanlar tarafından detaylarıyla anlatıldı.

image_pdfPdf Oluşturimage_printYazdır